Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Rudens ēdienkarte

Grozi, kā gribi, bet rudens ēdienkarte nevienam galvassāpes nevarētu sagādāt. Ģimeni var pabarot garšīgi, veselīgi, ātri un lēti. Rau, zviedru rāceņus jeb pašmāju kāļus var ēst svaigus, cept, vārīt, sautēt, gatavot no tiem biezeņus. Kā garšvielu var izmantot pat kāļu lakstus (piemēram, salātos), kaltētus kāļa lakstus var likt klāt zupām un mērcēm. Pasaulē lielākā oga ķirbis ir atrodams gandrīz ikvienā dārzā, un, iespējams, tieši tāpēc ķirbja labās īpašības vēl netiek pienācīgi novērtētas.

Par topinambūru. Pasaulē tas popularitāti ieguvis kā kartupeļu aizstājējs diabētiķu ēdienkartē. Dārzenis ir ļoti sulīgs, kraukšķīgs un saldens. Savukārt pastinaks, kas atgādina lielu, baltu burkānu, paaugstinot fizisko un seksuālo aktivitāti. Tā var turpināt par katru mūsu zemītē augošu dārzeni. Atliek tikai tos pienācīgi izmantot uzturā. Savas rudens ēdienu receptes iesaka Experience Cafe šefpavārs Rolands Rudzāts.

Trejādu dārzeņu krēmzupa

4 personām vajadzēs: 200 g zaļo zirnīšu, 200 g pastinaku, 200 g burkānu, 150 g sīpolu, 10 g ķiploku, 10 ml saldā krējuma, 4 baltmaizes šķēles, sāli un piparus pēc garšas.
Sīpolus un ķiplokus sadala trijās daļās. Vienu daļu viegli apcep kopā ar zirnīšiem, otru ar pastinaku, trešo ar burkāniem. Katrai pielej nedaudz ūdens un vāra, kamēr dārzeņi mīksti. Katru zupiņu atsevišķi sablendē, pieliek garšvielas un lej šķīvjos. Dekorē ar putotu saldo krējumu un baltmaizes grauzdiņiem.

Panēto dārzeņu kāļu šķēles ar skābo krējumu

4 personām vajadzēs: 400 g kāļu, 3 ēd. k. miltu, 3 olas, 6 ēd. k. rīvmaizes, 10 ml eļļas, 100 g krējuma, sāls,pipari.
Kāli sagriež vidēji plānās šķēlēs un panē miltos, olā, rīvmaizē un cep uz pannas no abām pusēm, kamēr šķēles kļūst zeltaini brūnas. Pasniedz ar skābo krējumu.

Vistas krūtiņa ar rozmarīnu, topinambūriem un zilā siera mērci

4 personām vajadzēs:
4 vistas filejas, 800 g topinambūru, 10 g rozmarīna, 300 g žāvētas cūkgaļas krūtiņas,
20 g sviesta, 50 g Dor Blue siera, 150 g saldā krējuma, sāli un piparus pēc garšas.
Vistas fileju apcep no abām pusēm un liek cepeškrāsnī 175 ˚C uz 12-15 min. Topinambūrus nomazgā un atdala mazās galviņas no lielās, lielo sagriež vienādos gabalos un liek cepešpannā, pārkaisa ar rozmarīnu, garšvielām, sviestu un sagrieztu krūtiņu, liek krāsnī 175 ˚C uz 20 min. Uzvāra saldo krējumu, iemaisa tajā sieru un piparus. Ēdienu kārto uz šķīvja un pasniedz.

 Karamelizētu sēklu parfē ar ķirbju un apelsīnu čatniju

4 personām vajadzēs: 100 g ķirbju sēklu, 30 g saulespuķu sēklu, 50 g cukura, 2 olu dzeltenumus, 30 g pūdercukura, 200 g putukrējuma.
Čatnijam vajadzēs: 200 g ķirbja, 2 apelsīnus un to mizas, 1 laima sulu, 1 tējk. kanēļa, 150 g cukura.
Sēklas apgrauzdē un atdzesē. Pannā karamelizē cukuru, pievieno sēkliņas un izlej uz pergamenta. Kad atdziest, sasmalcina.
Olu dzeltenumus puto ar pūdercukuru ūdens peldē, izņem no peldes un turpina putot, līdz masa atdziest un sāk sabiezēt. Sēklas iemaisa olu masā, iecilā putukrējumu un salej formiņās. Liek saldētavā, lai sastingst.
Gatavo čatniju - ķirbi sagriež mazos kubiņos, pievieno pārējās sastāvdaļas un vāra uz lēnas uguns aptuveni 30 min. Gatavu kārto uz šķīvja un pasniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ķiršu laiks

Trīs receptes ar sulīgiem Latvijas dārzu ķiršiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko