Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Artis Dzērve. Visu laiku jāmācās

Multimediju mākslinieks Artis Dzērve piedalīsies jauno kinorežisoru īsfilmu vērtēšanā radošajā akcijā Kino komūna U35

Uz diennakti ieslēgti Vecrīgas kluba Space Dog telpās, jaunie filmu veidotāji 31.jūlijā būs spiesti — gan pēc pašu vēlēšanās — radīt scenāriju pāris minūšu garai īsfilmai par dabas aizsardzības tēmām. Turklāt, scenārijiem jābūt aktuālāko pasaules ziņu iedvesmotiem. Vienas nakts kinokomūnas darbība tiks filmēta un translēta Starptautiskās īsfilmu festivāla 2Annas mājaslapā www.2annas.lv. Tas nozīmē, ka diennakts garumā klubā notiekošo savā datorā varēs vērot katrs interesents. Šī savdabīgā radošā akcija norisināsies starptautiskajā filmu mākslas un vides festivālā Moving Baltic Sea. Multimediju mākslinieks Artis Dzērve, pieaicināts vērtēt jauno kinoscenāristu darbus, uzreiz bijis ar mieru. "Kaut arī darba grafiks man ir saspringts." Artis stāsta, ka priecājas par katru jaunu, radošu cilvēku iniciatīvu Latvijā. Viņaprāt, iespējas kino un videomākslā ir plašas. "Vajag tikai rakt!" viņš iedrošina jaunos.

Meklēs Fellīni kaķi


"Es zinu, kāpēc mani izvēlējās žūrijā," saka Artis. Viņš tikko atvilcis elpu no Baltic Beach Party, kur ekspromtā veidoja videostāstus uz skatuves spēlējošiem dīdžejiem. No pieredzes viņš spriež, ka visgrūtākais ir radīt kaut ko uz vietas, uzreiz, bez rūpīgas sagatavošanās un pārdomām. Tas, ko parasti spēj tikai pieredzējuši profesionāļi, Kino komūnā U35 būs "jāliek galdā" jauniem un nepieredzējušiem filmu (var teikt arī — videostāstiņu) veidotājiem. Artis domā, ka tieši šādos ekstrēmos brīžos uzzib talants. "Ja tas nav, nekas nevar sanākt."

Multimediju mākslinieks smej, savos trīsdesmit gados (ar visai garu asti) labprāt ne tikai pats strādā pie jauniem projektiem un izmēģina ko jaunu, bet interesē arī, ko spēj jaunā paaudze. "Zinu, ka šajā konkursā nevērtēšu pēc kādiem vispārpieņemtiem klasiskiem principiem. Es pats jau arī neesmu tāds klasiskā ceļa gājējs," Artis neslēpj. Viņš uzskata, ka interesantākais, ko meklēt (un atrast) kādā mākslas darbā ir kaut kas negaidīts. Reiz leģendārajam itāļu kinorežisoram Federiko Fellīni filmēšanas laikā kadrā ieskrējis kaķis. Viņš apstādinājis procesu un mēģinājis kaķi dabūt kadrā vēlreiz tik ilgi, kamēr tas dabiskā veidā izdevies. Režisoram šķitis, ka bez kaķa kadrs nebūs līdz galam īsts — kā brīdī, kad tas negaidīti atgadījās. Tā nu Artis sola "meklēt Fellīni kaķi" arī jauno darbos.

Niedrītes Latvijas upēs


Agrā jaunībā ietrenējis roku multimediju mākslās kā autodidakts, Artis Dzērve iestājās Hamburgas Mākslas akadēmijā Brīvās mākslas nodaļā. Tur viņš guva ne tikai zināšanas no profesoriem Maika Henca un Marinas Abramovičas, bet dabūja uz savas ādas visai oriģināliem paņēmieniem pārbaudīt katru jaunu radošu cilvēku plosošo jautājumu: ko vēl es varētu izmēģināt, lai radītu ko pilnīgi jaunu — tādu, kas citiem liek sajūsmā atvērties mutei? Profesore savus audzēkņus vienu nedēļu nomitinājusi nomaļā, askētiskā vietā, neļaujot savstarpēji sarunāties un mācot meditācijas prakses, lietojot uzturā īpašu pārtiku. "Tad es sajutu, cik tīra un spēcīga ir doma," Artis atceras. Citu nedēļu viņa aizvedusi savus jauniešus uz Amsterdamu — ļāvusi, lai pīpē zālīti, cik katrs grib. "Starpība bija šokējoša," Artis atzīst. Viņaprāt, ir svarīgi, lai jauniem, radošiem cilvēkiem līdzās ir skolotāji — spēcīgas personības ar grandiozu dzīves pieredzi, kas īstajā brīdī vistrāpīgākajā veidā spēj parādīt, kas ir kas. "Vēl ir ļoti svarīgi visu laiku mācīties, būt saskarē ar aktuālo. Lai tu neizkrīti no informācijas aprites un neradi ko tādu, kas jau kaut kur bijis." Artis Dzērve uzskata, iedvesmai nav jāskrien uz Londonu, Ņujorku — kaut gan arī tas ir ļoti labi. "Var tepat Latvijā. Tik daudz skaista ir apkārt! Tik daudz veidu, kā sevi izpaust." Tikko viņš laivojis pa Latvijas upēm un pēkšņi kādā brīdī lūdzis draugiem apstāties. Visi apklusuši un kā apburti skatījušies. Tik bezgala skaisti ezera atspīdumā vējiņā līgojušās niedres.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja