Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Leopards spicē ausis

Def Leppard koncertēs Tallinā Saku hallē 11.jūnijā


Grupas albumi pārdoti vairāk nekā 65 miljonos eksemplāru. Viņu dziesmu videoklipi bijuši pieprasītākie mūzikas kanālā MTV. Albuma Hysteria singli ļāvuši albumam noturēties hitparādēs trīs gadu garumā, bet septiņas albuma dziesmas nokļuvušas US Hot topa simtniekā. Ar jauniem šādu rezultātu ieguvējiem mūsdienu mūzikas bizness vairs nevarēs lepoties — kam šī iespēja jau ir, tie lepojas, un Def Leppard tāda iespēja patiešām ir. Nākamnedēļ viņi atkārtoti ierodas Baltijā, bet šoreiz Tallinā. Tāpēc sazvanāmies ar grupas dziedātāju Džo Eliotu.

Uldis Rudaks. Ar ko tagad nodarbojaties?

Džo Eliots. Daudz nākas runāt ar presi, jo maijā iznāks jauns albums Songs from the Sparkle Lounge (sarunas laikā tas vēl tikai gaidāms — aut.), un visi grib par to kaut ko zināt, tātad laikam esam aktuāli. Darba pietiek.

U.R. Iepriekšējais jums bija kaverversiju albums, un man vienmēr paticis, kā pazīstamas grupas interpretē citu autoru darbus.

D.E. Jaunajā albumā ir vienpadsmit jaunas dziesmas. Bet iepriekšējo mums gribējās izdot ar mīļām dziesmām, ko esam daudz klausījušies un kas šajos divdesmit gados mūs iedvesmojušas. Tie ir kā uzdevumi, ar kuriem mums pašiem tikt galā un pārbaudīt sevi. Un pie viena — varbūt pat tiem, kuri mūsu mūziku parasti neklausās, būs interesanti dzirdēt, kā mēs spēlējam Roxy Music, Sweet, Electric Light Orchestra, Deivida Bovija dziesmas, XX Century Boy vai Hanging on the Telephone, ko mēs esam klausījušies vinila singlos, kad bijām gandrīz bērni. Un nevis Sabbath Bloody Sabbath vai kādu Iron Maiden dziesmu, jo tās mēs nospēlētu pārāk tuvu oriģināliem, lai būtu interesanti pašiem un, domāju, arī klausītājiem. Šis darbs mums palīdzēja iedvesmoties savu dziesmu albumam.

U.R. Jums grupā jābūt ļoti labiem draugiem, ja neatteicāties no bundzinieka Rika Allena arī pēc negadījuma, kad viņš autokatastrofā zaudēja roku.

D.E. Protams, kaut arī tas ir bizness, tu nevari to darīt kopā ar cilvēkiem, kuru klātbūtne tev ir nepatīkama. Svarīgi, ka vari uz skatuves smaidīt un justies labi. Ja Riks būtu zaudējis daļu savas dvēseles un mūsu draudzības kādu citu iemeslu un nevis negadījuma dēļ, tad varētu būtu citādi, bet kā cilvēks viņš ir palicis tas pats, kas agrāk, un cilvēciskās attiecības mēs grupā vērtējam visaugstāk. Tu nevari nomainīt savas ģimenes locekli, ja viņš cieš satiksmes negadījumā, un rokgrupa ir kā ģimene, kas turnejā visu laiku ir kopā. Tāpēc mēs bijām gatavi gaidīt, kamēr Riks iemācās lietot speciāli viņam izveidoto bungu komplektu. Kopš mūsu ģitārists Stīvs Klarks mira (iemesls — alkohola un narkotiku pārdozēšana — aut.) pirms sešpadsmit gadiem, neviens no grupas nav aizgājis.

U.R. Pastāsti grupas nosaukuma vēsturi.

D.E. Sākumā es izdomāju deaf leopard (kurlais leopards), un tad pēc mūsu sākotnējā bundzinieka Tonija Keninga ierosinājuma pamainījām to, lai fonētiski skan līdzīgi Led Zeppelin un tai pašā laikā atgādina pankgrupas nosaukumu.

U.R. Gan jau Džonam Pīlam tieši tāpēc jūsu nosaukums iepatikās. Pagājušogad Def Leppard palika trīsdesmit. Svinat šādas jubilejas?

D.E. Nē, tajā laikā sākām rakstīt šo albumu. Tas mums nebija kāds īpašs, bet gluži vienkārši kārtējais gads. Ir cilvēki, kuriem patīk svinēt un tad paņemt brīvdienas, bet mēs pagājušajā gadā gan koncertējām, gan strādājām studijā. Tas arī ir iemesls, kāpēc joprojām esam apritē — mēs skatāmies nākotnē, nevis dzīvojam pagātnē. Pētīt mūsu vēsturi ir kāda cita darbs. Es domāju, ka arī Pols Makartnijs par The Beatles kārtējo gadadienu uzzina, no rīta izlasot to avīzēs, nevis mostas ar domu, ka šī diena ir kāda īpaša.

U.R. Tuvojoties cienījamam vecumam, neesi domājis par jauniem projektiem? Nu, piemēram, bērnu roka mūzikls būtu kā sitiens naglai uz galvas.

D.E. Hmmm… Varbūt. Bet visu laiku paņem grupa. Tu nemitīgi domā kategorijās "kad" un "kur". Vecāki manā bērnībā spēlēja mūzikas instrumentus, bet viņi to nedarīja profesionāli — tikai hobija līmenī. Mēs esam laimīgi, ka ir bijusi tā iespēja apvienot savu darbu ar hobiju, ka esam trāpījuši īstajā laikā, varētu pat teikt, ielēkuši pēdējā vilcienā, jo tagad dabūt ierakstu kontraktu ir daudz grūtāk nekā agrāk.

U.R. Esi ievērojis ko labu mūsdienu rokmūzikā?

D.E. Jaunām grupām ir ļoti grūti un pat neiespējami nogrūst no troņa Queen, AC/DC, Deividu Boviju. Es laikam nevarēšu nosaukt kaut ko ļoti jaunu, jo man tas nespēlē īpašu lomu — jauns vai vecs ieraksts. Labs rokenrols… un pat jebkura laba mūzika ir kā dārgmetāls, kas gadu gaitā nezaudē savu vērtību. Green Day albums American Idiot — lielisks ieraksts. Patīk The Black Parade no My Chemical Romance. Bet mans mīļākais šībrīža ieraksts ir popmūzika — The Feeling. Pirms gada nopirku, un tajā ir tik lieliskas melodijas, kas man atgādina 10cc un Supertramp! Priecē, ka mūziķi, kuri daudz jaunāki par mums, iedvesmojas no mūzikas, kas radusies, pirms viņi bija dzimuši. Varu pateikt, kas nepatīk, ja drīkst. Man nepatīk thrash metal un death metal. Ienīstu visas to skandināvu baznīcu dedzinātāju draņķības. Tā nav dziedāšana, bet… Vhēēēē (atdarina rēkšanu)!!! Tā vairs nav mūzika! Tas jau atgādina karaoki, kad cilvēki bez jebkādām dziedāšanas dotībām piedzērušies kāpj uz skatuves bārā un ķēmojas.

U.R. Ko labprāt darāt pirms koncertiem?

D.E. Katrs kaut ko citu — nekādu kolektīvo nodarbību nav. Esam tomēr dažādi cilvēki. Man kā dziedātājam režīms atšķiras no pārējiem. Iesildu balsi ar vokālajiem vingrinājumiem. Esmu mēģinājis iemācīties kādas frāzes valodā, kas labāk saprotama pilsētā, kur uzstājamies, bet saprotu, ka gadās kļūdīties — tad publika neko nesaprot un domā: ak tu, stulbenis tāds! Tāpēc paļaujos uz to, ka savējie sapratīs, ja runāšu ar viņiem angliski, jo viņi taču atnākuši uz koncertu tāpēc, ka klausījušies mūsu dziesmas angļu valodā, ciena mūsu kultūru un mēģina saprast.

***

Def Leppard konkurss


Redzot šeit konkursa jautājumus un atbilžu variantus, steidz pie datora, sūti pareizos atbilžu variantus uz [email protected] un, ja būsi gan ātrs, gan precīzs, saņem ielūgumu uz koncertu Tallinā 11.jūnijā!

1. No kādas pilsētas nāk grupa Def Leppard?

a) no Londonas

b) no Birmingemas

c) no Šefīldas

2. Ar ko grupa iekļuvusi Ginesa rekordu grāmatā?

a) 1985.gadā sasniegusi pasaules skaļākā koncerta rekordu

b) 1995.gadā vienas dienas laikā nospēlēti koncerti trīs dažādās valstīs — Marokā, Anglijā un Kanādā

c) grupas solists reiz koncerta laikā sasitis visvairāk mikrofonu visā rokmūzikas vēsturē

3. Kādu Def Leppard singlu pamanīja un pirmais sāka spēlēt slavenais BBC dīdžejs Džons Pīls?

a) Getcha Rocks Off

b) Let It Go

c) No No No

4. Kas Def Leppard vieno ar The Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd un Van Halen?


a) visi ir koncertējuši Maskavā

b) tikai šīm piecām rokgrupām izdevies ASV pārdot divus savus albumus ar 10 miljonu tirāžu katru

c) visu grupu solistu tēvi bijuši profesionāli biškopji

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja