Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Brīvdabas muzejā skatāma Baibas Dambergas darbu izstāde Ikš Bārban

20. jūlijā Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Izstāžu zālē atklāta grafiķes Baibas Dambergas personālizstāde Ikš bārban (Viens bārbans).Izstādē var retrospektīvi izsekot Baibas Dambergas radošajiem meklējumiem gan mākslas darbu motīvos, gan grafikas tehniku pielietojumā, pastāstīja Brīvdabas muzeja pārstāve Kristīne Dzedule.

Baibas Dambergas profesionālā un radošā darbība ir saistīta ar lībiešu tematiku. Kā stāsta pati māksliniece, darbu motīvi "parasti uzrodas itin kā no nekurienes. Impulsi mēdz būt visdažādākie, tie uzrodas negaidīti – dabā, sadzīvē, ieraugot ko tādu, kā patiesībā nav. Tad rodas vēlme fiksēt šo mirkļa sajūtas trauslumu".

Kā apgalvo māksliniece Baiba Damberga, mīļākā no tehnikām viņai ir oforts ar savu smalkumu un bagātīgajām izteiksmes iespējām: "Oforta darināšana ir gana sarežģīts un darbietilpīgs process, tai pašā laikā bezgala saistošs."

B. Dambergas personālizstādē Brīvdabas muzeja Izstāžu zālē būs apskatāmi darbi, kuri veidoti tieši oforta tehnikā, kas māksliniecei kalpojusi par pamudinājumu sākt "drukāt" lībiešu naudu. Pirmās monētas, kas tika nosauktas par bārbaniem, tapušas ar mākslinieces pašportretu. Latviešu valodā tās sauktu par baibām. Klajā nākušas  arī citas naudas vienības – viena sīringa, viens valts, viena bille, viens tīt–reins – kuras rotā mūsdienu lībiešu kultūras darbinieku portreti.

Izstādē Ikš Bārban apskatāmas gan miniatūras, gan lielformāta noskaņu kompozīcijas, kuras B. Damberga apkopojusi sērijā Īsi stāsti. Tās turpina naudas tematiku, bet veidotas kologrāfijas tehnikā. B. Damberga atklāj: "Darba process šajā tehnikā, kaut arī neprognozējams, izraisa azartu, gaidot, kas vērtīgs iznirs no nekurienes. Katrs atradums virza procesu tālāk."

B. Damberga dzimusi 1957. gadā Sīkragā. 1976. gadā beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļu, bet 1982. gadā – Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu. Šobrīd B. Damberga ir zīmēšanas un grafikas pedagoģe Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā.

Izstāde būs aplūkojama no 20. jūlija līdz 19. augustam Brīvdabas muzeja Izstāžu zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja