Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Vai Davosas idejas izmantosim Latvijas ekonomikas stabilizēšanai?

Latvijas ekonomikai šis būs ļoti zīmīgs gads – iespēja realizēt t.s. mīksto piezemēšanos, kas būtiski ietekmēs ne tikai valsts konkurētspēju un turpmāko ekonomisko attīstību, bet arī visus Latvijas iedzīvotājus, kuriem ir patēriņa vai hipotekārie kredīti, nekustamie īpašumi vai darba samaksa, kas nepieaug atbilstoši inflācijai.

Latvija pašreiz atrodas ekonomiskās krīzes sākumstadijā - inflācijas samazināšanās pat pie visoptimistiskākajiem scenārijiem tiek paredzēta tikai gada beigās, bet ekonomiskās izaugsmes temps krītas un rūpnieciskās ražošanas apjomi jau samazinās. Zemā sabiedrības uzticība valdībai un Saeimai apgrūtinās tik nepieciešamo nepopulāro lēmumu pieņemšanu ekonomiskās krīzes pārvarēšanai. Par ekonomiskajiem jautājumiem un prioritātēm valdības veidošanas gaitā bija salīdzinoši maz domstarpību, jo nepieciešamie darbi saistībā ar enerģētisko neatkarību, elektrības un dabas gāzes cenu pieaugumu kompensēšanu, tautsaimniecības attīstības veicināšanu, īpaši attiecībā uz eksporta pieaugumu, ir skaidri gan Saeimas pozīcijai, gan opozīcijai. Daļa no šiem izaicinājumiem prasa uzstājīgu Latvijas ekonomisko interešu lobēšanu starptautiski. Šai I.Godmaņa valdības deklarācijā fiksētajai apņēmībai ir loģisks pamats laikā, kad pasaules ekonomikas aktualitāšu sarakstā ir gan inflācijas pieaugums, t.sk strauji pieaugošās energoresursu cenas, gan nestabilitāte pasaules finanšu tirgos, bet Latvijas ekonomiskajā dienas kārtībā – milzīgais tekošā konta deficīts un Latvijas konkurētspēja vispirms jau Eiropas Savienības un tālāk - pasaules tirgos -, kur jau sevi pieteikuši tādi spēcīgi spēlētāji kā Ķīna, Indija un Brazīlija.

Viena no iespējām, kā aizstāvēt ekonomiskās intereses, ir tikties ar pasaules valstu līderiem, lobēt Latvijas intereses ietekmīgos forumos un apgūt jaunākās idejas/metodes ekonomikas stabilizēšanai. Pašreiz pats aktuālākais ir Pasaules ekonomikas forums Davosā, kur iepriekšējos gados pārliecinoši pasaules līderu uzmanību pievērsusi eksprezidente Vaira Vīķe – Freiberga, gan atklājot Baltijas reģiona ekonomiskās iespējas, gan izveidojot labu reģiona reputāciju investīciju piesaistei.

Arī šogad Davosā tiksies pasaules politiskie un ekonomiskie līderi, mediju pārstāvji, zinātnieki un vadošie eksperti, lai meklētu idejas un risinājumus pasaules ekonomikas stabilizācijai 2008.gadā, apzinoties gaidāmos izaicinājumus - stabilizēt pasaules ekonomiku un finanšu tirgu, ierobežojot augošo inflāciju, risinot sabiedrības novecošanās problēmu, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un inovācijas energoresursu deficīta novēršanai un mazinot klimata izmaiņu ietekmi uz iedzīvotājiem un ekonomiku. Arī šogad šeit notiks prāta vētras starp zinātniekiem, ekspertiem un politiķiem, kurās radīsies idejas kā stimulēt pasaules ilgtermiņa attīstību un uzlabot dzīves kvalitāti, saudzējot resursus pieaugošās planētas pārapdzīvotības apstākļos.

Latvijai ilgtermiņā ir nepieciešams nodrošināt enerģētisko neatkarību, savukārt īstermiņā kā šī gada svarīgākos uzdevumus ekonomiskas stabilizēšanā jāmin inflācijas apkarošana un jauns skatījums nodokļu politikai, kas veicinātu uzņēmējdarbības attīstību un eksportu - reinvestētās pelņas apbrīvošana no uzņēmumu ienākuma nodokļa un nodokļu sloga pārnešana no darbaspēka uz īpašumu un kapitāla pieaugumu.

Jautājums - kā Latvija plāno izmantot starptautisko pieredzi Latvijas ekonomiskās krīzes sākumstadijā un, iespējams, arī gaidāmās pasaules ekonomiskās krīzes priekšvakarā?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja