Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ģertrūdes ielas teātrī drīzumā gaidāma iestudējuma Situāciju komēdija pirmizrāde

3. novembrī Ģertrūdes ielas teātrī sadarbībā ar zīmolu KatlZ gaidāma pirmizrāde eksperimentālam iestudējumam Situāciju komēdija. Iestudējuma režisors – Vsevolods Ļisovskis (Krievija), piedalās aktrises – Ināra Slucka un Jana Jacuka, informēja teātra pārstāvji.

Kas tas ir – postdramatiskais teātris? Cik tālu formas eksperimentos var iet režisors, kuram teātris ir tikai vēl viens veids, kā pētīt pasauli, sabiedrību un cilvēka dabu? Teātris nav tikai teksta interpretācija. Teātris ir jaunas skatuves valodas meklējumi, mēģinājumi šķērsot jau ierastās robežas un mākslas tradīcijas. Izrāde “Situāciju komēdija” ir šāda veida eksperiments – apvienojot dažādas teātra skolas, pieredzes, idejas.
 
Režisors Vsevolods Ļisovskis: "Tradicionālajā sabiedrībā varas lielumu noteica greznu paklāju, smalku vannu, zvērādu, krāsainu akmentiņu un auksto ieroču daudzums. Mūsdienu pasaulē varas instruments ir informācija. Kurš vairāk zina, tas ir galvenais. Tradicionālais teātris ir arhaiskās varas piramīdas piemērs – uz zemākā pakāpiena atrodas skatītājs, kurš zina vismazāk par visiem. Šī izrāde ir mēģinājums pārvarēt gadsimtiem ilgušo netaisnību. Mūsu skatītājs zina vairāk nekā aktrises. Izrādes nosaukums ir Situāciju komēdija, jo minētajā žanrā komiskais efekts tiek sasniegts, skatītājiem zinot par apstākļiem, kurus nezina aktieru atveidotie varoņi. Divas aktrises nedēļas garumā fiksē ārēji un iekšēji piedzīvoto. Pēc tam uz skatuves klusējot mēģina viena ar otru tajā dalīties, bet skatītājs redz ne tikai klusējošo dialogu, bet var arī izlasīt uz sienas projicētās aktrišu piezīmes.”
 
Ideja veidot šādu izrādi Rīgā radās pēc tam, kad Ģertrūdes ielas teātrī 2019. gada aprīlī viesojās Vsevolods Ļisovskis un aktrise Aļona Starostina ar izrādi Klusēšana par izvēlēto tēmu. Viesizrāde uz publiku atstāja spilgtu un neviennozīmīgu vērtējumu, raisot skatītāju starpā diskusijas un sarunas vēl ilgi pēc izrādes. Situāciju komēdija, lai arī veidota uz Klusēšana par izvēlēto tēmu bāzes, ir jauns formas eksperiments. Šoreiz divas mākslas un dzīves pieredzē atšķirīgas mākslinieces – aktrise, režisore Ināra Slucka un horeogrāfe, dejotāja Jana Jacuka – klusēs ne tikai skatītājiem, bet arī viena otrai.
 
Biļetes pieejamas ĢIT biļešu tirdzniecības sistēmā – https://biletes.git.lv/.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja