Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Spoguļ- neironi

Kādā Zviedrijas televīzijas pārraidē tika demonstrēts eksperiments neverbālajā komunikācijā starp diviem savstarpēji nepazīstamiem cilvēkiem. Vienam no viņiem vajadzēja atsaukt atmiņā saviļņojošu notikumu no savas dzīves, bet otra uzdevums bija noteikt, kādas emocijas tajā laikā pārdzīvo pirmais. Viņi sēdēja viens otram pretim, un dalībnieks, kuram bija uzticēta eksperimenta grūtākā daļa, ieņēma tādu pašu ķermeņa stāvokli kā atcerē iegrimušais, identisku sejas izteiksmi un pat acu skatienu - kā spoguļattēlā.

Pēc dažām miera stāvoklī pavadītām minūtēm viņam izdevās precīzi aprakstīt partnera emociju gammu. Pēc eksperimenta viņš sacīja, ka, atdarinot otra pozu, starp viņiem ir radusies saikne, un nav bijis grūti uztvert biedra noskaņojumu un izjūtas. No malas likās apbrīnojami, taču nekā pārdabiska tur nebija. Minētajā gadījumā aktivizējās spoguļneironi - nervu šūnas, kas atrodas smadzeņu priekšējā daļā. Spoguļneironi ir atbildīgi par spēju nolasīt cita cilvēka uzvedību, līdz ar to nodrošina spēju iejusties otra ādā. Neatbildēts palika vien jautājums, cik mēs ikdienā šos empātiju veicinošos neironus aktivizējam un izmantojam. Vai vispār gribam piepūlēties un tā pa īstam saprast citus?

Cik viens mēs par otru zinām? / Maz, pavisam maz. / It kā kopīgus svētkus svinam, / It kā kopīgas darbdienas, - tā pirms četrdesmit pieciem gadiem dzejoli no krājuma Kājāmgājējs un mūžība iesāka Māris Čaklais. Dzejnieka skumji ironiskais īstenības vērojums kopā ar Imanta Kalniņa mūziku, pieņemu, daudzus ir vedinājis uz pārdomām. «Katrs savu olekti liekam / Otra dzīvei kā drēbei klāt. / Un tad dusmīgi tiekam, / Ka nav vis tā, bet ir citādāk,» rindas kā durstīgs atgādinājums pašam sev, bet iedarbojas itin labi - nodungo pāris pantu un - stop, apdomājies, paliec mierīgs, ja vien neesi paspējis kādu notiesāt jau pirms laika. Tomēr lai vai cik gudra dziesma, šķiet, kāre vērtēt citus atbilstoši savai nepilnībai mazumā neiet. Ja kāds norāda: «Tev jābūt tādam, kā es uzskatu par pareizu esam,» tad parasti viņš tiek sūtīts vienu māju tālāk vai saņem pretī līdzīgu prasību. Beigās ieguvējs nav neviens - abi pikti, nespēj neko uztvert, toties sarkanās līnijas smadzenēs iegraužas vēl dziļāk. Ja nozīmi ir zaudējušas būtiskākās verbālās komunikācijas sastāvdaļas - uzklausīt un izprast, vai tad nav labāk uz kādu brīdi aprimt, paklusēt, nomierināties? Iespējams, tā izdosies vairāk apjēgt.

Suns ar kaķi, likteņa savesti zem viena jumta, parasti iemācās sadzīvot un saprasties. Un Dievs... piedodiet, mājas saimnieks, par to allaž priecājas. It kā jau cilvēkiem neklātos būt stulbākiem par saviem mājdzīvniekiem, drīzāk otrādi.

Šķiet, Jaunajā gadā derētu nobāzt savu olekti kaut kur dziļāk, lai netraucē, pa reizei iztēloties, kā jūtas tas, kurš dzīvo tepat, tev blakus. Gan mājās, gan uz ielas, gan visā valstī. Kas zina, varbūt tad nākamais gads izdosies laimīgāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja