Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Rīgā un Ventspilī uzstāsies Ķīniešu tautas mūzikas instrumentu orķestris

Dažas nedēļas pēc Austrumu Jaunā gada iestāšanās VSIA „Latvijas Koncerti” piedāvā klausītājiem iespēju dzirdēt Ķīnas autentiskos tautas mūzikas instrumentus Ķīnas raidorganizāciju ķīniešu tautas orķestra (“China Broadcasting Chinese Orchestra”) izpildījumā, informēja “Latvijas Koncertu” sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.  Rīgā koncerts notiks 19. februārī Lielajā ģildē  plkst. 19.30, bet Ventspilī 20. februārī teātra namā „Jūras vārti” plkst. 16

Kā pastāstīja R. Bružēvica, Ķīnas raidorganizāciju ķīniešu tautas orķestrī spēlē simt mūziķu, kuri atskaņo Ķīnas tradicionālo jeb tautas mūziku. Latvijā viesosies 25 orķestra mūziķi. Orķestra skanējums uzburs priekšstatu par Ķīnas ainavām, cilvēkiem, skaņām un noslēpumiem. Spēle uz bambusa flautas imitēs Pekinas operas vokālo tradīciju. Mūzikā tiks uzzīmēta vientuļa, bet lepna vīra dzīves nasta, veroties avotā, kurā spoguļojas auksta mēnessgaisma. Programmā iekļauta arī mūzika no etniski atšķirīgā Siņdzjanas uiguru autonomā reģiona un no lesa jeb dzeltenzemes plakankalnēm. Programma sola gan muzikālas ainas no nomadu zirgkopju dzīves, gan skaņās paustu Tibetas pavasara zaļumu un tibetiešu ilgas pēc priekpilnas dzīves, kā arī kādas budistu mūķenes ilgošanās pēc dzīves ārpus klostera sienām.  Koncertā dzirdēsim arī t.s. laternu festivāla atbalsis uz pavasara sliekšņa un “piedalīsimies” Tanu dinastijas dzīrēs.

„Ķīnas orķestra sastāvā pārsvarā ir nacionālie mūzikas instrumenti, kuri pagātnē piederēja dažādiem mūzikas veidiem un sabiedrības slāņiem, bet tagad apvienoti pēc Eiropas simfoniskā orķestra parauga. Arī repertuārs pārstāv ļoti nozīmīgu tendenci mūsdienu Ķīnas kultūrā – tieksmi īstenot kultūras sintēzi, apvienojot Rietumu un Ķīnas domāšanu, rīcības modeļus un izteiksmes veidus. Paši ķīnieši šo tendenci dēvē par „nacionālas mūzikas simfonizāciju”, ķīniešu tautas mūzikas orķestru fenomenu skaidro etnomuzikologs Boriss Avramecs.  Viss – instrumentācija, kompozīciju formas uzbūve, muziķu spēle – ir noslīpēts un perfekti realizēts, jo orķestrī sapulcēti augstākās klases meistari, uzskata Avramecs.


Uz Rīgas koncertu biļetes var iegādāties „Biļešu paradīzes”  kasēs, bet uz Ventspils koncertu „Biļešu servisa” kasēs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja