Biešu cepumi
300 g biešu spiedpalieku (biezumi, kas palikuši pēc sulas izspiešanas), 300 g miltu, 200 g margarīna vai eļļas, 200 g cukura, 50 g kakao, 2 tējk. vaniļas cukura, 1 tējk. ingvera sulas, 1 tējk. cepamā pulvera, 50 g valriekstu.
Pagatavošana:
1.Sarīvē ingveru un izspiež sulu.
2. Smalki sakapā valriekstus.
4.Sajauc visas sastāvdaļas, izņemot valriekstus, viendabīgā mīklā. Tā vairs nelips pie rokām, bet nebūs arī pilnīgi sausa.
5. Mīklā iemaisa smalki sakapātos valriekstus.
6. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
7. Uz dēļa, kas apkaisīts ar miltiem, viegli izrullē mīklu apmēram centimetru biezā kārtā.
8. Pēc vēlēšanās mīklu vai nu ar nazi sagriež gabaliņos, vai izspiež ar cepumu formiņām cepumus.
9. Cepamplāti izklāj ar cepampapīru, liek uz tās cepumus.
10. Cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 20–25 minūtes.
Biešu zupa
Sastāvdaļas: 2,5 l ūdens, 1 kg cūkgaļas ar kauliņu, 4 kartupeļi, 3 burkāni, 0,5 kg novārītu biešu, 2 lauru lapas, daži smaržīgie pipari, sula no puscitrona, 1 ēd. k. cukura, sāls pēc garšas, skābais krējums pasniegšanai.
Pagatavošana:
1. Ūdenī liek vārīties gaļu, pievieno lauru lapas un smaržīgos piparus. Uzvāra, noputo. Vāra, līdz gaļa atlec no kaula. Tas notiks apmēram pēc 1,5 stundām. Tad gaļu ņem no katla ārā un noliek malā.
2. Buljonā liek gabaliņos sagrieztus dārzeņus un turpina vārīt, līdz dārzeņi gandrīz gatavi. Pievieno sarīvētas bietes. Sagaida, līdz zupa uzvārās.
3. Beigās pievieno citrona sulu, cukuru un sāli. Pavāra vēl pāris minūšu.
4. Sagriež gaļu un liek atpakaļ zupā.
5. Pasniedz, pievienojot karoti skābā krējuma.
Marinētas bietes ar sīpoliem
Sastāvdaļas: 1,5 kg sarkano biešu, 5–6 palieli sīpoli; marinādei: 1 l ūdens, 250–300 ml 9% etiķa, 100–120 g cukura, 10–20 g sāls, 3 uz pusēm pārlauztas lauru lapas, 15 smaržīgo piparu, 10 krustnagliņu.
Pagatavošana:
1. Rūpīgi nomazgātas bietes ar visu mizu izvāra, pēc tam atdzesē, nomizo un sagriež.
2. Sīpolus nomizo un sagriež plānās ripiņās. Lielākus sīpolus vispirms pārgriež uz pusēm un tad – šķēlītēs.
3. Pagatavo marinādi: visus produktus uzvāra.
4. Bietes un sīpolus kārtām liek burkās un pārlej ar verdošu marinādi.
5. Aizvāko un burkas noliek uz vāciņa, lai atdziest.
6. Tur ledusskapī un pasniedz pie gaļas un zivju ēdieniem.