Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Mikalojs Povils Vilutis un Nijole Vilutiene Viens mākslinieku pāris – divi laikmeti

Daudzos aspektos līdzīga, tomēr ar dažām būtiskām iezīmēm Vilušu māksla atšķiras, un šīs atšķirības varētu formulēt ar renesanses un baroka kategorijām.

Mikalojs Povils Vilutis pārstāv renesansi. Viņa daiļrade ir lineāra, plakana, slēgtas formas, daudzpusīga, lietiski skaidra, tai piemīt divas izteiktākās renesansi raksturojošās iezīmes – perspektīvas atainojums un ar cilvēka proporciju teoriju pamatota cilvēku attēlošana. 

Nijoles Vilutienes glezniecībai vairāk raksturīgs baroks – dziļums, atklātas formas, tā ir vienota no kompozīcijas skatu punkta, relatīvi atspoguļo lietisko attēlojumu. Kā grafiķe viņa lieto līniju kā pamatlīdzekli attēlu veidošanā. Otra būtiska viņas daiļrades iezīme – dinamika. Jebkura mākslinieces kompozīcija cenšas paplašināt taisnleņķa formāta robežas, iziet ārpus rāmjiem, attēlotās figūras rada kustības iespaidu. Efektīvas ir ēnu spēles. Lielākais paradokss ir tas, ka abi mākslinieki iedziļinās dažādās cilvēka ķermeņa vibrācijās.

Mikalojs Povils Vilutis (1944) dzimis Viļņā. No 1963. līdz 1970. gadam studējis arhitektūru un grafiku Viļņas Mākslas akadēmijā. Stažējies Kijevas eksperimentālajā poligrāfijas zinātnisko pētījumu institūtā, mācījies serigrāfijas tehniku. No 1989. līdz 2007. gadam bijis pasniedzējs Viļņas Mākslas akadēmijas Grafikas katedrā, no 1999. gada – profesors. 2004. gadā apbalvots ar Lietuvas nacionālās kultūras un mākslas prēmiju. Piedalījies kopizstādēs Lietuvā un ārvalstīs, personālizstādes eksponētas Lietuvā, Vācijā, ASV un Austrālijā. Darbi atrodas Lietuvas un ārvalstu muzeju, kā arī privātpersonu kolekcijās. Veidojis estampus, plakātus, skulptūras, ilustrējis grāmatas un izdevis eseju krājumus “Torte” (2009) un “Zupa” (2014).

Nijole Vilutiene (1949) dzimusi Ukmerģē. Beigusi M. K. Čurļoņa mākslas skolu, pēc tam Viļņas mākslas institūta grafikas specialitāti. Lietuvas Mākslinieku savienības locekle. N. Vilutiene ir līnijas meistare un liriķe.

Izstāde notiek sadarbībā ar Lietuvas Republikas vēstniecību Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Rīgas Sv. Pētera baznīca, Reformācijas lauk. 1

Kad?

10. jūnijs, 2017 – 6. augusts, 2017

O.–s. 10–19 Sv. 12–19

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja