Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Grupas Rūsa rokenrols līdz vākam

Grupa Rūsa izdod otro albumu 26 gadu laikā. Par to, ko citi noklusē

Nezinātājs noteikti varētu padomāt, ka nosaukumu Rūsa nes tautas mūzikas grupa, kas spēlē stabules, dzīvo mežos un staigā apjozušies ar Lielvārdes jostu. Viņam nebūtu taisnība, bet Rūsa pavisam noteikti ir viena no latviskākajām grupām. Kaut arī tā spēlē smagu rokenrolu, ko dara ļoti prasmīgi un pārliecinoši, viņi līdzās citam no cita ļoti atšķirīgajiem Inokentijam Mārplam, Skyforger, Dzeltenajiem pastniekiem un Pērkonam ir vieni no retajiem, kuru mūziku pavisam droši var dēvēt par izteiktu latvju roku, jo kaut kas tāds, paņemot rokās ģitāras, ir varējis rasties tikai šeit.

Uzmanības vērti teksti

Pagājušajā gadā Rūsa varēja svinēt savu ceturtdaļgadsimta jubileju, bet, tāpat kā visas iepriekšminētās, kaut arī ļaužu mīlētas, oficiālus albumus gadiem ilgi neizdeva. No vienas puses, paši vainīgi, jo neviens aiz rociņas neņems un uz fabriku pie pašu sacerētas un ieskaņotas mūzikas nesēju virpas strādāt nevedīs. No otras puses, varbūt tas arī nemaz nešķita tik svarīgi līdz mirklim, kamēr pietika ar trim saujiņām fanu koncertos, un par tiem, kas štancē albumu pēc albuma, patika tikai pavīpsnāt, sēžot un deldējot soliņus Veldzes skvēriņā, kā līdz deviņdesmitajiem gadiem dēvēja tagadējo Līvu laukumu, un kaut ko gaidot.

Dažs tā arī aizgāja, neko nesagaidījis, dažs sagaidīja labākus laikus un mūzikai atmeta ar roku, dažs palika. "Man nekā nav, kā tikai rokenrols. Man arī vairs nekā nevajag, varbūt vienīgi tevi," dziedāja Rūsas basģitārists un līderis Viesturs Polikarps pirmajā grupas albumā Uz pērkonkrēsliem, kas iznāca tikai 2006. gada beigās un bija no jauna ieskaņotu iepriekšējos gados tapušo dziesmu apkopojums. Viestura balsī saklausāmas padomjlaiku ielu vai pat cietumu žargona un Rūsas dalībnieku favorītu - britu rokgrupas Motorhead līdera Lemija Kilmistera vokāla iezīmes. Izklausās, ka viņš aizsmacis dveš katru frāzi ar pēdējiem spēkiem, bet pārsteidzošā kārtā līdz galam parasti izskan ne vien dziesmas, bet pat veseli koncerti, un pats Viesturs pēc tam dodas mājup pie mašīnas stūres, bet dziesmas ir par citām reizēm. Kaut vai par tiem pašiem Veldzītes laikiem un turienes iemītniekiem, kuri dažādos statusos tagad sastopami ik uz soļa, jo arī vairs negaida. Tāpēc arī tāds jaunā albuma nosaukums - No vāka līdz vākam. Grupas bundzinieks Tarass Kuzmenko saka: "Šis nosaukums nozīmē to, ka šī albuma teksti īstenībā ir uzmanības vērti no vāka līdz vākam - es esmu ierakstījis daudzām grupām bungas, bet šīs grupas teksti ir tādi, kuru citāti arī man ir iesēdušies diezgan pamatīgi - tie uzrunā jebkuru cilvēku, kas mūsdienās dzīvo Latvijā."

Bergmanis diktēja dzejoļus

Dziesmu vārdus, kuros ar veselīgu ironiju tiek stāstīti stāsti no dzīves, kas zināmi vai katram, līdz šim rakstīja Viesturs pats, bet pašlaik, kad grupā ir atgriezies bijušais Nulles cikla un Moral Free līderis ģitārists Guntars Endzelis, tad ļāvis arī viņam izpausties. Guntara sacerēta ir arī viena no albuma trauksmainākajām dziesmām Bez desmit desmit. "Man ir ļoti pieņemama viņa gaume, tāpēc viena daļa mūzikas un teksta ir viņa. Dziesmai Sūdu talka teksta līdzautors ir Andris Bergmanis. Satikāmies krodziņā Bruklinas tilts Vāgnera ielā - vienā no viņa pēdējo gadu Vecrīgas rezidencēm, un Bergmanis man diktēja savus dzejoļus, jo pats parakstīt vairs nejaudāja. Man piemērots likās 1969. gadā sarakstītais Sūdu talka. Tie ir tikai atsevišķi izņēmuma momenti, jo prestižs man neļauj ņemt vārdus no kāda cita jau gatava produkta. Es parasti visu izdomāju un izsāpu pats," atcerējies tikšanos ar dzejnieku, Viesturs atklāj aizdomīgu sakritību - vēlāk viņam savus vārdus diktējis Andris Černovs un drīz abi miruši. Savukārt dziesmas Nemet ziepes zemē nosaukuma frāze aizgūta no grupas Moral Free solista Kārļa Birznieka - arī sen jau nelaiķa, un iemesli allaž vieni un tie paši - rokenrols no vāka līdz vākam. Iztur stiprākie.

Albuma prezentācijas koncerts notiks Nabaklab 12. aprīlī - Kosmonautikas dienā, kas ir arī Viestura dzimšanas diena. Bez Rūsas uzstāsies arī leģendārais smagās mūzikas žurnālists Raitis Sametis ar vijoles priekšnesumu, Rūsas sākotnējo dalībnieku tagadējā grupa Regress un thrash metal grupa SNP no Itālijas.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja