Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Globāls intelektuālais neprāts?

Kamēr Ņujorkas vienā malā — Metropolitēna operā — operas galvenais menedžeris Pīters Gelbs prāto, kā atsvabināt no nelāgā statusa gada sākumā divus ieķīlātos Marka Šagāla panno Mūzikas triumfs un Mūzikas avoti (to izmērs — 9 x11 metri), jo slavenajam opernamam finanšu ziņā, kā par laimi, izrādījies, neklājas nemaz tik slikti, kā pasaules ekonomiskās krīzes stāvokļa panikā plānoja Metropolitēna vadība, kura sāpīgi reaģēja uz ievērojamu Metropolitēna operas fonda akciju un ziedojumu summu kritumu (un tāpēc atcēla četrus plānotos jauniestudējumus, kā arī samazināja Metropolitēna vadības personāla algas par 10%), tikmēr otrā malā, kurā atrodas leģendārā koncertzāle Carnegie Hall, tiek rīkota gluži izšķērdnieciska atrakcija — pirmais internetportāla YouTube on-line režīmā sapulcinātā simfoniskā orķestra koncerts.

Varētu jau par šo ekstravaganto YouTube aktivitāti pasmaidīt (portāls strādā ar ievērojamu peļņu un nekādu krīzi, šķiet, neizjūt), ja koncerts būtu tikai atraktīvs joks vai ampelēšanās. Bet nē — tas ir nopietns globāls organizatorisks pasākums, kurš vispirms ar sludinājumu palīdzību visā pasaulē teju pusgadu meklēja "spējīgus un pietiekami avantūristiskus" mūziķus, kas YouTube ievietotu mazu savas uzstāšanās demo versiju.

Nākamais solis bija — visas pasaules You Tube lietotāji balsoja, kuri klipiņos spēlējošie mūziķi tiem šķiet atbilstošākie YouTube simfoniskā orķestra pirmajam koncertam. Tātad ar faktiski anonīmu vērtētāju plebiscītu (tautas nobalsošanu) 96 mūziķi vecuma amplitūdā no 15 līdz 55 gadiem ieguva mēnesi ilgu ceļazīmi uz Ņujorku un citviet ASV un darbu būtībā pirmajā planetārajā orķestrī. Lielākā daļa mūziķu vispār nekad nebija izbraukuši no savas valsts, nerunājot par to, ka neviens no viņiem nestrādā simfoniskajā orķestrī.

Pirmajā, 16.aprīļa koncertā, kura sekmīgai norisei no trīsdesmit četrām pasaules valstīm (trīs no Krievijas, neviena no Baltijas, pa vienam no Polijas un Čehijas —

tāda statistika ir par Austrumeiropu) salidojušie mūziķi mēģināja trīs diennaktis, tika atskaņoti populāri Baha, Mocarta, Čaikovska, Bēthovena skaņdarbi, bet svētku vakara kulminācijā — īpaši šim pasākumam sarakstīts opuss, ko The New York Times jau paguvis nosaukt par XXI gadsimta klasiku. Proti, pasaulslavenā ķīniešu komponista Tana Duna Internetsimfonija nr.1 jeb Heroiskā. Ne vairāk, ne mazāk.

Tajā bez klasiskajiem un tradicionālajiem dažādu pasaules valstu instrumentiem skan arī japāņu un afrikāņu bungas, Jaunzēlandes salu svilpes, tukšas māla un koka bļodiņas, stikla pudeles, muzikālais zāģis un dažādas kompjūterierīces, radot tik fascinējošas globālās kakofonijas iespaidu, ka France Presse mūzikas kritiķis Gijs Cimmermans atzīstas: "Kārnegī zālē valdīja tik pacilājošs apjukums, ka šķita — cilvēki nezina, kā uz Internetsimfoniju reaģēt — raudāt vai kliegt aiz sajūsmas. Tas bija kas neticami!"

Pagājušajā nedēļā atklājot nozīmīgo Londonas grāmatu tirgu, rīkotāji lepni paziņojuši — grāmatniecībā nākotne pieder interaktīvajām grāmatām. Tādām, kam kopā ar drukāto grāmatas tekstu bonusā nāktu kompjūterspēles, komiksi, DVD filmas, CDRom, audioieraksti par visu, kas saistīts ar to — klasisko tekstu.

Nu ko, You Tube var rīkoties — izsludināt pirmā globālā audiovideokompjūterromāna kolektīvu sarakstīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja