Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Liepājas Mākslas forumā notiks koncerts Teremina skaņas. Keidžs un Mesiāns

Liepājas koncertzālē Lielais dzintars, 28. septembrī plkst. 17 mūsdienu mākslas festivāls Liepājas Mākslas forums klausītājus pārsteigs ar koncertu Teremina skaņas. Keidžs un Mesiāns, informēja koncertzāles pārstāve Santa Margeviča.

Atskaņojot Džona Keidža, Olivjē Mesiāna un vairāku citu 20. gadsimta klasiķu opusus, neparasto elektroniskās mūzikas instrumentu tereminu Lielajā dzintarā ieskandinās pasaulslavenā britu teremina virtuoze Lidija Kavina (Lydia Kavina) kopā ar pašmāju akordeonistu Artūru Noviku.

Pirms simt gadiem izgudroto tereminu joprojām mēdz dēvēt par vienu no neparastākajiem instrumentiem. Par tā radītāju uzskatāms Ļevs Termens – krievu izgudrotājs ar spiega slavu, kurš Rietumos pazīstams kā Leons Teremins. Pie sava slavenākā izgudrojuma viņš nonācis, padomju valdības uzdevumā izstrādājot kustības un tuvuma sensoru. Bez jebkāda mehāniska pieskāriena ieskandināmais instruments spēj uztvert un pārvērst skanējumā apkārt esošā elektriskā lauka pārmaiņas, kuras ap tā divām antenām rada cilvēka rokas. Teremina skaņas dažkārt atgādina čellu vai vijoli, dažkārt flautu, bet visbiežāk – cilvēka balsi.

Lielajā dzintarā šis leģendārais elektroniskās mūzikas instruments tiks spēlēts pirmoreiz, turklāt to ieskandinās Teremina radiniece – pasaulslavenā tereminspēles speciāliste Lidija Kavina. Teremina spēli viņa pie sava vectēva brālēna Leona sāka apgūt deviņu gadu vecumā, bet jau piecus gadus vēlāk sniedza savu pirmo koncertu, uzsākot spožu muzikālo karjeru. Šobrīd Lielbritānijā dzīvojošās mākslinieces karjera ir vainagojusies ar vairāk nekā tūkstoti dažādiem klasiskās un laikmetīgās mūzikas koncertiem, festivāliem, izrādēm, radio un TV raidījumiem visā pasaulē.

Liepājas Mākslas forumā līdz ar savām kompozīcijām Lidija Kavina atskaņos vairāku 20. gadsimta klasiķu opusus – franču mistiķa Olivjē Mesiāna krāsainie skaņu raksti savīsies ar amerikāņu leģendas Džona Keidža pārlaicīgajām pārdomām un Sofijas Gubaiduļinas ekspresīvo izteiksmi. Virtuozei uz skatuves pievienosies pašmāju mūziķis Artūrs Noviks – plaša redzesloka akordeonists ar aktīvu darbību dažādos mūzikas virzienos.

No 27. līdz 29. septembrim Liepājas koncertzāle Lielais dzintars svinēs mūsdienu mākslas festivāla Liepājas Mākslas forums piekto jubileju. Festivāla programma šogad pārsteigs ar desmit dažādu žanru notikumiem – koncertiem, dejas izrādi, mākslas izstādi, teātri, kino un operu. Festivāls aicina ļauties sarunai par aktuālām, pasaulīgām un pārpasaulīgām tēmām caur mūsdienu jauno meistaru un jaunās mūzikas vecmeistaru darbiem no Nīderlandes, Somijas, Beļģijas, Lielbritānijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. 

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Pieejama arī festivāla kopbiļete, kas sniedz iespēju apmeklēt foruma pasākumus izdevīgāk. Vairāk: lielaisdzintars.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja