Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Atēnās tiks atklāta laikmetīgās mākslas izstāde documenta 14

Sestdien, 8. aprīlī, Atēnās tiks atklāta laikmetīgās mākslas izstāde documenta 14 – viena no nozīmīgākajām un prestižākajām mākslas skatēm pasaulē

Pirmo reizi vēsturē documenta notiks divās pilsētās – ne tikai savās mājās Vācijas pilsētā Kaselē, bet arī Grieķijas galvaspilsētā. Kaselē documenta 14 ekspozīcija būs aplūkojama no 10. jūnija līdz 17. septembrim.

Izstāde tiek rīkota reizi piecos gados. 1955. gadā to nodibināja mākslinieks, pasniedzējs un kurators Arnolds Bode. Katru documenta "sēriju" veido pieaicināts kurators, šoreiz tas ir polis Ādams Šimčiks, kurš 2003.–2014. gadā vadīja Bāzeles Kunsthalle un bija viens no 2008. gada Berlīnes biennāles kuratoriem.

Rīkojot izstādi divās pilsētās, viņš vēlas pievērst pastiprinātu uzmanību Eiropas ekonomiskajām, kulturālajām un sociālajām problēmām. Savus darbus Atēnās un Kaselē izstādīs vairāk nekā 160 mākslinieku no visas pasaules. Viens no mērķiem ir aktivizēt laikmetīgās mākslas dzīvi Grieķijā, kur krīzes dēļ tika dramatiski samazināts subsīdiju apjoms kultūrai, kā arī privātsponsoru finansējums.

Izstāde Atēnās notiks līdz 16. jūlijam un pārņems visu pilsētu: par norises vietām izvēlēti muzeji, koncertzāles, kinoteātri, teātri, bibliotēkas, arhīvi, televīzija, radio, universitāšu telpas, pilsētas laukumi, ielas, klubi, veikali, parki un ceļi, dzīvojamās ēkas. Vislielākā ekspozīcija būs skatāma Grieķijas Nacionālajā laikmetīgās mākslas muzejā, savukārt vasarā šā muzeja kolekcija, kurā iekļauti gan grieķu, gan ārzemju mākslinieku darbi, kuri tapuši no XX gadsimta 60. gadiem, viesosies muzejā Fridericianium Kaselē.       

2012. gadā notikušo 13. izstādi documenta Kaselē apmeklēja 905 000 skatītāju. Šogad tiek sagaidīts vēl lielāks apmeklējums.

Informācija par documenta 14 programmu un dalībniekiem: www.documenta14.de

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīva kinovēsture. Ivaram Seleckim - 90

Unikāls brīdis Latvijas valsts vēsturē – esam laikabiedri dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka jubilejai, kuru meistars sagaida aktīva darba noskaņās, ar jaunu filmu un daudziem citiem jubilejas pa...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja