Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Valdis Ošiņš ar ģimeni paņem sunīti no patversmes

"Džoja šodien dabūja pa mici, - saka mājasmāte māksliniece Sandra Ošiņa. Tas uzreiz redzams. Džoja guļ pie durvīm un ar savām burvīgajām brūnajām acīm vainīgi raugās uz visiem: "Nekas sevišķs jau nebija, mazliet paraku rožu dobē. Vai tas ir kas slikts?" Izrādās - dārzā rakt nedrīkst. "Vairāk nerakšu," šis apsolījums skaidri redzams sunītes acīs, un piedošana ir tik saprotama.

Džojai ir astoņi mēneši. No tiem viņa pavadījusi Ošiņu mājā Pārdaugavā tikai divus pēdējos. Džoja cenšas saprast jaunās dzīves noteikumus, pierast pie ģimenes ierastā dienas ritma. Viņa jau ir laimīga, jo sapratusi, ka te ir viņas īstās mājas.Tās, kuras viņa redzēja kucēna sapņos, patversmē dzīvodama.

Viņa vienīgā nerēja


Zinu, Ošiņi varēja iegādāties šķirnes suni ar izciliem radu rakstiem, taču jumtu virs galvas viņi piedāvāja kucēnam, kuram liktenis neko labu nesolīja. Esmu lieciniece tam, cik ilgi un pamatīgi Valdis Ošiņš ar ģimeni gatavojās nopietnajam pasākumam - sunīša izvēlei. Tagad jau vienpadsmit gadu vecajam dēlēnam Mārcim reiz tika apsolīts - tikko pārvāksimies uz jauno māju, iegādāsimies suni. Viena nelaime - Mārcim ir astma, tāpēc bija skaidrs, ka suns dzīvos ārā. Mājā ieiet tam nebūs ļauts. Valdis saka: "Nekādu īpašo prasību sunim nebija, galvenais, lai nav cilvēka augumā, lai ir mīļš un draudzīgs. Sargsuni mums nevajadzēja." Tukuma dzīvnieku patversmes brīvprātīgā palīdze Simona Grundule piedāvāja vienu, otru, trešo, ceturto suni. Ošiņu meita sešpadsmitgadīgā Milda saka: "Visi suņi rēja, bet mazā rudulīte - nemaz un vēl nolaizīja Mārcim roku. Viņu arī paņēmām." Sunīte gan vēl palika Tukumā, jo bija jāsterilizē. Tā kā jaunule dzīvos ārā, tika nolemts uzreiz turpat patversmē palūgt uztaisīt viņai būdu "pēc visiem likumiem". Pagāja vēl nedēļa, un beidzot Ošiņu jaunais ģimenes loceklis ieradās ar visu pūru - vienkāršu, ērtu un vizuāli pievilcīgu būdu. Valdis Ošiņš smej - būdā gan sunīte vēl nav gulējusi nevienu nakti. Viņai labāk patīk uz terases. Tomēr tuvāk savējiem.

Džoja - prieka kamols


Milda stāsta, ka vārda izvēle nebija notikusi uzreiz: "Sākumā domājām saukt viņu par Džipu, vēl varēja būt Džinija vai Pūka. Taču tieši mamma pateica, ka būs Džoja, jo angļu valodā joy nozīmē prieks. Mums uzreiz visiem šis vārds iepatikās un laikam jau Džojai arī, jo viņa labprāt uz to atsaucas."

Pirmās nedēļas Milda bija nobijusies ne pa jokam - ieliņā, kur atrodas Ošiņu māja, suņi rej kā lauku ciematā - vienā ielas galā kāds sāk, pārējie kā pēc rindas piebalso. Vienīgi Džoja klusēja kā ūdeni mutē ieņēmusi. Milda atceras - domājusi, ka sunīte ir bez balss. Taču, kad Mārcis nesen atgriezās no vasaras nometnes, tā tik sirsnīgi smilkstēja un glaudās viņam klāt, ka pārējiem bija jāvalda asaras.

Sandra spriež - varbūt citiem, kas ņems sunīti no patversmes, noderētu Ošiņu pieredze: "Džoja sākumā ļoti baidījās un neuzticējās. Pirmās naktis viņa slēpās un gulēja rožu dobes pašā viducī vai aiz komposta kaudzes. Taču bērni gan viņai patika. Mani un Valdi Džoja pieņēma piesardzīgāk, laikam jau viņa bija pieredzējusi daudz sāpju tieši no pieaugušajiem cilvēkiem. Bērni viņu "atkausēja" ar mīļumu un draudzību. Mārci un Mildu sunīte uzreiz uztvēra kā labus draugus."

Nestāsta tālāk


Sākumā Džoju nebija iespējams izvest uz ielas. Pie pastaigām viņu radināja ar pacietību un mīļumu. Tagad sunīte saprot, ka katrā sētā ir četrkājaini draugi, ar kuriem var saostīties. Mārcis steidz pavēstīt: "Džoja ir gudra, viņa prot sēdēt, stāvēt blakus, nest aizmesto bumbiņu. Mašīnā braukt viņai nepatīk. Ja ko nogrēkojusies, tad padevīgi guļas zemē un lūdz piedošanu." Milda uzsver citu, viņasprāt, svētīgu Džojas īpašību: "Es ar viņu izrunājos par visu, un Džoja nekad nevienam neko tālāk nestāsta."

Valdis un Sandra saka: "Džoja dievina Mārci un Mildu. Viņa nav uzbāzīga." Ne tikai Milda un Mārcis, arī Valdis un Sandra katru rītu vispirms sasveicinās ar Džoju. Sunītes neviltotais prieks un uzticība dod gaišumu visai dienai. Vēl vienai dzīvai radībai, kura, liekas, nevienam nebija vajadzīga, šī dzīve izvērtusies laimīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko