Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināts ar foto - Atklāta krāšņa lietišķās mākslas izstāde

Šodien Dzelzceļa vēstures muzejā tika atklāta Dziesmu svētku Lietišķās mākslas izstāde «Es vidū». Izstādē izvietoti 100 tautas lietišķo mākslas studiju radīti 2942 darbi, kas tapuši pēdējo piecu gadu laikā — pinumi un keramika, kokgriezumi un gobelēni, audumi un tautas tērpi. Izstādi papildinās amata prasmju un modes kolekciju demonstrējumi.

Atklājot pasākumu, kultūras ministre Helēna Demakova (TP) izteica prieku par to, ka lietišķās mākslas laukā darbojas daudz izcilu meistaru, kas saglabā tradīcijas spēku un prot to radoši savienot ar jaunu darbu veidošanu: «Alkas pēc skaistā ir izpaudušās ne tikai mūsu tautas nemateriālajā kultūras mantojumā. Arī sadzīves priekšmetos, lietišķās mākslas izstrādājumos mēs sastopamies ar daudziem izciliem meistariem, kas no paaudzes paaudzē nodod senās tradīcijas spēku.» Ministre aicināja ikvienu ielūkoties meistaru piedāvātajās senajās lietišķās mākslas tradīcijas vērtībās, lai rastu iedvesmu jauniem darbiem. Izstādes galvenā māksliniece Dagmāra Prīberga un projekta vadītāja Linda Rubena pauda gandarījumu par to, ka sapnis par šo izstādi, kas izlolots iepriekšējo Dziesmu un deju svētku laikā, ir īstenojies, un par to ir gādājuši visi sava amata meistari visā Latvijā, kas joprojām uztur dzīvu lietišķās mākslas tradīciju. Tautas mākslas centra vadītāja Anna Jansone pieminēja Jura Leitena sacīto pirmajos Dziedāšanas svētkos Dikļos pirms 142 gadiem par to, ka «neviena tauta nevar pastāvēt un uzplaukt, ja tā nemodina garīgos spēkus sevī». «Tautas lietišķās mākslas meistari mums šodien pierāda, ka piecus gadus garais ceļš kopš pagājušajiem svētkiem ne mazākā mērā nav ļāvis iesnausties meistaru garīgajam spēkam, bet ir tas gluži otrādi ir spilgti apliecināts vairākos tūkstošos izstādes darbu,» piebilda A.Jansone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas