Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Trīs Rīgas muzeji vedīs pastaigā pa Muzeju šausmu taku

Trīs Rīgas muzeji 27. aprīļa vakarā aicina izstaigāt Muzeju šausmu taku, apmeklējot Rakstniecības un mūzikas muzeju, Mencendorfa namu un Latvijas Universitātes vēstures muzeju.Akcija Muzeju šausmu taka norisinās jau trešo gadu, piedāvājot apmeklētājiem Valpurģu nakts gaidās gūt jaunas izjūtas muzeju pasaulē, stāsta Rakstniecības un mūzikas muzeja mājas lapas redaktore Maija Treile.

"Nav dzejnieks dvēsele vien, ir dzejnieks arī miesa," rakstījusi Aspazija. Rakstnieki apzināti un neapzināti vēsturei atstājuši ne tikai dzejas rindas un mākslas darbus, bet arī liecības no savas ķermeniskās dzīves. Muzeju vēsturē tās traktētas kā svētās atliekas jeb relikvijas, no kurām, ja mums būtu tāda iespēja, varētu klonēt kādu no dzejniekiem. Tikai Valpurģu naktī unikāla iespēja redzēt to, par ko ikdienā literatūras pētnieki nerunā. Apvienojot dažādu literātu ķermeņa daļas - Miervalža Birzes ribu, Viļa Plūdona zelta zobu, Aspazijas matus, Gunāra Priedes kardiogrammu, Andra Ogriņa asinis un vēl - apskatei Rakstniecības un mūzikas muzejā (Pils laukumā 2) tiks izlikts dzejnieka klons un fotorobots. Vēl apmeklētāji varēs uzzināt, kādā pantmērā ir salaista viņu veselība. Katrā cilvēkā mājo dzeja, dažiem tā nāk ārā, citiem – nē. Šajā vakarā ikviens saņems sava organisma dzejisko kardiogrammu.

Neesi kādreiz laikā nodevis bibliotēkā grāmatas? Latvijas Universitātes vēstures muzejs (Raiņa bulvārī 19) piedāvās nokļūt divus gadsimtus senā pagātnē, kad par šādu aizmāršību ikviens tiktu ieslodzīts karcerī. Ikviens Muzeju šausmu takas apmeklētājs varēs iepazīties ar soda veidiem 19. gadsimta augstskolās, apmeklējot vēsturisko studentu karceri, kas atrodas Latvijas Universitātes bēniņos un jau vairāk nekā simts gadus glabā kāda skeleta smaidu.

Trīssimts gadu laikā Mencendorfa nams (Grēcinieku ielā 13) piedzīvojis visdažādākos likteņa līkločus. Mistikas apvītas ir nama sienas, logi, gleznas. Kad tuvojas Valpurģu nakts, pie atklātā pavarda uguns un vietējo "raganu" un mūku izvārītās brīnumdziras iespējams saklausīt pagātnes stāstus. Dažiem tie liekas šausminoši vai teiksmaini, bet citiem – pasakas un nieki. Varbūt kādam apmeklētājam palaimēsies sastapt Mencendorfa nama mistisko stāstu varoņus 17. gadsimta portretos ar galvaskausiem, noslēpumainā trepju telpā, bet varbūt - pagrabā.

Akcija Muzeju šausmu taka norisināsies piektdien, 27. aprīlī no plkst. 18 līdz 21. Apmeklētāji var izvēlēties, vai izstaigāt Šausmu taku visā garumā vai tikai tās daļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja