Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vīna svētki zvejnieka sētā

Jau sesto gadu pēc kārtas Jūrmalas brīvdabas muzejā notiks Vīna svētki zvejnieka sētā.Astronomiskie rudens saulgrieži ir brīdis, kad nakts kļūst tikpat gara kā diena. Rudens saulgriežu svinības laika gaitā tika piesaistītas Miķeļa dienai. Tādēļ šos svētkus bieži vien mēdz saukt par Miķeļiem.Miķeļi iezīmē vasaras beigas.

Dzērves uz saviem spārniem aiznes launagu, saule pagriežas uz ziemas pusi, un līdz ar tumšajiem rudens vakariem atnāk veļu laiks, kura sākums iezīmējams ar Miķeļiem. Mūsdienu latviešu sabiedrībā rudens saulgrieži ir gandrīz aizmirsti, un atšķirībā no Lieldienām, Jāņiem un Ziemassvētkiem, tikpat kā netiek svinēti. Daļēji tas izskaidrojams ar attālināšanos no lauku darbiem, vairums cilvēku ražas novākšanas beigas neizjūt kā kaut ko īpašu.Līdz rudens saulgriežiem visiem svarīgākajiem gada darbiem ir jābūt padarītiem, zeme tūlīt sasals, lai dotos ziemas atpūtā. Tad Miķelis staigā apkārt un visu apskatās. Ja kas vēl nenokopts, jāpasteidzas, jo Miķelis var uzsūtīt sniegu un salu. Suminot Miķeli, uz ugunskura, lielajā katlā tiks vārīta Miķeļdienas zupa, kurā pēc senlatviešu tradīcijām jāvāra trīs gaļas, trīs graudus un trīs saknes. Arī šogad lauku ražas labumi „ienāks” zvejnieka sētā ( medus, siers, maize, āboli, mājas konditoreja). Arī vīnu parasti „ielika” pēc ražas novākšanas. Mājas vīna gatavošana senlatviešiem bija plaši izplatīta un vīns tika darināts no visdažādākajiem augļiem un ogām, kas tika izaudzēti piemājas dārziņā, gan arī no mežā salasītām ogām, gan no ziediem un medus. Šobrīd vīna darināšana mājas apstākļos ir populārs vaļasprieks ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Vīndaru piedāvātais sortiments pastāvīgi mainās, pilnveidojas un papildinās. Kā katru gadu, par Jūrmalas Vīna svētku labākā vīndara statusu sacentīsies vairāki Jūrmalas mājas vīna darinātāji, kuri vīnu darina pēc senām, mūsdienīgām vai pašu izdomātām receptēm. Arī “Miķelis” (muzeja vīna balons) ir gatavs nodot sevi vērtējumam. Apmeklētāji varēs garšot, baudīt, izzināt un vērtēt dažādas mājas vīna garšu buķetes un receptes.Kamēr lielie iegrims oriģinālu dzērienu garšas, krāsas un neatkārtojama aromāta kārdinājumā, mazie varēs Radošajā darbnīcā no dažādiem dārzeņiem, čiekuriem, zīlēm un citām mežā atrastām vai dārzā izaudzētām dabas veltēm izgatavot interesantas figūriņas. Īpašu svētku sajūtu radīs Mārtiņa burbuļi. Gan lielie, gan mazie varēs pūst lielus, mazus, garenus un apaļus ziepju burbuļus.Pasākuma goda viesis ir viens no zināmākajiem un atraktīvākajiem itāļiem Latvijā – Roberto Meloni. Pēc koncerta skatītāji varēs vērot, kā māksliniekam veiksies ar Latvijā darināta mājas vīna novērtēšanu un kurš no pasākuma vīndariem saņems Roberto Meloni īpašo balvu kā labākais Jūrmalas vīna darītājs. Pasākumu vadīs pieredzējis, atraktīvs pasākumu vadītājs un muzikants – Ainārs Ašaks.Ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja