Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Margaritas Barzdevičas lekcija

Žaņa Lipkes memoriāls aicina uz Dr. hist. Margaritas Barzdevičas lekciju No zemnieku-zvejnieku ciemata līdz pilsētas daļai: vides izmaiņas Kīpsalā no 17. gs. līdz 20. gs. pirmajai pusei. Pasākums notiks Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros, kurās Žaņa Lipkes memoriāls piedalās ar Ķīpsalai veltītu programmu.

Margarita Barzdeviča ir uzrakstījusi pirmo lielāko Ķīpsalas vēsturi. Viņa ir šai Rīgas Daugavas salai veltītā kultūrvēsturiskā albuma Ķīpsala: Insula Saggeriana, Schaggersall, Kiepenholm, Tharholm, Burkansholm, Kipengoļm līdzautore. Izdevums ir veltīts Ķīpsalas — vienas no interesantākajām Daugavas lejteces salām — vēsturei un attīstībai. Ziņas par Ķīpsalas vēsturi rakstītajos avotos atrodamas, sākot ar 17. gs., kad Daugavā pretim nocietinātajai Rīgas pilsētai atradās trīs salas: Žagarsala jeb Ķīpsala, Darvas sala jeb Mazā Ķīpsala un Ebes sala jeb Burkānsala. Vēlāk tās saplūda kopā, izveidojot Ķīpsalu. Salas veidošanās vēsturi vislabāk atspoguļo senās kartes. Tās parāda noteiktas tradīcijas, vēsturiskus notikumus un ilustrē teritorijas attīstību laikā un telpā. Žaņa Lipkes memoriālā vēl līdz septembra beigām var apskatīt seno Ķīpsalas karšu izstādi. Senākajai no tām ir vairāk kā 300 gadu, kartē vēl var ieraudzīt visas trīs salas, kuras vēlāk saplūda un pārtapa vienā. Tāpat vēl visu septembri Žaņa Lipkes memoriāls piedāvā ģimenēm uzspēlēt orientēšanās spēli Ķīpsalas durvis, lūkas un vārtiņi. Spēles lapas var saņemt memoriālā. Balva par labiem rezultātiem – cukurgailītis.Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi norisinās katru gadu septembrī, un to mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību un veidot tās izpratni par kultūras mantojuma nozīmi cilvēka dzīves kvalitātes radīšanā. Šogad Eiropas kultūras mantojuma dienas veltītas kultūrvēsturiskai ainavai Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja