Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Krievijas laikmetīgā māksla Rīgā

Krievijas kultūras sezonas ietvaros no 19.septembra līdz 23.novembrim Rīgā būs skatāma Krievijas laikmetīgās mākslas izstāde "A(rt)R(ussia)T(oday)–index".

Izstādi organizē Valsts laikmetīgās mākslas centrs Maskavā (Krievija) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" telpās tiks eksponēti 25 mākslas projekti, kuru autori pārstāv dažādu Krievijas reģionu pilsētas – Maskavu un Sanktpēterburgu, Ņižņijnovgorodu un Kaļiningradu, Jekaterinburgu un Novosibirsku. Šī ir pirmā šāda mēroga krievu mākslas ekspozīcija, kas ir skatāma Rīgā pēdējo divu desmitgažu laikā.

Krievijas laikmetīgā māksla, neraugoties uz vērienīgiem projektiem, kas nesenajā pagātnē ir norisinājušies dažādās Eiropas un Amerikas pilsētās, Latvijā joprojām ir neizzināta. "ART–index" piedāvā plašu mākslinieku vārdu, mākslas tendenču un virzienu klāstu - ievērojamāko, ko pēdējās desmitgadēm piedāvājusi Krievijas mākslas dzīve. Izstādē piedalās, piemēram, Oļegs Kuļiks, Vadims Zaharovs, Leonīds Tiškovs, Sergejs Šutovs, grupa Zilie deguni, Провмыза. Ekspozīciju veido apjomīgi projekti un instalācijas, apzināti ievērojot kontrasta principu: jaunie mākslinieki parādīti līdzās ļoti pazīstamiem autoriem, jauni darbi salikti kopā ar jau pārbaudītām, dažādos starptautiskajos mākslas forumos demonstrētām instalācijām. Būtiska īpašība, kas raksturo šo projektu, ir izstādes kuratoru pozīcija atspoguļot Krievijas mākslu kā sarežģītu un pretrunīgu tendenču kopumu. Svarīgi iepazīstināt Latvijas skatītaju ne tikai ar divu lielo metropoļu – Maskavas un Pēterburgas – aktuālo mākslu, bet iekļaut ekspozīcijā arī mākslinieku darbus no citām Krievijas pilsētām, kur aktivizējušies laikmetīgās mākslas centri.

Projekta hronoloģiskā amplitūda iekļauj gan pēdējo trīs gadu laikā tapušus darbus, gan klasiskus 1990.gadu beigu krievu mākslas paraugus. Izstādē eksponētās gleznas un fotogrāfijas, instalācijas un videoprojekti pārsvarā ir mākslinieku īpašums, atsevišķi eksemplāri pieder Krievijā vadošo mākslas galeriju kolekcijām. Nozīmīga demonstrējamo darbu daļa ir Valsts laikmetīgās mākslas centra īpašums.

Līdztekus izstādei tiks organizēti arī vairāki tematiski pasākumi: izstādes kuratora Leonīda Bažanova lekcija par Krievijas laikmetīgo mākslu un pašu projektu, trīs "Svētdienas sarunas muzejā" (latviešu un krievu valodā), diskusija ar izstādes kuratoriem, māksliniekiem, mākslas teorētiķiem un žurnālistiem, seminārs skolotājiem, speciāla izglītības programma pieaugušajiem "Ars Rezumē" (tekstu grupas "Orbita" uzstāšanās).

Izstādes dalībnieki: Viktors Aļimpijevs (Виктор Алимпиев), Jurijs Alberts (Юрий Альберт), Konstantīns Batinkovs (Константин Батынков), Viktorija Begaļska (Виктория Бегальская), Sergejs Bratkovs (Сергей Братков), Jurijs Vasiļjevs (Юрий Васильев), Aleksandrs Vinogradovs un Vladimirs Dubosarskis (Александр Виноградов, Владимир Дубосарский), Jeļena Jelagina un Igors Makarevičs (Елена Елагина, Игорь Макаревич), Vladislavs Jefimovs un Sergejs Deņisovs, (Владислав Ефимов, Сергей Денисов), Irina Zatulovska (Ирина Затуловская), Vadims Zaharovs (Вадим Захаров), Aleksejs Kallima (Алексей Каллима), Irina Korina (Ирина Корина), Oļegs Kuļiks (Олег Кулик), Aleksandra Mitļanska (Александра Митлянская), Provmiza (Sergejs Provorovs, Gaļina Miznikova; Провмыза: Сергей Проворов, Галина Мызникова), Vitālijs Pušņickis (Виталий Пушницкий), grupa Zilie deguni (группа Синие носы), grupa Zilā Zupa (группа Синий Суп), Haims Sokols (Хаим Сокол), Leonīds Tiškovs (Леонид Тишков), Olga un Aleksandrs Florenski (Ольга и Александр Флоренские), Oļga Černiševa (Ольга Чернышева), Sergejs Šehovcovs (Сергей Шеховцов), Sergejs Šutovs (Сергей Шутов).

Vairāk lasiet: www.lnmm.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja