***
Siltie salāti
VAJADZĒS:
2 ēd.k. zemesriekstu eļļas,
2 sapiestas ķiploka daiviņas, ½ tējk. estragona, 1 tējk. sāls, 480 g saplucinātu pak choi jeb ķīniešu kāpostu, 80 g spinātu,
80 g zirņu pākšu, 1 sagrieztu selerijas kātu,
1 sagrieztu zaļo piparu,
¼ tases dārzeņu buljona,
1 tējk. sezameļļas
Uzkarsē vokpannā zemesriekstu eļļu. Samazina uguni, pievieno saspiestos ķiplokus un maisot cep aptuveni 30 sekundes. Pievieno estragonu, sāli, pak choi, spinātus, zirņu pākstis, zaļo piparu un visu cep aptuveni 3-4 minūtes. Pievieno buljonu, uzliek vāku, sautē aptuveni 3-4 minūtes. Noņem vāku, pielej sezameļļu. Rūpīgi samaisa masu. Pasniedzot liek uz silta šķīvja.
***
Cepts lasis ar kartupeļu skaidiņām un siltiem veģetāriem salātiem
VAJADZĒS:
150 g laša filejas
1--2 nevārītus kartupeļus
2 saspiestas ķiploka daiviņas
sāli, piparus, citronu, eļļu cepšanai
Kartupeļus sarīvē uz rupjas rīves, nospiež, pievieno sāli, piparus un ķiploku daiviņas.
Lasim uzspiež citrona sulu, uzber sāli un piparus. Ar kartupeļu skaidiņām, tās viegli piespiežot, pārklāj lasi (var ņemt jebkuras citas zivs fileju).
Pannā uzkarsē eļļu un cep lasi no abām pusēm, kamēr veidojas brūna kraukšķīga garoziņa. Pasniedz ar siltiem veģetāriem salātiem vai ar jebko citu, kas iet pie sirds.
***
Krāsnī cepts vistas stilbiņš ar apelsīnu vai greipfrūtu un avokado
salsu
Vistas stilbiņam atloka ādu, atcērt kauliņu, atbīda gaļu, samaļ to un pievieno garšvielas - piparus, sāli, ķiploka daiviņu. Masai pēc izvēles var pievienot sieru, sēnes, riekstus u.tml. Gaļu uzputo un liek atpakaļ ādā. Aiztaisa ar koka irbuli un cep 200 grādu temperatūrā cepeškrāsnī.
Avokado salsa
VAJADZĒS:
2 tējk. olīveļļas
1 laima miziņu un sulu
1 avokado
2 apelsīna daiviņas bez mizas
1 sagrieztu sarkano čili bez sēklām
3 smalki sagrieztus pavasara lociņus
1 ēd.k. sakapātu zaļumu (pētersīlis, baziliks, koriandrs)
Pārgriež avokado, notīra, sagriež nelielos gabaliņos. Notīra apelsīnus, sadala daiviņās, pievieno avokado un pārējās sastāvdaļas. Viegli sakrata un pasniedz kopā ar krāsnī nobrūnējušo stilbiņu.
***
Krāsnī cepti siļķu rullīši ar bekonu, kartupeļu biezeni un tvaicētiem dārzeņiem
VAJADZĒS:
8 siļķu filejas
2 ēd.k. sinepju (angļu vai jebkuras citas)
8 plānas bekona šķēlītes
8 lauru lapas
1 plānās astoņās šķēlītēs sagrieztu citronu
1 ēd.k. olīveļļas
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Liek filejas ar ādu uz leju, pārziež katru ar sinepēm, pārliek plānu bekona šķēlīti, sarullē no astes puses, nostiprina rullīti ar koka irbulīti. Pievieno lauru lapu un citrona šķēlīti. Pārslaka rullīšus ar olīveļļu. Liek cepešpannā. Cep 15-20 min, kamēr siļķu rullīši kļūst brūngani.
Pasniedz ar kartupeļu biezeni un sautētiem dārzeņiem (steidzamā gadījumā derēs arī veikalā nopērkamie cepamie saldētie dārzeņi).