Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūžībā devusies keramiķe Latvīte Aleksandra Medniece

Piektdien 94 gadu vecumā mūžībā aizgājusi keramiķe Latvīte Aleksandra Medniece, aģentūru LETA informēja Latvijas Mākslinieku savienībā (LMS).

Mednieces mūžs bija garš un piepildīts ar radošiem darbiem, kuri Latvijas mākslā ierakstīja izcilo keramiķi kā personību ar nozīmīgu, īpaši individuālu rokrakstu un oriģinālu plastikas izjūtu.

1955.gadā Medniece beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas nodaļu. No 1955. līdz 1957.gadam viņa strādājusi Rīgas Porcelāna fabrikas Mākslinieciskajā laboratorijā, veidojot sīkplastikas figūras un trauku dekorus. No 1957. līdz 1967.gadam Medniece bijusi porcelāna apgleznošanas pasniedzēja Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā (tagadējā Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola). Kopš 1967.gada māksliniece strādājusi LMS izveidotajā Ķīpsalas keramiķu radošajā darbnīcā.

Medniece izstādēs piedalījusies no 1957.gada, bet LMS biedre viņa bija kopš 1961.gada. Desmit gadus vēlāk viņa kļuva par Ženēvas Starptautiskās keramikas akadēmijas biedri, bet no 2005.gada - par tās goda biedri.

Daiļrades iesākumā, vēl strādājot Rīgas porcelāna rūpnīcā, Medniece radoši izpaudusies porcelānā, veidojot gan traukus, gan sīkplastikā reālistiskas figūriņas. Nozīmīgs bijis Mednieces daiļrades sniegums keramikas nozarē, kurai māksliniece pievērsusies 60.gadu sākumā, bet aktīvi sevi pieteikusi kopš 1967.gada, kad viņas darbi tikuši veidoti gan izstādēm, gan telpu interjeriem, gan ārtelpai.

Kā norāda LMS, latviešu keramiķu vidē mākslinieces rokraksts ir unikāls, jo viņas daiļradē tikpat kā nav mums raksturīgo vāžu, svečturu un citu trauku, bet viņa izcēlusies ar figurālām kompozīcijām. Mākslinieces rokraksts ir stipri individuāls, formas veidotas ar zināmu nosacītību, stilizāciju, slaidiem tēliem, izstieptām, "sarullētām" formām, bet tēmās risināta gan latviskās dzīvesziņas būtība (Ūsiņš, Jumis, velni, ķekatas utt.), gan sadzīves ainas no lauku un zvejnieku dzīves, gan rotaļīgi tvertie dzīves sižeti. Medniece vienmēr meklējusi jaunus tehniskos paņēmienus, un ir viena no retajām, kas vienā mākslas darbā izmantojusi dažādus keramikas materiālus - šamotu, porcelānu, turklāt savdabīgs bijis arī krāsu lietojums.

Mākslinieces darbi atrodas LMS muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rīgas Porcelāna muzejā, Valkas novadpētniecības muzejā, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Francijā, ASV, Kanādā, Austrālijā un citur.

LMS izsaka dziļu līdzjūtību Mednieces tuviniekiem un kolēģiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja