Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bēdīgi slavenie mērgļi

Rīgā startē šā gada Kannu kinofestivāla ņiprā atrakcija - Tarantīno vēstures revīzija.

Savējie sapratīs un mīlēs kā bez prāta - šī formula darbojas attiecībā uz visām sen kulta statusu (kopš 1994.gada Lubenes un vēl senākajiem Trakajiem suņiem) iemantojušajām draiskā autodidakta Kventina Tarantīno filmām. Mīlēs - par spīti faktam, ka par Tarantīno Bēdīgi slavenajiem mērgļiem (Inglorious Basterds) kritika raksta… nu ar ļoti jau nu gariem zobiem, burkšķot par tipiskā Tarantīno stila un dinamikas trūkumu šajā režisora un scenārista piedāvātajā Otrā pasaules kara revīzijā. Izskan arī pa izbrīna vaidam, sak, ko tad tas Tarantīno ir darījis teju desmit gadu, knibinot savu stāstu (tā scenāriju) par ebreju atriebējiem - amerikāņu karavīriem, kas okupētās Francijas teritorijā pilda svētās atriebes misiju, slaktējot nacistus.

Taču tā ir tikai viena no filmas sižeta līnijām, otra - efektīgi aizsākas jau patiesi lieliskajā filmas sākuma epizodē - spriedzes pilnā un nesteidzīgā. Nacistu virsnieks Hanss Landa (aktieris Kristofs Valcs - balva par labāko vīriešu lomu šā gada Kannu festivālā) atnācis inspicēt franču zemnieka saimniecību, pamatoti nojauzdams, ka viņa ģimene slēpj ebrejus. Slaktiņā, kas pieliek punktu spriedzei, izdzīvo tikai viens - Šosanna Dreifūsa (Melānija Lorāna), kurai izdodas izbēgt un kuru satiekam jau ar laika nobīdi kā kinoteātra īpašnieci Parīzē. Francija joprojām ir okupēta, un nacisti Šosannas kinoteātri ir izraudzījušies propagandas filmas pirmizrādei (ne bez Šosannu lencošā āriešu kara varoņa (vācu aktieris Daniels Brīls) starpniecības). Elegantais art deco stila ķinītis, kurā eksponētās filmu afišas vien ir salds sīrups kinovēsturnieka maņām, kļūs par asinspirti, kurā iznīcināt nacistu varoņus būs nolēmusi ne tikai Šosanna, bet arī "mērgļi" - amerikāņu atriebēju vienība Aldo Reina (Breds Pits) vadībā. Kino un filmas degs svētās liesmās, nīcinot un pārrakstot Otrā pasaules kara vēsturi, ko, protams, var atļauties vien Tarantīno - liela bērna infantilajā rotaļpriekā. Vai Bēdīgi slavenie mērgļi ar pamatīgo hronometrāžu (153 min) nav piebeiguši pašu Tarantīno, spriest jums, tagad lai seko teiksmas un mīti, kas Tarantīno kalibra personību pavada, - tāpat kā fanu jūsma.

Lūk, ko vēsta Tarantīno - viņš vienmēr esot vēlējies strādāt kopā ar B.Pitu (un otrādi). Viņu laimīgā "biznesa satikšanās" notika lustīgās vakariņās, kurās iztukšotas tieši piecas pudeles sārtā vīna - paša Breda Pita saimniecībā brūvēta. Brīdī, kad Tarantīno pielika punktu savus teju desmit gadus lolotajam scenārijam Bēdīgi slavenie mērgļi, viņš bijis pārliecināts - leitnanta Aldo Reina loma ir kā uzlieta B.Pitam.

Pitu Tarantīno raksturo ar vārdiem: "Viņš nav aktieris vien, bet gan personība. Un īpašs gadījums ir tad, kad loma, personāžs ir kā uzliets aktierim, pat ja viņš ir zvaigzne." Ir vērts mēģināt noklausīties Tarantīno intervijas runas plūdus - viņš burzguļo, ber vārdus, smej un ņemas. Lūk, veltījums tēmai "Tarantīno laime, dabūnot Pitu": "Es sapratu, cik traks un laimīgs esmu, jo uzdrošinos savai filmai pieprasīt vienu no vispieprasītākajām zvaigznēm pasaulē, turklāt ar vārdiem - man nav laika gaidīt. Man nebija ne mazākās nojēgas par viņa plāniem un grafikiem - vai viņš filmējas vai viņa sieva filmējas, un Pitam tādā gadījumā jāsēž mājās ar bērniem… Es viņu uzaicināju, viņš bija brīvs! Tā bija reta veiksme!"

Pits papildināja aktieru ansambli, kurā, jāsaka gan, viņa loma ir vismaz līdzvērtīga jau pieminētās skaistules Šosannas tēlotājai Tarantīno atklājumam franču aktrisei Melānijai Lorānai. Filmas aktieru ansamblī ir daudz labu Eiropas, īpaši vācu, aktieru: Diāna Krīgere (manierīgas vācu kinodīvas lomā), Tils Šveigers, Daniels Brīls. Cik dziļas, cik kaleidoskopiski karikatūristiskas ir viņu lomas - tas cits jautājums. Palikšu pie versijas - pat ja Bēdīgi slavenie mērgļi nav veiksmīgākā no Tarantīno filmām, neko tādu tikpat nebūsiet redzējuši. Savukārt Tarantīno pārliecība, ka ar mākslas (kino) spēku var ne tikai iznīcināt fašistus, bet pat pamēģināt revidēt vēstures gaitu, savā naivismā ir uzpērkoša, pa ja ne pārliecinoša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja