Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tieši no Milānas La Scala

Džoakīno Rosīni operas Ceļojums uz Reimsu tiešraide kinoteātrī Rīga

Operas mīļotājiem tiek piedāvāta jauna iespēja - vienlaikus ar pasaules slavenās Milānas operas Teatro alla Scala skatītājiem šodien, 14.aprīlī, izbaudīt ievērojamā itāļu komponista, belkanto meistara Džoakīno Rosīni viencēliena operu Ceļojums uz Reimsu (Il Viaggio a Reims) tiešraidē, kuru vienlaikus skatīsies tūkstošiem cilvēku kinoteātros Itālijā, Vācijā, Spānijā un Lielbritānijā. Daudziem tā būs iespēja iepazīt agrāk neredzētu un nedzirdētu izcilā itāļu komponista operu, atklājot sev ko jaunu Rosīni radošajā rokrakstā, ko jau vairākas paaudzes iemīļojušas viņa populārākajā operā Seviļas bārddzinis, kas vairākkārt iestudēta tepat Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā. Ar šo tiešraidi kino Rīga sāk translāciju ciklu no teātra La Scala, kas kopš 1778.gada izkopj klasiskās operas tradīcijas.

Ceļojums uz Reimsu ir viena no izsmalcinātākajām Rosīni operām. Atšķirībā no vairākuma bel canto stila operu tā ir opera nevis primadonnai - spoži izceltai skatuves līderei -, bet gan solistu ansamblim. Dzīvajā un komiskajā operā, kas sacerēta Francijas karaļa Šarla X kronēšanas svinībām Reimsā 1825.gadā, darbojas četrpadsmit solisti, turklāt visi ir spilgti tipāži, kuru raksturi un nodomi savijas visdažādākajās savstarpējās attiecībās stāstā par šo varoņu centieniem noorganizēt ceļojumu uz Reimsu, kas tā arī nenotiek.

Iestudējuma tapšanā piedalījušies viens no Eiropas ietekmīgākajiem un radošākajiem režisoriem itālis Luka Ronkoni, gan pasaulslavenā itāļu arhitekte Gae Aulenti, kura veidojusi scenogrāfiju un kostīmus. Izrādes muzikālais vadītājs ir ievērojamais diriģents Otāvio Dantone. Visiem dziedātājiem šajā Rosīni operā izvirzītas visaugstākās vokālās prasības. Ne velti tieši šī opera ik gadu tiek atkal no jauna iestudēta festivālā Rosīni dzimtajā pilsētā Pezāro kā īpaša meistarskola un izturības pārbaude jauniem, ambicioziem dziedātājiem no visas pasaules. To spoži izturēja arī jaunais Latvijas soprāns Marina Rebeka, kura nu iekļauta La Scala jauniestudējuma ansamblī. Viņa uz šīs slavenās skatuves debitēs grāfienes di Foļviļas lomā, taču tiešraidē to neredzēsim, jo M.Rebekas debija notiks dažas dienas vēlāk, 19.aprīlī. Tiešraidē šo lomu atveidos franču soprāns Annika Masī. Ansamblī darbosies itāļu zvaigznes Patrīcija Čofi (Korinna), Daniela Barčelona (marķīze Melibea), Karmela Remidžo (Kortēzes kundze), tenori Huans F.Gatells Abre (kavalieris Belfjore) un Dmitrijs Korčaks (grāfs di Libenskofs), britu bass Alestērs Mailss (lords Sidnejs). Pieslēgšanās La Scala operteātrim - jau plkst.20.30. Ceļamaizē izrādei plkst.20.45 noderēs LNO direktora Andreja Žagara ievadvārdi.

*

Tiešraide

Dž.Rosīni opera Ceļojums uz Reimsu

kinoteātrī Rīga 14.IV plkst.20.30.

Biļetes kino Rīga un Biļešu servisa kasēs, Ls 8-12

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja