Savukārt es no bērnības atceros ūdenskliņģerus, kādus tos toreiz vārīja/cepa mana vecāmamma. Iespējams, bērnības atmiņu dēļ no visām trim receptēm personīgi man vislabāk garšoja tieši šie kliņģeri. Tāpēc ka, iepriekš applaucēta verdošā ūdenī, kliņģeru mīkla iegūst tādu staipīgi sīkstu konsistenci. Garšīgi!Speķpīrāgi un kliņģerīšiSastāvdaļas: 560 g kviešu miltu, 220 g kviešu pilngraudu miltu, 1 tējk. sāls, 40 g cukura, 150 g sviesta vai margarīna, 3 olas, no kurām 1 ola apsmērēšanai, 50 g rauga, 2 tējk. ķimeņu, 585 g ūdens. Pīrādziņu pildījumam: 300 g žāvētas cūkgaļas, viens sīpols, melnie pipari pēc garšas1. Vispirms aktivizē raugu - tam pievieno apmēram 50 ml silta ūdens, 1 tējk. cukura, 100 g miltu (visu ņem no kopējā daudzuma), samaisa, līdz izveidojas bieza krējuma konsistence, un ļauj, lai tā rūgstot dubultojas apjomā.2. Tikmēr smalki sagriež gaļu un sīpolu, pievieno piparus un mazliet apcep.3. Gatavo mīklu - sviestu vai margarīnu samaisa ar cukuru, pievieno olas, sāli un atlikušos miltus, izmaisa.4. Pievieno uzrūgušo raugu, izmaisa un samīca mīklu. Mīkla būs gatava, kad tā viegli atlēks no rokām un no bļodas malām.5. Noliek mīklu atpūsties uz 10-15 minūtēm.6. Uzrūgušo mīklu sadala gabaliņos, no kuriem veido vai nu gaļas pīrādziņus, vai kliņģerīšus (var arī sapīt standziņas). Pīrāgus pilda ar gaļu.7. Pīrādziņus (kliņģerīšus) apsmērē ar olu, uz plāts 10-15 minūtes pieraudzē un liek cepties 220 °C temperatūrā.ŪdenskliņģeriSastāvdaļas: 1200 g miltu, 25 g presētā rauga (ja izmantojat sauso raugu, tas jāņem trīs reizes mazāk), 50 g sviesta, 1/2 tējk. sāls, apmēram 640 g ūdens, ķimenes pēc garšas, vēl 25 g sviesta, ko ielikt pa vidu ķimeņu maizītēm1. Vispirms aktivizē raugu - tam pievieno apmēram 50 ml silta ūdens, 1 tējk. cukura, 100 g miltu (visu ņem no kopējā daudzuma), samaisa, līdz izveidojas bieza krējuma konsistence, un ļauj, lai tā rūgstot dubultojas apjomā.2. Lielā bļodā ber atlikušos miltus, pakāpeniski pielej ūdeni, pievieno sviestu, uzrūgušo raugu un pārējās sastāvdaļas un samīca pastingru mīklu, ko noliek atpūsties uz 20 minūtēm, lai tā uzrūgst.3. Uzrūgušo mīklu dala gabaliņos pa 50 g, veido apaļas ķimeņmaizītes vai kliņģerīšus.4. Tos atstāj uz galda vai paplātes kādas 20 minūtes un pieraudzē.5. Tad tos liek verdošā sālsūdenī. Tiklīdz kliņģerīši uzpeld, tos ņem ārā no katla ar putu karoti un apsmērē ar olu, pārkaisa ar ķimenēm (tās var arī iemīcīt mīklā).6. Liek kliņģerīšus uzkarsētā cepeškrāsnī 190-200 °C temperatūrā un cep gatavus.ŽuļikiSastāvdaļas: 1040 g kviešu miltu, 960 g kviešu pilngraudu miltu, 400 g rozīņu, 400 ml piena, 700-800 ml ūdens, 24 g sāls, 60 g rauga, 120 g cukura, 1 ola apsmērēšanai1. Vispirms aktivizē raugu - tam pievieno apmēram 50 ml silta ūdens, 1 tējk. cukura, 100 g miltu (visu ņem no kopējā daudzuma), samaisa, līdz izveidojas bieza krējuma konsistence, un ļauj, lai tā rūgstot dubultojas apjomā.2. Bļodā ber miltus, pakāpeniski pielej pienu un ūdeni, pieliek raugu un visas pārējās sastāvdaļas un samīca mīkstu mīklu.3. Ļauj mīklai kādas 20 minūtes atpūsties - pierūgt.4. Tad veido dažāda izskata maizītes un liek uz cepamās plāts uz 15-20 minūtēm pieraudzēt.5. Maizītes apsmērē ar olu, plāti liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 190-200 °C grādu temperatūrā, kamēr maizītes gatavas.6. Pasniedz ar pienu.
Vecmodīgu maizīšu receptes Līgo svētkiem
Siltās bagetes ar kraukšķīgo garoziņu, pufīgās čabatas ar pesto vai kaltētiem tomātiem, smaržīgās fokačas ar rozmarīnu, protams, ir gardas.Taču, kad ir klāt Līgo, der pamēģināt arī latviešu tradicionālās maizītes. _Rīgas dzirnavnieka _maizniekmeistars Edgars Grāvītis, kurš tās šoreiz mums gatavoja, teic, ka žuļiki esot populāra cara laiku recepte, kas tolaik gatavoti tikai no rupjajiem kviešu miltiem.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.