Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +2 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 11. novembris
Rainers, Nellija, Ojārs

FOTO: Pēc ziemas priekiem! Pusdienas ar trim gardiem ēdieniem

Kad gana daudz enerģijas un kaloriju iztērēts ziemas priekos, īsti vietā ir siltas un spēcinošas pusdienas ar trim gardiem ēdieniem!

Pamatēdienā - ābolu sulas un dažādo sakņaugu aromātu piesātināti cūkgaļas gabaliņi ar nelielu pikantu čili pieskārienu. Piedevās - kartupeļu biezputra, kas aromatizēta ar ķiploku un sieru, bet pēc tam apcepta cepeškrāsnī, lai iegūtu kraukšķīgu garoziņu.

Desertā ābolu kārtojums - kaut kas pa vidu kūkai un klasiskajam desertam. Visgardākais tas būs silts ar saldējumu vai pamatīgu pašgatavota putukrējuma mici.

Ābolu sulā sautēta cūkgaļa

Sastāvdaļas: 700 g cūkgaļas šķiņķa, 1 glāze ābolu sulas, 1/2 glāze ūdens, 3-4 ķiploka daiviņas, 1/2 paprikas, dažādas saknes (1/2 pētersīļa saknes, 1 burkāns, 1 kālis), 1/2 purava, garšvielas - rozmarīns, čili, sāls, pipari pēc garšas 

1. Noskalo, sagriež cūkgaļas šķiņķi gabaliņos un kārto to cepamajā traukā vai katlā.

2. Saknes nomizo, sagriež palielos gabalos un kārto uz gaļas.

3. Lej virsū ābolu sulu un sautē aptuveni 40 minūtes, līdz šķidrums iztvaiko.

Kartupeļu un siera sacepums

Sastāvdaļas 4-6 porcijām: 500 ml buljona, 14 vidēji lielu kartupeļu, 100 g sviesta, 4 ķiploka daiviņas, 1 sarkanais sīpols, 100 g cietā siera, 1 ēd. k. baltmaizes rīvmaizes, sviests formas iesmērēšanai, sāls, melnie pipari

1. Liek karsēties cepeškrāsni uz 180˚ C.

2. Notīra kartupeļus un sagriež nelielos kubiņos. Uzvāra buljonu un liek vārīties kartupeļus apmēram 5-10 min. Kad kartupeļi mīksti, tos nokāš virs cita katliņa, lai saglabātu buljonu.

3. Sakapā ķiplokus. Sarīvē sieru.

4. Pannā izkausē pusi sviesta. Kad tas izkusis, pievieno ķiplokus un karsē 2 min. Ķiplokiem pievieno kartupeļus, sāli, un visu vienmērīgi samīca. Pievieno buljonu tik daudz, lai kartupeļiem veidotos biezputras konsistence. 

5. Pannu noņem no uguns un pievieno atlikušo sviestu, pusi no sarīvētā siera un melnos piparus. Izmaisa. 

6. Ar sviestu iesmērē formu, kurā liks cepties biezputru. Formā liek biezputru, nolīdzina, pa virsu uzkaisa atlikušo sieru un rīvmaizi, plānās ripās sagrieztu sīpolu.

7. Liek cepties cepeškrāsnī uz 20 min., līdz virsma apbrūnējusi.

Drupaču kūka ar āboliem

Sastāvdaļas 4-6 porcijām: 8 āboli, 50 g brūnā cukura, 1/2 tējk. malta kanēļa, šķipsna rīvēta muskatrieksta, 1 ēd. k. citronu sulas, 1 tējk. kukurūzas cietes (var izmantot kartupeļu cieti); drupačām: 400 g miltu, 100 g cukura plus cukurs pārkaisīšanai, 2 tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. smalkā sāls (strīķēta), 250 g auksta sviesta, 100 ml vāroša ūdens

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200˚ C. Sagatavo dziļu cepamo pannu, to iesmērējot ar sviestu.

2. Nomizo, iztīra un daiviņās sagriež ābolus, apslaka ar citronu sulu, lai nebrūnē, samaisa ar cukuru, kanēli, muskatriekstu un cieti. Ābolus kārto cepamajā pannā un cep krāsnī 10 min.

3. Tikmēr sagatavo drupačas. Bļodā ber visas sausās sastāvdaļas un labi izmaisa. Nelielos kubiņos iegriež sviestu. Pēc tam ar pirkstiem saberž kopā ar miltiem, lai veidojas drupačas.

4. Pa daļām lej klāt karsto ūdeni, labi izmaisa.

5. Izņem no krāsns ābolus un virsū pikās liek sagatavoto mīklu. Pārkaisa ar cukuru. Liek krāsnī un cep vēl 30 minūtes, līdz drupačas zeltainas. Ja forma sanāk pilna, tad cepšanas laikā tā noteikti jānovieto uz pannas, jo ābolu sula var sūkties pāri malām.

6. Pasniedz siltu ar saldējumu vai putukrējumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Novembra zupas

Sildošas zupas vēla rudens vakariņām

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko