Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Par stukačiem, segliņiem un minoritāšu valodām

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Stukaču upuri vēl uz kādu brīdi var justies mierīgi. Viņu brašais aizstāvis Saeimā, Juridiskās komisijas vadītājs Mareks Segliņš, ir paziņojis, ka Ģenerāprokuratūras uzstājīgā prasība, beidzot pieņemt tās jau sen pieteiktos krimināllikumu labojumus par to, ka cilvēkam, kurš informē par organizētu noziedzīgu darījumu, varētu mīkstināt sodu, ja tāpēc tiek notiesāti citi noziedzīgās grupas dalībnieki, tomēr patlaban tiks ignorēta.

Kāpēc? Tāpēc, ka Tieslietu ministrijas darba grupa Kriminālprocesa likuma grozīšanai jau ir izstrādājusi veselu kaudzi grozījumu, un Ģenerāprokuratūras jau pavasarī ieteiktie grozījumi ir tādi paši, kā visi pārējie. Lai pagaida.

Runāsim atklāti. Šie grozījumi vismazāk ir vajadzīgi tiem politikāņiem, kuru pārstāvētajās partijās ir tāda vai citāda saikne ar sarežģītiem noziedzīgiem darījumiem. Pirmām kārtām tas, protams, ir sakāms par tā dēvēto Ventspils konfliktu. Masīvās naudas summas, kādas grozījušās Ventspilī un it īpaši neskaitāmajos ofšoros, par kādiem esam uzzinājuši pēdējā laikā, negrozījās tikai dažiem cilvēkiem par to zinot. Tie, kas šajā procesā bijuši salīdzinoši mazi gariņi, noteikti labprāt stāstītu par priekšnieku nedarbiem, ja zinātu, ka tādējādi var izvairīties no smagāka soda par mazāk nozīmīgu noziedzīgu darījumu. Šķiet visai ticami -- ja Temīda uzzinātu absolūti visus faktus par to, kas pēdējo 15 gadu laikā Ventspilī ir darījies, cietumā nonāktu nevien paši "Ventspils interešu" pārstāvji, bet arī viņu dāsni apgādātie "stipendiāti" politikā. Tāpat runa var arī būt par tā dēvēto digitalizācijas skandālu. Arī tajā visticamāk ir bijuši gan shēmotāji, gan arī melnā darba darītāji. Un ne velti tāpēc Segliņš nolēmis, ka runa ir par "stukačošanu". Noziegumu atklāšana šim tiesiskuma aizstāvim acīmredzot ir mazāk svarīga.

Ģenerāprokuratūra nav kaut kāda kakta iestāde, kuras piedalīšanās juridiskajos procesos ir tieši tāda pati, kā jebkuras citas instances. Lai gan, protams, arī jautājumā par Loskutovu Kalīvitis pamanījās paziņot, ka ģenerāprokurora atzinums, ka premjers rīkojies nelikumīgi, esot tikai viena prokurora viedoklis. Juridiskajā komisijā bez Segliņa ir Vjačeslavs Stepanenko (LPP/LC), Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), Solvita Āboltiņa (JL), Valērijs Agešins (SC), Uldis Augulis (ZZS), Vladimirs Buzajevs (PCTVL), Vineta Muižniece (TP), Jānis Reirs (JL), Jānis Urbanovičs (SC) un Imants Valers (TP). Pieci opozīcijas deputāti. Atlikušo skaitā vai tiešām nav pat viena godprātīga politikāņa, kurš palīdzētu šo lietu izkustināt? Diemžēl, droši vien, ka nē, bet nožēlojama šī situācija ir vienalga. Kauns komisijas deputātiem!

***

Lielu traci sacēlusi Saeimas deputāte Ina Druviete (JL) ar atzinumu, ka Latvijai varētu nākties krievu valodai piešķirt mazākuma valodas statusu. Paredzamā kārtā, par to visvairāk ir sašutuši visa latviskā it kā aizstāvji tēvzemiešos. "Pilnīgi garām", tā par šo lietu paziņojis bazūniskais Dobelis. Bet par faktiem. Eiropas Padomes Reģionālo un minoritāšu valodas harta, kuru ir ratificējusi arī Latvija, paredz statusu tām valodām, kuras "noteiktā valsts teritorijā tradicionāli lieto tie šīs valsts iedzīvotāji, kuri veido skaitliski mazāku grupu nekā pārējā valsts iedzīvotāju daļa un ir atšķirīgas no šīs valsts oficiālās valodas." Toties jēdzienā nav iekļauti "ne valsts oficiālās valodas dialekti, ne migrantu valodas."

Lūk, jautājuma sāls. Vai krievu valoda Latvijā ir tradicionāla vai migrantu valoda? Tēvzemieši protams teiks, ka tā ir migrantu valoda. Dobelis televīzijā bauroja par "lielkrievu šovinistiem" un visu pārējo. Taču nepārprotams fakts ir tāds, ka krievu tautības ļaudis Latvijā dzīvoja daudzus gadsimtus pirms brīža, kad tautu vadonim Staļinam ienācā prātā doma, ka Latvija būtu jāokupē un jāiekļauj lielajā tautu sadraudzībā. Manuprāt, Inai Druvietei ir taisnība atziņā, ka valodu statuss Latvijā ir jāsakārto atbilstoši paredzētajiem juridiskajiem principiem, vēl jo vairāk tāpēc, ka minoritātes valodas statusa piešķiršana krievu valodai nepārprotami norādītu uz latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas statusu. Un sarunai par šo tēmu politiskajā līmenī būtu jābūt nopietnai, ne histēriskai. Latviešu valodas statusu Latvijā, kā esmu rakstījis daudz un dikti, lielākoties apdraud tas, ka vairums latviešu momentā ir gatavi pāriet uz krievu valodu, ja partnerim sarunā tā ir "ērtāk". Savukārt Eiropas Padomes harta tomēr ir Latvijas ratificēts starptautisks dokuments. Tajā ir runa arī par izglītības sistēmu, arī tas Latvijā ir pietiekami jūtīgs jautājums. Manuprāt, Latvijas izglītības sistēma jau tagad atbilst hartas nosacījumiem. Ja Latvija vēlas pateikt, ka šo starptautisko dokumentu tā vēlas ignorēt, tad tā arī vajag pateikt. Taču tas nudien nebūs pats labākais variants.

Jauku visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja