Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mirusi Ima Sumaka

No pasaules 86 gadu vecumā atvadījusies dziedātāja Ima Sumaka (Yma Sumac, īstajā vārdā Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo), kuru pasaulē dēvēja par Peru dziedātājputnu viņas plašā balss diapazona dēļ. Sumaka kļuva slavena, izpildot tradicionālās Dienvidamerikas tautas dziesmas modernā manierē, taču īpašu uzmanību izpelnījās dēļ neparastās  balss — tā aptvēra četras oktāvas.

Savu slavas spozmi Ima Sumaka piedzīvoja pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados — balss bija tikai viena no viņas oriģinālā tēla sastāvdaļām. Sumaka apzināti koķetēja ar savu izcelsmi, lielākoties publiski parādoties inku princeses tēlā, izceļot kraukļmelnos matos un stilizēti nacionālos kostīmus. Dziedātāja arī bieži atsaucās uz savām Andu iedzīvotāju saknēm, pat apgalvojot, ka viņas senču raduraksti aizstiepjoties līdz inku valdniekam Atahualpa. Taču, kamēr Sumaka nodarbojās ar mītu sacerēšanu, viņas balss bija neapstrīdama vērtība pati par sevi. Jaunībā Sumaka viesojusies neskaitāmās valstīs no Eiropas līdz Japānai, uzstājusies Brodvejas mūziklos, kā arī spēlējusi eksotiskas lomas dažādās Holivudas filmās, to skaitā The Secret of Inca (Inku noslēpums).Pasaule interesi par Sumaku atguva deviņdesmitajos gados, kad brāļu Koenu kulta filmā Lielais Lebovskis (Big Lebowski) tika izmantota viņas mūzika.Kā ziņo ārzemju mediji, Ima Sumaka mirusi 2.novembrī Losandželosā no vēža. Neilgi pirms savas nāves viņa atzinusi, ka vēlētos, lai turpmāk tiek pieminēta par labas mūzikas sacerēšanu un prieka ienešanu cilvēku sirdīs.

Ima Sumaka līdz šim ir bijusi vienīgā peruāniete, kuras vārds ierakstīts Holivudas slavas alejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja