Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izstāde Suns mākslā no jūgendstila līdz mūsdienām

No 2018. gada 9. februāra muzejā Rīgas Jūgendstila centrs būs skatāma tematiska izstāde Suns mākslā no jūgendstila līdz mūsdienām. Tā veltīta jaunajam dzeltenā zemes suņa gadam, kas, atbilstoši ķīniešu kalendāram, sākas februārī. Izstāde iepazīstina ar cilvēka labākā drauga - suņa - atveidojumu porcelānā, metālā, kokā un izšuvumos. Ekspozīcija tapusi sadarbībā ar Rīgas Porcelāna muzeju, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un privātkolekcionāriem.

Muzejā Rīgas Jūgendstila centrs glabājas plaša tekstiliju kolekcija, kuras izšuvumu galvenais motīvs ir sunītis, kam dots vārds Bonza. Šo tēlu 1922. gadā Londonā radīja angļu karikatūrists Džordžs Ernests Studijs (George Ernest Studdy). Bonza ātri kļuva populārs: pastkartes, figūriņas un citus priekšmetus ar Bonzas motīvu ražoja ne vien Anglijā un citviet Eiropā, bet arī Amerikā. Bonzas figūriņas izgatavotas pat J.C. Jesena porcelāna fabrikā Rīgā. Muzeja tekstiliju kolekcijā sunītis Bonza attēlots dažādās situācijās gan uz virtuves dvielīšiem, gan uz maisiņiem, kas paredzēti sērkociņu, korķu un citu sadzīves priekšmetu uzglabāšanai.

Interesanta izstādes daļa ir dažādu šķirņu suņu porcelāna figūriņas. Vismazākās ir aptuveni 3 cm augstas brūnas stikla suņu figūriņas ar mirdzoša stikla actiņām no Iļģuciema stikla fabrikas, kas Ziemassvētkos kopā ar saldumiem dāvinātas darbinieku bērniem 20. gadsimta 30. gados. Lielākie ir balti Stafordšīras suņi, kas savu popularitāti nav zaudējuši kopš 19. gadsimta, kad tos tradicionāli pa pāriem novietoja uz kamīna dzegas. Stafordšīras suņi sākotnēji savu vizuālo tēlu guvuši no angļu karaļnamā tik iemīļotajiem spanieliem, tomēr vēlāk tie varēja būt arī stilizēti mopši, pūdeļi, kurti, kolliji un pat dalmācieši. Svarīgi, ka tiem ap kaklu ir zelta siksniņa un medaljons. Izstādē Suns mākslā no jūgendstila līdz mūsdienām eksponēti arī ar suņiem saistīti priekšmeti, piemēram, suņu uzskaites žetoni Rīgā. No tiem vecākais izstādē datēts ar 1894. gadu un ir  3.5 cm liels kvadrātveida metāla piekariņš ar suņa figūru.

Dažādas suņu figūriņas ražotas M. S. Kuzņecova fabrikā Rīgā, viena no visplašāk pārstāvētajām suņu šķirnēm – taksis. Izstādi papildina cēsinieka Andra Alkšņa kolekcija, kurā ir vairāk kā 80 dažādi taksīši. Kolekcija radusies pirms vairāk kā 10 gadiem ar pirmo priekšmetu – metāla dakšiņas un naža turētāju taksīša formā no Zviedrijas. Vistālāk ir atceļojis priekšmets no Japānas, tomēr daudzi ir ražoti tepat uz vietas Rīgā. Tās ir arī brīnišķīgas koka rotaļlietas – ar virvi velkami taksīši uz četriem riteņiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs, Alberta 12

Kad?

9. februāris, 2018 – 18. marts, 2018

Ot. -Sv. 10 -18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja