Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Lai labi garšo!

Ēdieni tomātu un kabaču sezonai.

Vista piri piri marinādē nāk no Āfrikas un Portugāles. Leģenda stāsta, ka šī recepte radusies Angolā un Mozambikā laikā, kad Portugāles kolonisti ieradās tur ar čili pipariem, ko svahili valodā sauca piri piri. Gatavojot der ielāgot, ka vista šajā marinādē jātur vismaz četras stundas, bet labāk iemarinēt iepriekšējā vakarā un cept nākamās dienas pēcpusdienā.

Kabaču un siera plācenīši ir lieliska uzkoda gan garšas ziņā, gan tajā ziņā, ka ir atrasts vēl viens veids, kā kabaču kalnus garšīgi notiesāt.

Par tomātu un čili mērci var teikt vien to, ka tomātu sezonā to esmu ar mieru ēst visos iespējamos veidos un man joprojām tā garšo. Šo mērci var pasniegt gan kopā ar zaļajiem salātiem, gan grilētu gaļu vai čipsiem. 


Vista piri piri marinādē

Sastāvdaļas: 1 vista; marinādei – prāvs saišķis svaiga koriandra, īkšķa lieluma gabals svaiga ingvera, 1 vidējs sīpols, 3 daivas ķiploka, 100 ml piri piri mērces vai citas aso piparu mērces, 100 ml extra virgin olīveļļas, sula no 1 citrona, 1 tējk. sāls, 1 tējk. svaigi maltu melno piparu

Gatavošana

1. Smalki sakapā koriandru, ķiploku un sīpolu. Uz smalkās rīves sarīvē ingveru.
2. Sagatavotās garšvielas sajauc ar piparu mērci, eļļu, citrona sulu, sāli, pipariem. Ja vēlas, marinādes sastāvdaļas var arī sablendēt.
3. Veselu vistu liek uz darba virsmas, izgriež mugurkaulu un ar plaukstu, uzspiežot uz krūšu daļas, saplacina pārējo vistu plakanu.
4. Marinējamā traukā lej daļu marinādes. Vistu atver kā grāmatu un ar ādas pusi uz leju liek marinādē.
5. Pārlej ar atlikušo marinādi, traukam uzliek vāku un atstāj marinēties vismaz uz četrām stundām.
6. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izņem vistu no marinādes un liek ar ādu uz augšu cepampannā. Ielej tajā arī atlikušo marinādi.
7. Cepamtraukam uzliek foliju un pirmās 20 minūtes cep uz apakšējā plaukta. Tad noņem foliju un atlikušo laiku (30–40 minūtes) cep uz vidējā plaukta. Laiku pa laikam pārlej ar marinādi vai iesmērē ar nelielu daudzumu eļļas.
8. Pasniedz ar rīsiem, svaigiem vai grilētiem dārzeņiem.


Kabaču un siera uzkoda 

Sastāvdaļas: 500 g kabača, 300 g labi kūstoša siera, 50 g rīvmaizes, 1 ola, sāls, pipari, šķipsna timiāna

Gatavošana

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
2. Kabaci nomizo un sarīvē uz rupjās sakņu rīves. Liek marlē, lai notek liekais šķidrums.
3. Pa to laiku sarīvē sieru, sajauc ar sakultu olu, rīvmaizi, sāli pipariem.
4. Siera masu sajauc ar rīvētajiem kabačiem. Ja masa labi neturas kopā, pievieno vēl mazliet rīvmaizes.
5. Ar rokām veido mazus plācenīšus.
6. Cepamplāti izklāj ar cepampapīru, liek plācenīšus krāsnī un cep apmēram pusstundu, līdz tie zeltaini brūni.
7. Pasniedz siltus, bet labi garšo arī atdzesēti.


Asā tomātu mērce

Sastāvdaļas: 3 tomāti, 3 daiviņas ķiploka, puse citrona, 5 ēd. k. olīveļļas, 1 sarkanais sīpols, 1 svaigs čili, prāva sauja zaļumu (pētersīļi, kinza, baziliks), sāls, svaigi malti melnie pipari

Gatavošana

1. Smalki sagriež sīpolu un sakapā ķiploku.
2. Tomātus sagriež gabaliņos.
3. Zaļumus sasmalcina pēc iespējas smalkāk. Tos var likt klāt diezgan daudz.
4. Mazos gabaliņos sagriež marinētus halapenjo piparus vai čili.
5. Visus sasmalcinātos dārzeņus un zaļumus ber bļodā, piespiež klāt citrona sulu un pielej olīveļļu.
6. Pēc garšas pieber sāli un maltus melnos piparus.
7. Mērci atstāj uz pusstundu, lai ievelkas, tad pasniedz ar grilētu gaļu, zaļajiem salātiem, sieru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko