Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dzīve bez zālēm, siltuma, grāmatām un transporta, bet vienotībā

Vakar Finanšu ministrija (FM) nāca klajā ar priekšlikumu nākamgad atteikties no samazinātajām PVN likmēm, kas šobrīd tiek piemērotas  medikamentiem un medicīnas ierīcēm, siltumenerģijai, elektrībai, dabasgāzei un malkai, sabiedriskajam transportam, avīzēm, žurnāliem un grāmatām.

Šāda eksperimenta rezultātā Repše iecerējis iegūt papildus 95 miljonus latu. Ir skaidrs, ka neskatoties uz ministrijas solījumiem, iegūtie līdzekļi sociālajām vajadzībām novirzīti netiks. Valdība ir apsolījusies starptautiskajiem aizdevējiem nākamā gada budžetu samazināt par 400 – 500 miljoniem, tādēļ ministrijas solījumi ir no finanšu ministra programmas „kā var nesolīt?”.

Repše joprojām ir konsekvents. Valsts finanšu situācija ir jārisina uz vidusslāņa un trūcīgo rēķina. Ir jāpārdala pensionāru, daudzbērnu ģimeņu, studentu, strādnieku maciņa saturs, lai no tā arvien lielāka daļa nonāktu caurajā valsts budžetā. Bet miljonāri, oligarhi, spekulanti, bijušie baņķieri un citi bagātnieki jāpatur saudzēšanas režīmā. Jo kā gan bez viņiem varētu atsākties valsts ekonomiskā izaugsme?

Liekāko daļu, 48,4 miljonus latu, valsts budžets iegūtu no samazinātās PVN likmes atcelšanas medikamentiem. Un tagad atbildiet uz jautājumu, kas ir lielākie zāļu patērētāji?

Presē izskan paziņojumi par iedzīvotāju milzu parādiem par siltumenerģiju. Lielākā daļā Latvijas iedzīvotāju ar lielām grūtībām spēj norēķināties par regulāri pieaugošajiem komunālajiem pakalpojumiem. Repšes plāns ir šo negatīvo tendenci palielinās.

Lai gan par siltumu samaksāt būs grūti, mājās vēss, būs vien drēgnums jāpacieš, jo maksa par braukšanu sabiedriskajā transportā arī augs un nekāda vizināšanās uz darbu un skolu daudziem nebūs pieejama.

Avīzes, žurnāli un grāmatas kļūs ievērojami dārgākas un mazskaitlīgākas, jo daudzi izdevēji būs spiesti pārtraukt savu darbību. Jau šobrīd izdevējiem „ūdens smeļas mutē”, Repšes eksperimentālā nodokļu politika šos uzņēmējus pagrūdīs ar galvu zem ūdens.

Nav skaidrs kāpēc Finanšu ministrs rīkojas tik nepamatoti un bezatbildīgi. Vai šie eksperimenti ar Latvijas sabiedrību ir kāds slepens projekts ar mērķi noskaidrot, kas notiek, kad cilvēkiem pamazām atņem ne tikai finanšu līdzekļus, bet arī iespējas izglītoties, ārstēties un pārvietoties?  Vai tā ir Repšes nekompetence, vai tieši otrādi, apzināta savējo interešu mērķtiecīga lobēšana?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja