Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rīgas biržā atklās Antīkās mākslas kabinetu

No 2018. gada 13. aprīļa Mākslas muzeja Rīgas birža pastāvīgo ekspozīciju papildinās jauns Antīkās mākslas kabinets, kurā apmeklētāji varēs iepazīties ar Senās Grieķijas un Romas monētām, antīkām marmora skulptūrām un Senās Grieķijas keramiku no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, infomēja muzeja pāstāve Natālija Šujunšalijeva.

“Ar jaunās ekspozīcijas atklāšanu vēlamies parādīt bagātīgo antīkās kultūras mantojumu, kas uzkrāts mūsu muzejā, pievēršot uzmanību tā saglabāšanai un izpētei, kā arī izcelt antīko artefaktu nozīmi Eiropas kultūras kontekstā. Tā būs apjomīgākā antīkās mākslas ekspozīcija ar vairāk nekā 500 oriģinālpriekšmetiem,” stāsta kabineta koncepcijas autore, Mākslas muzeja Rīgas birža krājuma darba vadītāja Baiba Uburģe.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā glabājas Latvijā daudzveidīgākā antīkās mākslas oriģinālpriekšmetu kolekcija – keramikas izstrādājumi, tēlniecības darbi un monētas, kopā ap 1000 darbu, kas darināti laikposmā no 15. gadsimta pr. Kr. līdz 4. gadsimtam. Līdz šim atsevišķi krājuma labākie paraugi ir bijuši redzami kādreizējā Ārzemju mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā Rīgas pilī. Telpu un vitrīnu trūkuma dēļ nekad nav tikusi izstādīta monētu kolekcija un lielākā daļa no antīkās keramikas.

Tagad muzeja jaunajās telpās Rīgas Biržā, blakus Senās Ēģiptes zālei, tiks atklāta Senās Grieķijas un Romas mākslas ekspozīcija – Antīkās mākslas kabinets, kas tapis muzeja speciālistu pētnieciskā darba rezultātā.

Kabinetā pirmo reizi publiski būs apskatāma visa monētu kolekcija un tēlniecības darbi, bet keramikas kolekcijas daļa ļaus izsekot galvenajiem antīkās keramikas attīstības posmiem.

Kabineta atklāšanu ievadīs zinātniskā konference Antīkās mākslas kolekcijas. Veidošanās, izpēte, ietekmes, kas norisināsies Rīgas biržā 12. aprīlī no plkst. 12 līdz 16.30. Konferencē uzstāsies pētnieki no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Universitātes un Tartu Universitātes Mākslas muzeja, iepazīstinot ar antīkās mākslas kolekciju vēsturi, veidošanos un aktuālākajiem pētījumiem.

Antīkās mākslas kabinets apmeklētājiem būs pieejams Rīgas biržas pastāvīgajā ekspozīcijā 3. stāvā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja