Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ekonomistu apvienība 2010: Patlaban ir īpaši labvēlīga situācija konstruktīvām izmaiņām tieslietu jomā

Gan Saeimas deputātu, gan valdības pēdējā laikā paveiktais vieš cerības par konstruktīvām izmaiņām tieslietu jomā, kas vidējā termiņā būtiski ietekmētu valsts ekonomisko izaugsmi - secināts Ekonomistu Apvienības 2010 rīkotajā diskusijā Tiesiskas valsts veidošana. Paveiktais un risināmais tieslietu jomā.

Līdzās izglītības un veselības aprūpes jomām, tieslietu sistēmas mazspēja rada reālu kaitējumu valsts ekonomiskajai izaugsmei, uzskata Ekonomistu Apvienības 2010 prezidents Ojārs Kehris. Lai apspriestu paveikto un risināmo tieslietu jomā, apvienības ikgadējā konferencē piedalījās Latvijas tieslietu ministrs Jānis Bordāns, konstitucionālo un administratīvo tiesību eksperts Edgars Pastars un tieslietu eksperts Lauris Liepa, portālu Diena.lv informēja Ekonomistu apvienības 2010 pārstāve Dace Mence.

Tieslietu ministrs atgādināja, ka valsts neatkarības 20 gados prioritāri bijuši ekonomiskie jautājumi, kas diemžēl atspoguļojas arī Nacionālajā attīstības plānā. Viņaprāt, ekonomisko izrāvienu izdosies sasniegt vien tad, ja tiesu sistēmas attīstība valstī tiks noteikta par prioritāti un ievērojami līdzekļi ieguldīti cilvēkresursu un mūsdienīgas tiesu vadības stiprināšanā. Liels solis šajā virzienā tiks sperts 13. jūnijā, ja Saeima galīgajā lasījumā apstiprinās būtiskas izmaiņas tiesu varas likumā.

Arī tieslietu eksperts Lauris Liepa uzskata, ka pašlaik ir īpaši labvēlīga situācija konstruktīvām izmaiņām tieslietu jomā. "Vērtējot partiju programmu izpildi, daudzas no programmās ietvertajām tēzēm ir izpildījušās jau šobrīd un šis process turpinās. Saeima drīzumā plāno pieņemt nozīmīgus grozījumus tiesu varas likumā", norāda projekta tieslietu sadaļas vērtēšanas vadītājs. "Šīs Saeimas viens no nozīmīgākajiem lēmumiem ir visu tiesas nolēmumu publicēšana internetā, sākot no 1.septembra. Tas nozīmīgi uzlabos spriedumu kvalitāti, veicinās tiesu procesu prognozējamību, samazinās apšaubāmi motivētu spriedumu pieņemšanu un ilgtermiņā paaugstinās sabiedrības uzticēšanos tiesu varai".

Pēdējā laikā sabiedrībā aktualizējusies diskusija par konstitucionālām izmaiņām likumdošanā. Konstitucionālo un administratīvo tiesību eksperts Edgars Pastars norādīja, ka, salīdzinot situāciju kaimiņvalstīs, Latvija ir palikusi unikāla ar savu veco parlamentārā romantisma sistēmu. "Var piekrist Valsts prezidenta viedoklim, ka Latvijas Republikas Satversme nodrošina ideālu līdzsvaru, bet ne attīstību. Satversmei būtu jākļūst atbildīgākai, tāpēc diskusijas par varas funkciju pārdali valsts pārvaldē ir nepieciešamas, ja parlaments ir gatavs tās izskatīt," uzskata Pastars.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē