Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Virtuālais Dziesmu svētku koris

Ar Dziesmu svētku kustības nodrošināšanu saistītās svarīgākās instances (arī Kultūras ministrija, arī Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra) ir vairākkārtīgi apliecinājušas, ka Dziesmu svētku kustības nākotne Latvijā nav apšaubāma un pat nav apdraudēta (!!!). Šie apliecinājumi izskan tad, kad kāds Dons Kihots atļaujas paziņot, ka Dziesmu svētku kustība ir ne tikai apdraudēta, bet ir jau iznīcināta (pēdējā par to runāja Dziesmu svētku biedrība, pirms tam virsdiriģenti, pirms tam kordiriģentu asociācija u.c.).

Pēdējā laikā Dziesmu svētku kustības iznīcināšana notiek ļoti strauji – pagājušā gada vasarā tika likvidēts Valsts pārstāvju - kultūras inspektoru tīkls Latvijā, kas ne tikai pārraudzīja pašdarbības kultūru, bet bija arī viens no organizēšanas hierarhijas stūrakmeņiem. Saku likvidēts, jo nekāda organizatoriskā alternatīva netika izveidota.

Tad sekoja Valsts mērķdotācijas likvidēšana, proti, Valsts finansējuma samazināšana līdz Ls 0,- (nulle latu). Tiem, kas nezin – šobrīd pašdarbības kultūra labākajā gadījumā tiek dotēta tikai no vietējo pašvaldību labvēlības. Savukārt, tos, kuri domā, ka arī pašvaldības finansējums ir pārāk liels dāsnums, lūdzu, nosaukt trīs pamatveidus, kā, jūsuprāt, Latvijā turpmāk vajadzētu stiprināt nacionālo identitāti. Varbūt krīzes laikos nemaz nevajag? Starp citu, par Valsts obligāto pienākumu nodrošināt mērķdotācijas, joprojām var izlasīt LR normatīvajos aktos, visur labojumi vēl nav veikti.

Tagad jauns trieciens tautas kustībai – Latvijas mūzikas koledžās tiek pārtraukta vai samazināta audzēkņu uzņemšana vokālās mūzikas, diriģēšanas, diriģēšanas-baznīcas mūzikas vadības nodaļās. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka kustība tiek apcirsta saknē. Pēc aptuveni 9 gadiem nonāksim pie situācijas, ka nebūs, kas ikdienā strādā ar Latvijas koriem. Nebūs diriģentu, nebūs diriģēšanas skolotāju.

Ja pieņemam, ka apgalvojums „Dziesmu svētku kustība ir viena no Latvijas nācijas pamatvērtībām un latviskās identitātes izpausmes veidiem”, tad rodas jautājums: „Kam ir izdevīga šīs kustības iznīcināšana?”

www.youtube.com iespējams noskatīties, arī noklausīties izcilā un arī egocentriskā komponista Ērika Vitekera (Eric Whitacre) skaņdarba „Lux Aurumque” video/audio ierakstu (http://www.youtube.com/watch?v=D7o7BrlbaDs).

Vai tādu vēlamies latviešu Dziesmu svētku nākotni? Vai katrs sēdēsim savā būrīti un dziedāsim virtuālajā Dziesmu svētku korī?

P.S. Ļoti svarīgi izprast, ka Dziesmu svētki (koncertu kopums reizi piecos gados) un Dziesmu svētku process (nepārtraukta latviešu tautas kustība) nav viens un tas pats. Un laikā, kad tiek grauta latviešu tautas pašdarbības kultūra, mani izbrīna Latvijas profesionālās kultūras pārstāvju attieksme: lielākoties, šī problēmas viņus neinteresē. Vai patiešām nesaprotam, ka tiek grauts mūsu pamats un ‘profesionāļi’ būs nākamie iznīcināmie?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja