Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Ziemeļvalstu dienas šogad notiks Daugavpilī

Ikgadējās Ziemeļvalstu dienas notiks Daugavpilī, piedāvājot pilsētas iedzīvotājiem un viesiem plašāku programmu nekā iepriekšējos gados – izstādes, teātra izrādes pieaugušajiem un bērniem, Ziemeļvalstu kino seansi un dažādi tematiskie semināri

Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā kopā ar Dānijas, Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas vēstniecībām Latvijā un Dānijas Kultūras institūtu tematiskās dienas rīko jau devīto gadu pēc kārtas.

“Pirms astoņiem gadiem – 2016. gadā – tieši Daugavpilī aizsākās tradīcija Ziemeļvalstu dienas katru gadu rīkot citā Latvijas pilsētā. 2021. gadā Daugavpilī darbu sāka mūsu biroja reģionālā pārstāvniecība, lai nostiprinātu Ziemeļvalstu klātbūtni Latgalē. Šis reģions ir ne vien apveltīts ar skaistu dabu un sirsnīgiem cilvēkiem, bet tam piemīt arī milzīgs attīstības potenciāls, arī sadarbojoties ar Ziemeļvalstīm. Cenšos Daugavpilī un citviet Latgalē viesoties pēc iespējas biežāk, un ikreiz šajā apburošajā un viesmīlīgajā Latvijas novadā atklāju ko jaunu. Šogad Ziemeļvalstu dienu programma ir bagātīgāka nekā citus gadus, lai ikviens varētu baudīt sev interesējošo, vienlaikus iepazīstot Ziemeļvalstis,” izvēli Ziemeļvalstu dienas šogad rīkot Daugavpilī pamato Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā direktors Stefans Eriksons. Sadarbībā ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldību, Augšdaugavas novada pašvaldību, Daugavpils Universitāti, Rotko muzeju un citām iestādēm pasākumi norisināsies dažādās vietās pilsētā. Ziemeļvalstu dienu kulminācija būs 15. un 16. oktobrī, kad Ziemeļvalstu vēstnieki un Dānijas Kultūras institūta darbinieki viesosies Daugavpilī, tiksies ar pašvaldības un skolu pārstāvjiem un piedalīsies vairākos publiskos pasākumos. Tomēr ar Ziemeļvalstīm saistīti pasākumi pilsētā notiks teju visu oktobri, sākot ar izstādēm, no kurām dažas atklātas jau oktobra sākumā.

Pirms vairākām nedēļām īpašu interesi sabiedrībā izraisīja Daugavpils teātra jaunuzvedums Kāds noteikti atnāks (latgaliski – Kaids nūteikti atīs, oriģinālvalodā – Nokon kjem til å kome). Tā ir laikmetīgā teātra spēle latgaliešu valodā. Lugas autors ir Juns Fose (Jon Fosse) – norvēģu rakstnieks, dramaturgs, tulkotājs un pagājušā gada Nobela prēmijas literatūrā laureāts. Viņa darba nokļūšana Daugavpils teātra repertuārā nav nejaušība. Fose raksta jaunnorvēģu valodā, kuru izplatības ziņā var salīdzināt ar latgaliešu valodu.

Spilgts šāgada programmas notikums iecerēts arī Dānijas džeza kvinteta Barkmann with Strings koncerts, kuru 15. oktobrī plkst. 18 Vienības namā aicināts apmeklēt ikviens džeza mūzikas cienītājs. Ieeja koncertā – bez maksas. Ziemeļvalstu kino seansi sadalīti divos blokos – no 14. līdz 16. oktobrim bezmaksas filmas būs skatāmas kultūras centrā Vārpa, bet, sākot ar 18. oktobri, Rotko muzejā sadarbībā ar Rīgas Starptautisko kino festivālu (IFF) varēs skatīt četru Ziemeļvalstu kino izlasi. Biļetes uz IFF filmām būs pieejamas pasākuma dienā Rotko muzeja kasē.

Jaunums Ziemeļvalstu dienu programmā ir darbnīcas un semināri, kas rīkoti sadarbībā ar dažādām organizācijām, tostarp Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Norvēģijas Tirdzniecības kameru un Zviedrijas Tirdzniecības kameru Latvijā, Rīgas Ekonomikas augstskolu (SSE), Daugavpils Universitāti, Ziemeļvalstu pētniecības organizāciju Nordregio (Zviedrija), NVO Centrs Marta, biedrību Zaļā brīvība, Cita Daugavpils, Manabalss.lv un no citiem partneriem. Semināru tēmas: apkaimju aktīvisms, biznesa laboratorija, jauniešu iniciatīvas labākai nākotnei, Ziemeļvalstu valodas karjeras izaugsmei, cilvēku tirdzniecība, teritoriālā noturība un citas.

Gan kultūras pasākumi, gan informatīvie semināri būs publiski pieejami ikvienam interesentam. Vairums pasākumu Ziemeļvalstu dienu ietvaros būs bezmaksas (izņemot jaunuzvedumu Daugavpils teātrī un IFF kino izlasi Rotko muzejā), taču telpu ietilpības ierobežojumu dēļ dažiem pasākumiem vēlams iepriekš reģistrēties.

Ziemeļvalstu dienas tiek rīkotas, lai popularizētu Ziemeļvalstis un to kultūru, veidotu savstarpējos kontaktus un stiprinātu reģionālo sadarbību starp pašvaldībām, uzņēmējiem, kultūras un nevalstiskajām organizācijām. Katru reizi tās norit citā pilsētā. Pērn – Bauskā.

Programma un papildu informācija pieejama www.NORDEN.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja