Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Festivāls Birgitta. Skanīgs un apgaismots

Pieci interesanti mūzikas notikumi šovasar no 13. līdz 21. augustam vilina doties uz festivālu Birgitta, kurš ik vasaru Tallinā, viduslaikos celtā Piritas klostera skarbi monumentālajos akmens mūros, pulcē mūziķus un izrādes no dažādām pasaules malām. Šoreiz – no Londonas, Minskas, Madrides, Jekaterinburgas.

Teatrālais rekviēms

Festivāla Birgitta uzmanības fokusā ir radošas, pārsteidzošas interpretācijas. Piemēram, 18. un 19. augustā skatāmais festivāla speciāliestudējums Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēms... un dzīve pirms tam, kura veidošanā iesaistīti Igaunijas, Beļģijas, Vācijas, Francijas un Latvijas mākslinieki, publiku uzrunās ne tikai muzikāli, bet gan kā viencēliena mūzikas drāma ar efektīgu vizualizāciju. Beļģu režisors Joels Lauvers un igauņu/vācu diriģents Mihails Gerts, Valsts akadēmiskais koris Latvija, Tallinas kamerorķestris un četri izcili solisti – Juka Janagihara (soprāns, Japāna), Helēna Lokuta (mecosoprāns, Igaunija), Tomass Volle (tenors, Vācija) un Saimons Robinsons (basbaritons, Vācija) izpildīs unikālu Mocarta Rekviēma aranžiju, kurā apvienotas klasiķa nepabeigtā, noslēpumainības apvītā likteņopusa dažādās versijas. Mūziķu ģimenē dzimušais režisors tradīciju savij ar avangardu. Līdzās solistiem būs arī drāmas varonis – mūsdienu fotogrāfs (!) dramatiskā teātra aktiera Uku Ūsberga atveidojumā – saspēlē ar franču aktrisi Mireju Mozē. Visi runātie teksti būs no Mocarta vēstulēm: brīžiem smieklīgi, brīžiem ļoti dziļi un nopietni. Top iespaidīga gaismu partitūra.

Antonio Andrades Flamenko kompānija, kas aprīlī viesojās Starptautiskajā Baltijas baleta festivālā Latvijā ar flamenko baleta izrādi Karmena, to rādīs festivālā Birgitta 14. augustā. Manolo Marin, kurš Žorža Bizē operas Karmena stāstu ir cieši saaudis ar ugunīgo Andalūzijas flamenko (ibēriešu, moru, ebreju un čigānu kultūru krustpunktu), ir atzīts par labāko spāņu flamenko horeogrāfu, un šī izrāde pēc pirmizrādes Berlīnes Vācu operā – par flamenko vēstnesi.

Meistari un jaunzvaigznes

Festivālu 13. augusta vakarā (plkst. 19) atklās The Black Cat Opera kompānijas viesizrāde no Lielbritānijas. Jaunā, 2013. gadā izveidotā operkompānija pulcē spilgtus, daudzsološus jaunos profesionāļus. Volfganga Amadeja Mocarta operas Cosi fan tutte režisore, Apvienotajā Karalistē izstudējusī japāniete Keiko Sumida ir t. s. fiziskā teātra adepte. Rotaļīgu spēlīšu, pārpratumu un nopietnām dzīves atziņām pilnās traģikomēdijas varoņus šveicietes Dženijas Gemblas kostīmos un igaunietes Liljas Blūmenfeldes scenogrāfijās, ar Pīteru Fordu pie Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra pults, atveido dziedātāji no Lielbritānijas, Īrijas, Jaunzēlandes, Rumānijas un Igaunijas.

Pētera Čaikovska meistardarbu – operu Jevgeņijs Oņegins – uz festivālu 20. augustā ved Baltkrievijas Lielais teātris – augsta līmeņa operas un baleta teātris, kas nepelnīti maz zināms rietumu kaimiņos. Minskā tapušā iestudējuma muzikālais vadītājs, starptautiski pieprasītais diriģents Aleksandrs Aņisimovs ir Krievijas teātra balvas Zelta maska laureāts. Festivālā diriģēs Andrejs Galanovs.

Festivāls noslēgsies 21. augustā ar Sergeja Prokofjeva baletu Romeo un Džuljeta, piedāvājot šo slaveno Prokofjeva darbu noskatīties Jekaterinburgas Valsts akadēmiskā operas un baleta teātra sniegumā. Jekaterinburga ir viens no visnozīmīgākajiem baleta centriem Krievijā, un šis ir svaigs, šā gada martā sadarbībā ar Londonas Karalisko operu radīts iestudējums. Horeogrāfs un režisors, Jekaterinburgas baleta mākslinieciskais vadītājs Vjačeslavs Samodurovs pašu radošajai komandai piesaistījis britu scenogrāfu Entoniju Makilveinu un gaismu mākslinieku Saimonu Benisonu, izrādei nopelnot trīs Zelta maskas. Priekškars atveras, un skatītāju acīm paveras aktieru ikdienas mēģinājums. Romeo un Džuljetas traģēdiju viņi risina šeit un tagad. Vjačeslavs Samodurovs, savulaik dejodams Londonas Karaliskajā operā, iedvesmojies no Kenneta Makmilana horeogrāfiskās pieejas, kur ir būtiska aktiermāksla un katrai kustībai ir dramaturģiska jēga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja