Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vedīs ceļojumos Rundāles pilī

Kamerorķestris Sinfonietta Rīga un LTV piedāvās mūziku Rundāles pilī


Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga un Rundāles pils sadarbībā ar SEB bankas atbalstu top projekts Sinfonietta Rīga muzicē Rundāles pilī. Tas iecerēts, lai veidotu mākslas un mūzikas mijiedarbību vēsturiskā vidē, darot to pieejamu visiem ar Latvijas televīzijas starpniecību. Vizuāli, skaniski un mākslinieciski vienotās programmas, sauktas par muzikāliem ceļojumiem, notiks divreiz gadā (pavasarī un rudenī) Rundāles pils Baltajā vai Zelta zālē. Tās filmēs Latvijas televīzija, lai pēc tam veidotu īpašus koncertraidījumus. Pirmais būs skatāms LTV 1 kanālā sestdien, 14. jūnijā, plkst.22, trīs nedēļas pēc koncerta, kas uz vietas pilī nevar pulcēt daudz klausītāju. Idejas autori cer radīt lielisku tradīciju, kas ar laiku varētu līdzināties Vīnes Jaungada koncertam vai citām Eiropas kultūrtelpā nozīmīgām parādībām gan popularitātē, gan spozmē.

"Es nemitīgi domāju, kāpēc Rundāles pilī nenotiek muzikāli pasākumi, izņemot Senās mūzikas festivālu. Cepuri nost par titānisko, nenovērtējamo mūža darbu, ko paveicis pils direktors Imants Lancmanis. Taču šajā brīnišķīgajā celtnē mākslinieciskā dvēsele vēl nav iepūsta," saka Sinfonietta Rīga mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Normunds Šnē. Viņš pats diriģēs pirmo koncertu Koncertceļojums: Sinfonietta Rīga atklāj Rundāles pili, kas notiks par godu pils pamatakmens likšanai 1736.gada 24. maijā. Šo datumu jau tolaik arhitekts Rastrelli bija nolūkojis, jo tajā Rundālē nekad nelīst. Gadsimtiem ritot, izrādījies, ka tas atbilst patiesībai arī visā pils mūžā… Šajā dienā Rundāles pilī vēl tiks atklāta Kurzemes hercoga ģērbistaba un strūklaka dārzā, kā arī izstāde 19. gadsimta portrets Latvijā.

Koncertam izvēlētā mūzika rādīs dažādus romantiskma perioda skaniskos aspektus: Vīnes klasiķa Jozefa Haidna vēlīno 101.simfoniju Pulkstenis, itāļu operkomponista Džoakīno Rosīni uvertīru operai Zīda kāpnes, Riharda Vāgnera simfonisko poēmu Zigfrīda idille no operas, kurai drīz gaidāma pirmizrāde Rīgā. Pētera Čaikovska virtuozās Variācijas par rokoko tēmu atskaņos izcilais krievu čellists Aleksandrs Kņazevs, divu Pētera Čaikovska konkursu laureāts: 1978.gadā izcīnīja 3.vietu, 1990.gadā — 2.vietu. Viņš vairākkārt uzstājās Rīgā tūlīt pēc pirmās uzvaras, bet nu lūkojas arī Doma baznīcas virzienā, lai nākamgad… sēstos pie tās ērģelēm. Tā nav čellista kaprīze: ērģeles viņš spēlē jau 20 gadu un ir beidzis Ņižņijnovgorodas konservatorijas ērģeļu klasi. "Čells ir subjektīvs, personisks instruments, bet ērģeles — kosmisks, pārpersonisks," viņš paskaidro.

Televīzijas raidījumus par Sinfoniettas Rīga koncertiem Rundāles pilī ierakstīs režisore Svetlana Rudzīte, bet Dāvis Sīmanis veidos filmu par un ap pili. "Tas tiešām būs ceļojums. Neierobežojot sevi ar vēsturiskās restaurācijas principu (piemēram, Kurzemes galma komponistiem), mēģināsim ik koncertā atklāt jaunu šķautni," sola N.Šnē. Tā ieskicēti jau četri koncerti. Nākamais, novembrī, būs kopā ar soprānu Ingu Kalnu un veltīts barokam. Pasaulē to dēvē par Zelta laikmetu, tāpēc koncerts notiks Zelta zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja