Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Dievs atkal svētī karalieni

Panku ēras karognesēji Sex Pistols 20.augustā beidzot uzstāsies Rīgā. Laiks pūdēt olas!

Bija jāpaiet trīsdesmit gadiem, kopš Londonas grupa Sex Pistols Anglijā un pārējā pasaulē kaisīja pankroka sēklu, izraisot revolūciju mūzikā un attieksmē pret dzīvi, un nu tā beidzot ir sasniegusi Latviju arī klātienē. Sex Pistols 20.augustā uzstāsies Arēnā Rīga, turklāt pēc 22.augustā Tallinā paredzētā koncerta atcelšanas (Tallinas biļetes derīgas Rīgā) tā būs vienīgā grupas uzstāšanās Baltijā. Ej nu sazini, varbūt arī pēdējā, jo jau 1996.gadā, braucot uz Sex Pistols atkalapvienošanās turnejas Filthy Lucre Tour koncertu Prāgā, likās, ka ir jāizmanto šī gadiem ilgi gaidītā un, visticamāk, pēdējā iespēja. Helsinkos Sex Pistols atgriešanos toreiz uztvēra kā pārdošanos un mūziķi tika nomētāti ar olām, bet citur publika vecos pankus sagaidīja ar cieņu.

Vai pēc tam iestājās klusums? Ne vella! Sex Pistols solists Džons Laidons jeb Džonijs Rotens, kurš jau ilgi veiksmīgi bija darbojies ar savu grupu Public Image Ltd., izdeva elektronisku un dejojamu soloalbumu Psychos Path. Tas guva panākumus vien Laidona uzticamāko fanu vidū, tomēr kritiķi rakstīja, ka albums, par spīti visiem trūkumiem, ir vitālāks nekā Sex Pistols apvienošanās turneja.

Visi, izņemot Sidu


Tomēr arī Sex Pistols atkārtoti sanāca kopā turnejā 2002.gadā. Uzņemta rokenrola Slavas zālē 2006.gadā, grupa atkal koncertē tajā pašā sastāvā, kādā savulaik sāka: Džonijs Rotens (balss), Stīvs Džonss (ģitāra), Pols Kuks (bungas) un Glens Metloks (basģitāra). Pēdējo 1977.gadā no grupas patrieca, jo viņam patika The Beatles, un vietā paņēma Sidu Višesu — puisi, kurš gandrīz nemācēja spēlēt basģitāru, bet ar savu izteikto panka tēlu, "lieciet mieru, man viss po…" augšup pacelto augšlūpu (vēlāk to glancētā formā kopēja Billijs Aidols) un asiņaino, plosīšanās kaislē pret kaut kurieni sasisto degunu koncertos kļuva par grupas seju un lika nobālēt arī solistam Laidonam.

Pēc apsūdzības par savas draudzenes Nensijas Spungeni slepkavību no cietuma pret drošības naudu izlaistais Sids pārcentās, izvēloties pārāk lielu atbrīvošanās svinību heroīna devu... Nevienam vairs nav iespējas uzzināt, vai viņš to izdarīja apzināti vai neapzināti, bet Sids ir kļuvis par panku ikonu, līdzīgi kā Bobs Mārlijs regejā vai Če Gevara reālā cīņā par labāku dzīvi. Sida fotogrāfijas ir kā panku svētbildes, un arī Latvijā ik gadu viņa dzimšanas diena tiek atzīmēta ar ļaužu pārpildītiem panku koncertiem Mūzikas akadēmijas studentu klubā vai Depo.

Panki ir visur


Atšķaidītās formās panku ideoloģijas iezīmes šodien parādās ik uz soļa. Mūzikā un literatūrā, kino un arhitektūrā, apģērbā un reklāmā. Tomēr arī izteikts klasiskais, tā saucamais punk 77 ir saglabājies: grupas, kuru sastāvā ir trīs četri nereti ar muzicēšanu visai aptuveni pazīstami cilvēki, ģitārām rokās savos tekstos izkliedz izaicinājumu liekulīgajai un no naudas atkarīgajai sabiedrībai vai ar savām apvalkātajām ādas jakām, uzkasītajām frizūrām un izaicinošo uzvedību liek uzvalkotajiem biroju baltrocīšiem noskurināties un ātri laisties lapās.

Sex Pistols ne tuvu nav vienīgie mūziķi, kuri septiņdesmito gadu otrajā pusē spēlēja pankroku. Tādu grupu bija lērums, turklāt daudzas muzikāli augstvērtīgākas, bet Sex Pistols bija visskaļākā, pateicoties menedžerim Malkolmam Maklarenam, kurš ar savu lekciju pērn viesojās Positivus AB festivālā.

Pie pankroka aizsācējām tiek pieskaitītas arī agrāk spēlēt sākušās grupas The Stooges un The Ramones. Kā apliecinājumu tam arī Sex Pistols savos koncertos pēdējo vienmēr spēlē The Stooges 1969.gada hitu No Fun.

Uz veciem lauriem


Jaunu dziesmu Sex Pistols nav un, visticamāk, arī nebūs. Grupa piepilda koncertus ar sava vienīgā albuma Never Mind The Bollocks, Heres The Sex Pistols (1977) dziesmām: Anarchy in the U.K., God Save The Queen, Holydays In The Sun, Problems, Pretty Vacant, E.M.I. u.c. Jo ko gan tādu viņi šodien varētu sacerēt, kas neizklausītos pēc meliem? Vēsture ir vēsture, un mēs to nevaram nedz pagriezt atpakaļ, nedz apturēt. Atliek vienīgi atcerēties, ka Sex Pistols vienīgā albuma iznākšanu žurnāls Rolling Stone sveica ar vārdiem: "Tas izklausās apmēram šādi: divi apakšzemes vilcieni saskrienas četras pēdas dziļos dubļos, upuri kliedz…"

Sastapts Vecrīgā pirms pāris mēnešiem, slavenākais Rīgas panks Peksis teicas, ka jau sācis pūdēt olas — viņi to esot pelnījuši. Iesim skatīties!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja