Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Valdis Jansons. Latvietis Itālijā

Latviešu baritons Valdis Jansons skolo balsi Pezāro festivālā Itālijā

Jauns, Itālijā izstudējis un paša dzimtenē vēl neiepazīts latviešu baritons Valdis Jansons (29) šovasar pārstāv Latviju starptautiskajā Rosīni akadēmijā ikgadējos Rosīni operas festivāla meistarkursos slavenā itāļu operkomponista Džoakīno Rosīni dzimtajā pilsētā Pezāro. Meistarkursos, kuru laikā jau tradicionāli tiek iestudēta Rosīni komiskā opera Ceļojums uz Reimsu, jauni dziedātāji no dažādām pasaules valstīm iedziļinās slavenā itāļu komponista radošajā pasaulē.

Meistarkursu izrādēs 15. un 18.augustā vēsturiskajā Rosīni teātrī jaunais latviešu baritons atveidos Trombonokas barona lomu. "Festivāls Pezāro ir iespēja pievērsties saknēm. Šeit ir Rosīni kults un izpildīšanas tradīcijas. Kursi festivāla līdera, maestro Alberta Dzedas vadībā ir ļoti vērtīgi. Viņam nav viegls raksturs, toties viņš parāda, cik daudzveidīgs ir Rosīni mantojums — ne tikai Seviļas bārddzinis, ne tikai komiskās buffa operas. Tagad varu apgalvot: Rosīni mūzika ir dziļa un pārliecinoša!" — tā Valdis Jansons pa telefonu pirms pirmizrādes.

Pamats Rīgā, šoks Parmā


"Esmu jau pieradis dzīvot Itālijā. Atbraucot nepratu valodu un itāļu bezatbildīgums mani noveda pilnīgā šokā. Īpaši ja solīto nepilda teātra direktors. Tagad esmu integrējies un itāļi mani vairs neuztver kā svešinieku. Nemanot esmu pārņēmis itāļu runas veidu, mamma Latvijā pat jautāja: kāpēc tu tik ātri runā?" Valdis Jansons atzīstas, sazvanīts pusdienlaika karstumā, atelpā starp mēģinājumiem, kuri patlaban Pezāro notiek caurām dienām. Šobrīd V.Jansonam kabatā jau ir Parmas konservatorijas diploms un repertuārā jau ap desmit operu lomu. To vidū arī vadošas baritonu un basbaritonu lomas — Amonasro Dž.Verdi operā Aīda un Jago operā Otello, de Grijē Ž.Masnē Manonā, kā arī būtiskas Mocarta operu lomas — Leporello Donā Žuanā, grāfs Almaviva Figaro kāzās, Dons Alfonso Cosi fan tutte.

Sešus gadus dzīvojot Itālijā, dziedātājs izcīnījis uzvaras četros starptautiskos dziedātāju konkursos. "Piedalos tikai tādos konkursos, kas dod iespēju debitēt kādā operā," — viņš pamato izvēli. Dziedātājs sevi jau pierādījis daudzos garīgās mūzikas koncertos un izrādēs Parmas, Lukas, Livornas, Ravennas, Pizas, Čezēnas, Modānas, Pjačencas, Trapāni, Ferrāras, Bolcāno, Fidencas operteātros. Viņš sniedzis solo koncertu Londonā, bet Mocarta Rekviēma izpildījumu Santa Maria della Pieta baznīcā Vatikānā, kur V.Jansons dziedāja basa partiju, translēja Vatikāna radio. Savukārt DVD formātā ir pieejams jaunā dziedoņa sniegums Dona Kasandro lomā Mocarta operā Viltus vienkāršā Pjačencas operteātrī (2006.)

Līdzīgi kā viņa vienaudze un skolasbiedrene Marina Rebeka, kura Rosīni festivālā Pezāro jau piedalās atkārtoti un nu dzied galveno lomu operā Muhammeds II, V.Jansons pirmos soļus profesionālajā izglītībā spēris Rīgā, kur abi vienā gadā pabeidza Jāz.Mediņa mūzikas vidusskolu pedagoģes Natālijas Kozlovas vokālajā klasē. Vienlaikus 2002.gadā abi devušies studēt uz Itāliju, kur V.Jansons pērnruden pabeidza Arigo Boito konservatoriju Parmā. "Sāku pamazām. Pirmie gadi pagāja, lai adaptētos pilnīgi citai dziedāšanas uztverei — izrādījās, ka itāļu operu Itālijā dzied citādi nekā jebkurā citā valstī! Bet, lai izdzīvotu un vispār varētu studēt, strādāju gan par trauku mazgātāju, gan apkopēju. Realitāte bija skarba: vai nu kaut ko daru un palieku, vai braucu mājās. Vēlāk jau strādāju par gidu un kādu laiku biju pat vīnu degustāciju vadītājs. Pats gan es vispār nedzeru, taču tik ļoti bija vajadzīgs darbs…" uzrunājot viesus, kuri juta, ka viņu priekšā nav diez kāds vīnu eksperts, V.Jansons mēdzis izlīdzēties ar frāzi: "Visu pārējo daudz labāk par mani jums izstāstīs pats vīns."

Pagaidām ārpusē


Dzīvojot Parmā, viņam pietrūkstot vienīgi jūras. Bet Latvijā izdodoties pavadīt vidēji nedēļu gadā. Pagaidām gan viņš še vēl nav uzstājies. Tiesa, pēdējā reizē bijis uz noklausīšanos Latvijas Nacionālajā operā. Uzņemts atsaucīgi, bet konkrēta sadarbība vēl neesot ieplānota. "Es varētu atbraukt uz konkrētu izrādi, bet nevarētu dzīvot Rīgā, jo Itālijā teātri strādā pēc staggione principa, katram iestudējumam pieaicinot citus dziedātājus. Tāpēc visu laiku ir jābraukā. Tas ir interesanti, jo var gūt bagātu pieredzi. Dažādos teātros, ar dažādiem diriģentiem, režisoriem un skatuves kolēģiem. Visvairāk man patīk dziedāt Trapāni Sicīlijā. Viņi man devuši daudzas iespējas, tur arī uzvarēju konkursā, cilvēki man tic un uzaicināja uz veseliem trim iestudējumiem," — stāsta V.Jansons. Opermīļotāji Trapāni viņu jau atpazīstot uz ielas. Starp citu, V.Jansonam viņam nācies dziedāt iestudējumā, ko veidojis ievērojamais britu diriģents Džulians Reinolds — viens no pašreiz reālākajiem kandidātiem uz Latvijas Nacionālās operas galvenā diriģenta amatu. Nesen V.Jansons bijis arī uz noklausīšanos slavenajā Milānas Alla Scala operā un nu gaida oficiālo atbildi. Karjeras sākumā dziedātājs ir piesardzīgs. "Visi gribētu, lai dziedu Verdi un Pučīni, bet, manuprāt, viss vēl priekšā. Mani šobrīd galvenokārt interesē Mocarts, kā arī itāļu belkanto repertuārs — Doniceti un Rosīni. Apmaldīties var diezgan ātri, tāpēc cenšos būt uzmanīgs." Viņš priecājas, ka abām Ceļojums uz Reimsu izrādēm Pezāro vēlāk rudenī sekos šī iestudējuma turneja pa Itāliju. Bet jau septembrī viņš sacentīsies prestižajā Competizione dell Opera Drēzdenē, kam izraudzīts atlasē Milānā. Tur viņš sastapsies arī ar dziedātājiem, kuri konkursam izvirzīti no Latvijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja