Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Šovakar Rīgā koncertē pasaulslavenais pianists Pīters Donahjū

Šovakar Lielajā Ģildē jaunās mūzikas festivāla "Arēna" ietvaros skan koncerts "Mesiāns un viņa skolnieki", kurā piedalās pasaulslavenais pianists Pīters Donahju, latviešu vijolniece Vineta Sareika, valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un diriģents Normunds Šnē. Koncertā skan Olivjē Mesiāna un viņa skolnieku, komponistu Pjēra Bulēza, Jannisa Ksenaka un Tālivalža Ķeniņa opusi.

Olivjē Mesiāns (1908 – 1992) ir viens no izcilākajiem 20. gadsimta komponistiem, un šogad visa mūzikas pasaule atzīmē viņa simtgadi. Dēvēts pat par burvi un mistiķi, dziļu domātāju un ģēniju, Mesiāns bija komponists – filozofs, kurš radošos impulsus smēlās gan pasaules vēsturē un tradīcijās, gan dabā, piemēram, pierakstot un smalki atšifrējot putnu dziesmas. Pats Mesiāns savu mūziku raksturoja kā teoloģiju skaņās. Ilgus gadus Mesiāns strādāja arī kā pedagogs gan privāti, gan Parīzes konservatorijā, kur mācīja harmoniju, mūzikas estētiku un filozofiju, un kopš 1966. gada arī kompozīciju. Viņa studentu visū bija Pjērs Bulēzs, Jannis Ksenakis, Karlheincs Štokhauzens, Toru Takemitsu, Klods Vivjē, arī Tālivaldis Ķeniņš.Vijolniece Vineta Sareika absolvējusi Parīzes Nacionālo augstāko mūzikas konservatoriju. Pašlaik viņa studē Karalienes Elizabetes mūzikas kapelā vijoļspēli pie profesora Ogistēna Dimē un kamermuzicēšanu pie Artemis kvarteta. Vineta Sareika guvusi panākumus augstākā līmeņa starptautiskos konkursos, tostarp Johana Sebastiāna Baha Starptautiskajā jauno mūziķu konkursā Parīzē, Karalienes Elizabetes konkursa pusfinālā, kā arī "Trio Salvador Dali" sastāvā guvusi uzvaras konkursos Osakā, Ņujorkā, Frankfurtē. Šobrīd vijolniece regulāri koncertē gan kā soliste, gan kopā ar "Trio Salvador Dali" mūziķiem – čellistu Kristianu Pjēru Lamarku un pianisti Amandīni Savarī. Vineta Sareika spēlē venēciešu meistara Mateo Gofrillera 1690. gadā darinātu vijoli, kas pieder Karalienes Elizabetes mūzikas fondam.Angļu pianists Pīters Donahjū (1953) dzimis Mančesterā, mācījies Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, kā arī Parīzē pie Olivjē Mesiāna un Ivonnas Lorio. 1982. gadā kļuvis par Pētera Čaikovska konkursa laureātu. Donahjū uzstājies kopā ar vadošajiem Eiropas un ASV orķestriem, sadarbojies ar tādiem diriģentiem kā sers Saimons Retls, Kristofs Ešenbahs, Nēme Jervi, Lorins Māzels u.c. Pianists regulāri uzstājas BBC Promenādes koncertos, Zalcburgas, Edinburgas un Šlēsvigas-Holšteinas festivālos, kā arī ieskaņojis vairākus albumus, lielākoties ierakstu kompānijas EMI paspārnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja