Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Legālo narkotiku upura māte: Cerams Latvijas valdība izmanīs likumu, lai glābtu savus jauniešus

"Es tikai ceru, ka Latvijas valdība izmanīs likumu, lai glābtu savus jauniešus. Ja tas nenotiks, man dēls nebūs pēdējais, kurš no tā nomiris. Ja legālo narkotiku likumi netiks mainīti, bērni Eiropā un visā pasaulē turpinās mirt no to lietošanas," eksluzīvā intervijā LNT raidījumam Top 10 uzsver Īrijas iedzīvotāja Kārena Airona, kuras 20 gadus vecais dēls pirms nepilniem diviem mēnešiem gāja bojā pēc tā dēvēto legālo narkotiku lietošanas un kuras publiskotā dēla pirmsnāves fotogrāfija pasaulē pievērsa uzmanību, kāds ir šo vielu radītais patiesais posts.

Kārenas dēls Džimijs nopirka šīs vielas Kentā, Anglijā 2.oktobrī. To smēķēšana izraisīja smagu sirdslēkmi. Tobrīd mājās viņš bija viens un zaudēja samaņu. Viņu atrada tēvs, kurš izsauca ātro palīdzību. Mediķi darīja visu iespējamo, bet tā kā Džimijs tik ilgi bija bez samaņas viņa smadzenes bija pietūkušas un bija sākusies asiņošana. Smadzeņu tūska nospieda smadzeņu stumbru un slimnīcā ārsti secināja, ka Džimija smadzenes ir mirušas. 

"Pēc vairākkārtējām pārbaudēm, tika secināts, ka mana dēla dzīvību uzturošās iekārtas ir jāatslēdz, jo nebija nekādu cerību, ka viņš varētu izdzīvot. 3.oktobra vakarā mēs aparātus izslēdzām. Džimijs nomira manās rokās," stāsta Airona.

Sākotnēji legālo narkotiku upura māte vēlējusies doties uz veikalu, kur Džimijs nopirka narkotikas. Draugi ieteikuši to nedarīt, jo tas vēl vairāk sarūgtinātu., bet gan sākt Facebook kampaņu, censties panākt likumu izmaiņas, lai šīs vielas vairs netirgotu. "Es vēl neesmu pat sākusi sērot par sava dēla aiziešanu un iespējams tas ir tāpēc, ka visu šo laiku biju tik aizņemta, darot ko labu," stāsta Džimija māte.

Kā norada Airona, Īrijā jau trīs gadus likumi ir mainīti un tā dēvētās legālās narkotikas veikalos iegādāties nav iespējams. Tas bija saistīts ar citu traģēdiju. "Pirms četriem gadiem puisis no mūsu pilsētas nomira smēķējot vielu maisījumu, ko sauca par sniega blāzmu un kas izraisīja sirdstrieku. Sirds viņa krūtīs sitās tik stipri, ka tā eksplodēja. Viņš arī bija vesels, 15 gadus vecs jaunietis, kurš nodarbojās ar sportu. Viņa vecāki uzsāka kampaņu, lai šīs vielas tiktu aizliegtas un viņi to panāca, likums tika mainīts un Īrijā legālās narkotikas tika aizliegtas," stāsta Airona.

Kopš legālās narkotikas Īrijā ir aizliegtas, trīs gadu laikā šajā valstī nav bijis neviens šo vielu izraisīts nāves gadījums. Arī nelegālajā tirgū šo vielu izplatība esot minimāla, tas gan joprojām netraucē jauniešiem doties uz Angliju un līdzīgi kā Džimijam iegādāties šīs vielas tur.

"Ja mēs varējām izmainīt likumu, kaut arī Īrija ir ļoti maza valsts, tad arī lielajām valstīm jābūt uz to spējīgām. Likumdevējiem ir jāpievēršas šai problēmai un jānostājas cilvēku nevis tirgotāju pusē. Es apstāšos kad likumi tiks izmainīti un kad neviens cits bērns vairs nevarēs nomirt tā kā mans dēls. Likumi jau ir ieviesti  - šeit Īrijā, ASV un Austrālijā, tagad mums jāpanāk šādas izmaiņas pārējā Eiropā," norāda Īrijas iedzīvotāja. 

Airona, cerot panākt izmaiņas arī Latvijā, piekritusi sava dēla pirmsnāves fotogrāfijas izmantošanai arī kampaņā, ko uzsākusi Rīgas dome.

"Es priecājos, ka uzņēmu šo fotogrāfiju. Ja tā var atturēt kādu bērnu no legālo narkotiku nāves, tad tas būs bijis tā vērts," uzsver Džimija māte.

Karena uzsver, ka Džimija vietā varēja būt jebkurš. Džimijam bija 20 gadu, laba veselība un viņš regulāri sportoja.

"Cilvēkiem liekas, ka tas ir droši, jo to var nopirkt veiklā. Tas nav kā slepus iet pie kāda dīlera. Tu vari brīvi ieiet veikalā un tas rada šo pārliecību. Bet tā nav, tas nav droši un vecākiem jābrīdina savi bērni uzmanīties no tā un neiegādāties šīs lietas. Bērnam ir jābūt izpratnei kāpēc to nedarīt, pat ja viņa draugi to dara ir jābūt personībai, jāpasaka un jāiet prom, jo, iespējams, šajā kompānijā ir vēl kāds, kurš negrib lietot, bet baidās to pateikt. Ja kāds to izdara, tad arī parējiem ir vieglāk. Tādējādi tas bērns, kurš aizies, izglābs ne tikai sevi, bet iespējams vēl kādu, kurš viņam sekos," ir pārliecināta Airona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē