Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

LSDSP: steidzami jāpieņem «Rīgas ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plāns»

Vakar, 17. maijā, Rīgas Pašvaldības aģentūra «Rīgas enerģētikas aģentūra» rīkoja «Rīgas ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plāns 2010.–2020. gadam» pirmās versijas publisko apspriešanu. Sociāldemokrāti uzskata, ka šis plāns ir steidzami jāpieņem, īpašu uzmanību pievēršot pašvaldības sniegtajam atbalstam dzīvojamo māju renovācijā.

Rīcības plānu prezentēja Rīgas Enerģētikas aģentūras direktore Maija Rubīna, paskaidrojot, ka «Rīgas pilsētas ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plāns 2010.–2020. g.» izstrādāts, jo Rīgas dome ir parakstījusi «Pilsētas mēru paktu» un šāda rīcības plāna izstrāde atbilst pakta noteikumiem. Rīcības plāna mērķis ir līdz 2020. gadam vismaz par 20% samazināt CO2 emisijas. To plānots panākt uzlabojot energoefektivitāti un palielinot atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Sociāldemokrāti secina, ka renovācijas intensitāte atkarīga no Rīgas domes vadības un deputātu politiskās gribas, kas ir vienīgais kavējošais faktors, lai ieviestu tādus realizācijas instrumentus kā Rotācijas fonds, kas jau veiksmīgi darbojas Lietuvā un Igaunijā, un energoservisa kompāniju (ESKO, PEKO) pakalpojumi.

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) priekšsēdētājs Jānis Dinevičs, komentējot rīcības plānu, uzsver: «Rīgas pilsētā ir iespējams būtiski samazināt enerģijas patēriņu, intensīvi siltinot tās dzīvojamā fonda mājas, kas kopējā energobilancē rada lielākos zaudējumus. Esmu pārliecināts, ka līdz 2020. gadam Rīgā nepieciešams nosiltināt vismaz 6000 daudzdzīvokļu mājas».

Sociāldemokrāti aicina Rīgas domes vadību izrādīt politisko gribu un sniegt atbalstu dzīvojamo māju renovācijai, pieņemot attiecīgus saistošos noteikumus. Pirmkārt, līdzfinansējuma iedalīšanu energoauditu veikšanai laika periodā, kad šādu līdzfinansējumu nenodrošina citi finansēšanas avoti. Otrkārt, zemes (īpašuma) nodokļu atlaižu piemērošanu renovētajām daudzdzīvokļu mājām uz kredīta atmaksas laiku. Treškārt, maznodrošināto dzīvokļu īpašnieku līdzfinansējuma maksājuma segšanu no pašvaldības sociālajiem fondiem laika periodā, kad dzīvokļa īpašniekam ir piešķirts maznodrošinātās personas statuss.

Turklāt dzīvojamo ēku siltināšanas procesa stimulēšanas pasākumi daudz aktīvāk jāuzņemas Ekonomikas ministrijai, kuras atbildībā ir nodoti Eiropas Savienības finanšu resursi šo mērķu realizēšanai. Tas attiecas ne tikai uz Rīgas pilsētu, bet uz dzīvojamo fondu visā Latvijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja