Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kinomūzikas virpulī

Ar Jura Vaivoda veidoto Latviešu kinomūzikas koncertu Siguldas pilsdrupu estrādē rītvakar tiks ieskandināti koncertzāles Baltais flīģelis mūzikas svētki

"Ja atceraties, pirms trim gadiem tika izsludināts latviešu simfoniskās mūzikas gads, un viena no interesantākajām idejām toreiz bija vienā atsevišķā projektā parādīt arī latviešu kinomūziku. Tas arī tika realizēts, šo koncertu parādot Operā," stāsta mūžam aizņemtais Juris Vaivods un piebilst — šajā koncertā skanēs arī tādas partitūras, kas Operā neskanēja.

Kas, viņaprāt, cilvēkus piesaista kinomūzikai? "Diezin vai tā ir nostalģija. Drīzāk tas, ka kinomūzika savā būtībā ir demokrātisks žanrs; tā ir daudz melodiskāka nekā cita populāru komponistu radītā mūzika." Juris arī ir pārliecināts, ka Siguldas estrāde šādam pasākumam ir ļoti piemērota — ar apvārsni, mežiem un tālumā redzamajiem pilskalniem. "Tas mūzikai piešķir papildu dimensiju!"

Ne tikai trīs vaļi


Komentējot koncerta programmā rakstīto, ka tas balstīsies uz trim "vaļiem" — komponistiem Marģeri Zariņu, Imantu Kalniņu un Raimondu Paulu —, Vaivods dedzīgi teic, ka būs ne tikai trīs vaļi. "Protams, šie trīs komponisti ir lielie pīlāri. Taču mana interese bija parādīt pēc iespējas plašāku komponistu loku, programmā iekļaujot Ģederta Ramana, Mārtiņa Brauna, Ivara Vīgnera, Induļa Kalniņa filmām rakstīto mūziku, kas varbūt nav tik pazīstama."

Kur Juris atradis koncertam nepieciešamās partitūras? "Jāsaka paldies Rīgas Kinostudijai, kas bija izšķīrusies par diezgan drosmīgu soli, šīs partitūras nododot Latvijas Nacionālās bibliotēkas Retumu un rokrakstu nodaļā. Līdz ar to varēja diezgan veiksmīgi tam visam piekļūt klāt." Tiesa, lai to visu piemērotu koncerta vajadzībām, no šīs mūzikas nācās kompilēt mazas svītas. "Protams, bija daži izņēmumi — piemēram, Ezera sonāte un dažas Pūt, vējiņi! daļas." Ar mūzikas pārtaisīšanu Vaivods īpaši nav aizrāvies, lai gan dažu filmu mūzikas partitūras nācies restaurēt pēc skaņas celiņa vai neskaidriem pierakstiem. "No pašdarbības šajā jomā gan izvairījāmies!" viņš apgalvo.

Tikai dzīvā mūzika


Ceturtdienas vakarā koncertu atskaņos papildināts Vidzemes kamerorķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā, — pamatsastāvs tikšot apaudzēts ar vairākiem viesmūziķiem. Juris mierina, ka koncertā neskanēs tikai instrumentālā mūzika, jo atradīšoties arī kāds, kas dziedās. "To darīs Latvijas Mūzikas akadēmijas kordiriģēšanas nodaļas vokālais ansamblis, kam gan pagaidām nav nosaukuma," Juris stāsta. Tiesa, solista vārdu viņš gan neatklāšot. "Lai tas paliek kā noslēpums. Varu vienīgi pateikt, ka tas būs vīrietis, samērā augstas balss īpašnieks..." Kad mēģinu šo noslēpumu izdibināt, Juris sirsnīgi smejas uz zvēr, ka neteiks. Toties viņš atklāj, ka skaņdarbu laikā — un faktiski tie skanēs garā virknē bez pārtraukuma — uz ekrāna skatuves aizmugurē tiks demonstrēts fragments no mūzikai atbilstošās filmas. "Ja skanēs mūzika no filmas Kārkli pelēkie zied, tad arī tiks rādīts fragments no filmas. Tādā veidā kadri papildinās mūziku, vai tieši otrādi." Vienīgi žēl, ka dažas kinolentes, kuras koncerta veidotāji labprāt būtu likuši lietā diemžēl nav saglabājušās vai arī noklīdušas kādā dziļākā atvilktnē. "Taču visu, ko varējām savākt, noteikti parādīsim!" Juris Vaivods sola un piebilst — videomākslinieks Roberts Rubīns sagatavojis kādu ļoti interesantu epizodi: vispirms uz lielā videoekrāna tiks parādīta kāda skaņdarba epizode oriģinālatskaņojumā, kuru tūdaļ pēc tam turpinās spēlēt kamerorķestris "dzīvajā" — tā, kā tas rakstīts notīs!

Latviešu kinomūzikas koncerts


24.jūlijā. 21.00

Pilsdrupu estrādē Siguldā

Biļetes: www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja