Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Mākslinieki radīs risinājumus kopīgai Baltijas valstu divu eiro piemiņas monētai

Latvijas Banka izraudzījusies vairākus māksliniekus, kuri piedāvās risinājumus Baltijas valstu 100 gadu jubilejai veltītas divu eiro piemiņas monētas valsts puses dizainam.

Slēgtā konkursā izraudzīti šādi mākslinieki: Gunārs Lūsis, Krišs Salmanis, Paulis Liepa, Aigars Ozoliņš, kā arī Rūta Briede un Artis Briedis.

Jau ziņots, ka triju Baltijas valstu centrālās bankas vienojušās par kopīgas divu eiro piemiņas monētas izlaišanu 2018. gadā, kad tiek atzīmēta Latvijas, Lietuvas un Igaunijas 100 gadu jubileja. Plānots, ka visas trīs valstis sniegs savas idejas divu eiro piemiņas monētas dizainam. Latvijā iecerēts šīs idejas rast uzaicināto mākslinieku konkursā.

Monētas dizains tiks izvēlēts Baltijas valstu iedzīvotāju balsojumā, kas noritēs speciālā interneta vietnē. Balsojumam tiks piedāvātas sešas monētas idejas - pa divām no katras valsts.

Centrālā banka vērš uzmanību, ka pirmās kopīgās Baltijas valstu piemiņas monētas izveide, sadarbojoties ar tuvākajiem kaimiņiem, ir viens no spilgtākajiem akcentiem programmā, ko Latvijas Banka plāno īstenot mūsu valsts 100 gadu jubilejas kontekstā.

Iecerēts, ka monēta ar kopīgu dizainu gan Baltijas valstu, gan visas eirozonas iedzīvotājiem atgādinās par Baltijas nāciju apņēmību aizstāvēt savu neatkarību. Tāpat monēta apliecinās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vienotību un gatavību sadarboties neatkarības un brīvības vārdā.

Piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eirozonas dalībvalstīs, un tās nonāk apritē tāpat kā cita apgrozības nauda.

Ikvienai eirozonas valstij ir tiesības katru gadu emitēt divas īpaša dizaina divu eiro apgrozības monētas jeb piemiņas monētas, kā arī vēl vienu piemiņas monētu kalt vairāku eirozonas valstu kopīgā programmā, ja tāda tiek organizēta.

Latvijas Banka līdz šim izdevusi šādas divu eiro piemiņas monētas: Rīgai - kultūras galvaspilsētai - veltītu, Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā veltītu, kā arī piemiņas monētas ar stārķa un govs attēliem. Izdota arī kopīga eirozonas monēta Eiropas Savienības karogam 30. Izdota arī Vidzemei veltīta divu eiro piemiņas monēta. Tā ievadīja Latvijas kultūrvēsturiskajiem apgabaliem veltīto divu eiro piemiņas monētu sēriju, kas būs viens no Latvijas Bankas veltījumiem valsts 100 gadu jubilejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīva kinovēsture. Ivaram Seleckim - 90

Unikāls brīdis Latvijas valsts vēsturē – esam laikabiedri dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka jubilejai, kuru meistars sagaida aktīva darba noskaņās, ar jaunu filmu un daudziem citiem jubilejas pa...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja