Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 25. novembris
Kadrija, Kate, Katrīna, Trīne, Katrīne

Rudenīgi garšīga maltīte

Septembris ir tas gada mēnesis, kad siltumnīcas vēl pilnas ar sezonas pēdējiem tomātiem – sulīgiem un pārgataviem, neseno sauli vēl pārpārēm baudījušiem. Tad nu jāsteidz tos izmantot pēc pilnas programmas, jo diemžēl drīz jau sāksies konservēto tomātu un saldēto dārzeņu sezona. Kamēr tas vēl nav noticis, aizgūtnēm baudiet to, ko piedāvā dārzs un tirgus. Bet saldajā uzcepiet šokolādes gabaliņu cepumus. Tiem var izmantot jebkuru šokolādi, gan piena, gan melno un pat balto. Bet vislabāk garšo, ja jauc visas trīs kopā. Var izmantot arī šokolādes čipsus – smazās monētiņas, kas domātas kausēšanai.

Rudens dārzeņu sautējums

Sastāvdaļas 4 porcijām:

3 ēd. k. eļļas, 1 sīpols, 1 ķiploka daiviņa (smalki sagriezta), pa vienam no sarkanā, zaļā un dzeltenā pipara, 3 tomāti, 400 g kabaču, 1 baklažāns, 1 tējk. kaltēta rozmarīna, 1 tējk. kaltēta bazilika, 1 tējk. kaltētas raudenes, sāls, pipari pēc garšas

Pagatavošana:

1. Nomazgā dārzeņus, izņem serdes un sēklas. Visus dārzeņus sagriež kumosa lieluma gabaliņos.

2. Dziļā pannā vai katliņā uzkarsē eļļu un vispirms apcep sīpolus un ķiplokus.

3. Pievieno kaltētos garšaugus, mazliet pakarsē un tad liek pārējos dārzeņus.

4. Katlam vai pannai uzliek vāku un sautē uz plīts vai tvaika krāsnī, līdz dārzeņi gatavi.

5. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

6. Pasniedz ar ceptu vai grilētu gaļu vai sieru.

Šokolādes gabaliņu cepumi

Sastāvdaļas:

200 g miltu, 140 g auksta sviesta, 100 g gaišā muskavado cukura, 1 olas dzeltenums, pāris pilienu vaniļas esences, 1/4 tējk. sāls, 1/2 tējk. cepamā pulvera, 150 g mazītiņos gabaliņos salauztas šokolādes

Pagatavošana:

1. Ieber miltus kopā ar sāli un cepamo pulveri bļodā.

2. Griež iekšā mazos gabaliņos sviestu, pēc tam ar pirkstiem ierīvē to miltos, kamēr mīkla atgādina rupjas konsistences rīvmaizi.

3. Pievieno mīklai cukuru un viegli iemaisa.

4. Liek klāt olas dzeltenumu un vaniļas esenci, kā arī ieber šokolādi un ar rokām maisa, kamēr mīkla ir viendabīga. Ja mīkla nav saveļama vienā bumbā, pakāpeniski pa ēdamkarotei pievieno ledusaukstu ūdeni.

5. Saveļ mīklu bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek leduskkapī uz pusstundu (tā var glabāt divas dienas).

6. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190˚C. Biezi izrullē mīklu un spiež apaļas formas cepumus.

7. Liek uz plāts un cep 8–10 minūtes. Kad cepumi gatavi, uzreiz neņem nost, jo tie būs ļoti trausli – ļauj mazliet atdzist un tad pārvieto. 

Spageti ar tomātu un mocarellas mērci

Sastāvdaļas 4 personām:

300 g spageti, 2 lieli dzeltenie sīpoli, 4 svaigi, lieli tomāti, 3 ēd. k. tomātu pastas, 1/2–1 paprika, 2 daiviņas ķiploka, sāls, pipari, 1 tējk. kaltētas raudenes, 125 g (1 bumba) mocarellas, 3 ēd. k. eļļas

Pagatavošana:

1. Notīra un sasmalcina sīpolus un ķiplokus.

2. Tomātus sagriež gabaliņos un papildus ar rokām samīca. 2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst gaiši zeltaini. Pievieno un izkarsē tomātu pastu.

3. Kad tomātu pastai sāk atdalīties aromāti, pannā pievieno samīcītos tomātus un sautē apmēram septiņas minūtes.

4. Pa to laiku sagriež gabaliņos papriku.

5. Tad pannā pievieno sāli un piparus un visu kārtīgi samaisa. Papriku pievieno tomātiem un turpina sautēt aptuveni 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot.

6. Kamēr mērce sautējas, novāra spageti atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.

7. Pievieno mērcei garšaugus un pašās beigās iemaisa gabaliņos sagrieztu mocarellas sieru. Pasniedz ar novārītajiem spageti.   

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā uzglabāt un pasniegt sieru?

Laiku pa laikam nākas secināt, ka siers, ko esat nopirkuši lielākā daudzumā, stāvot ledusskapī, apvilcies ar zilganu pelējuma kārtiņu. Turklāt tas nebūt nav tas pelējums, kura dēļ slavējam rokforu...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko