Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

KDi iesaka: Mirklis pirms un pēc nāves

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus.

Mirklis pirms un pēc nāves

Piektdien, 20. oktobrī, Jaunā Rīgas teātra (JRT) Mazajā zālē notiks režisora Ulda Tīrona iestudējuma Pēdējā Ļeņina eglīte pirmizrāde. Ļeņinu atveidos Vilis Daudziņš, citās lomās – Baiba Broka, Inga Tropa, Kaspars Znotiņš, Ģirts Krūmiņš, Varis Piņķis, Ivars Krasts u. c. Izrādes pamatā ir Ļeņina sanitāru 1923. gada piezīmes un liecības par viņa dzīves pēdējiem mirkļiem latviešu strēlnieku apsardzībā. "Lai arī uz skatuves atradusi vietu mītiskā Ziemassvētku eglīte, ko Ļeņina vectēvs īsi pirms nāves esot sarīkojis bērniem, šis iestudējums nav paredzēts bērnu baidīšanai ar kādu pasaku cienīgu vēstures briesmoni, kurš taisni no stikla zārka Sarkanajā laukumā nonācis uz JRT skatuves," stāsta Uldis Tīrons. "Uzdevums ir daudz ambiciozāks: izrādīt jaunu Ļeņinu, iespiežot viņu īsajos brīžos pirms un pēc nāves."

Pēdējā Ļeņina eglīte

JRT Mazajā zālē 20.–22.X plkst. 19; 2.–5.XI plkst. 19

Biļetes www.biletes.jrt.lv EUR 15–20

***

 

Diriģenta harisma

Pirmdien, 23. oktobrī, Latvijas Nacionālajā operā notiks Krievijas pilsētas Permas Operas teātra orķestra musicAeterna un tā vadītāja harismātiskā grieķu diriģenta Teodora Kurendza koncerts. Teodors Kurendzis pašlaik ir viens no neordinārākajiem mūzikas pasaules varoņiem. Programmā – Sergeja Prokofjeva Pirmā simfonija, Dmitrija Šostakoviča Devītā simfonija un Otrais klavierkoncerts (solists – Aleksandrs Meļņikovs).

Koncerts

LNO 23.X plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 40–100

***

 

Vaibsti

Šodien galerijā Māksla XO tiks atklāta Kristiana Brektes izstāde Mr. & Mrs. Doe. Nosaukumā minētais pāris ir izstādes centrālie tēli, viņiem līdzās ir neidentificējamu personu vaibsti. Tie izcelti no Valsts policijas datubāzes un pārtapuši gleznojumos, keramikas darbos un skulptūrās.

Kristians Brekte

Galerijā Māksla XO līdz 7.XI

***

 

Satikšanās mistika

Režisore Māra Ķimele Valmieras teātra Lielajā zālē iestudējusi franču dramaturga Žana Anuija lugu Eiridīke. Galvenajās lomās – Inese Pudža un Aigars Apinis. "Stāsts ir par mīlestības lielo spēku. Divu cilvēku satikšanās man joprojām šķiet kaut kas ārkārtīgi mistisks," uzsver Māra Ķimele. Ar šo darbu Valmieras teātris turpina pagājušajā sezonā veiksmīgi sākto ceļu pie jauniešu auditorijas.

Eiridīke

Valmieras teātrī 20., 21.X plkst. 18.30; 22.X plkst. 13

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 12,50–17

***

 

Čella algoritms

Šovakar Lielajā ģildē notiks Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts Čella algoritms, kas veltīts temperamentīgās čellistes un pedagoģes, daudzu Latvijas čellistu skolotājas Eleonoras Testeļecas 80 gadu jubilejai. Profesores iemīļotajā Ernsta Bloha opusā Schelomo soliste būs LNSO pirmā čelliste Diana Ozoliņa. Vēl programmā – Jāņa Ivanova Čellkoncerts, kurš ir pazīstams ar smeldzīgi skaisto lēno daļu un kurā solo spēlēs Ēriks Kiršfelds, un versmīgās bulgārietes Dobrinkas Tabakovas dzīvespriecīgais Čellkoncerts, kura atskaņojumā soliste būs Londonas filharmonijas orķestra čellu grupas vadītāja Kristīne Blaumane. Pie diriģenta pults – Normunds Šnē.

LNSO

Lielajā ģildē 19.X plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 11–29

***

 

Tikai Liepājā

Sestdien, 21. oktobrī, Liepājas koncertzālē Lielais dzintars uzstāsies ievērojamā īru grupa The Gloaming. Tās sastāvā ir divi vijolnieki, ģitārists, pianists un vokālists. The Gloaming izpildījumā tradicionālā īru folkmūzika uzplaukst jaunā skanējumā un tiek paspilgtināta ar laikmetīgās, džeza un eksperimentālās mūzikas nokrāsām. Kolektīvs uzstājas labākajās koncertzālēs visā pasaulē.

The Gloaming

Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 21.X plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 12–25

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja