Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Adijāns: Musulmaņu terorisma mīts

Eiropols savā aktuālajā 2012. gada pārskatā par savu galveno uzdevumu atkārtoti atzinis terorisma apkarošanu, un tas nevienam nav nekāds lielais pārsteigums. Svaigā atmiņā vēl ir brāļu Carnajevu veiktais Bostonas maratona atentāts, arī Eiropā dzīvo liels skaits musulmaņu, kuri konfrontācijā ar Rietumu vērtībām arvien vairāk radikalizējušies un kļuvuši par nopietnu draudu pašai Rietumu sabiedrībai.

Kā jums šķiet, cik liela daļa Eiropas Savienībā reģistrēto teroristiska rakstura uzbrukumu ir saistīti ar islāmistiem - 50, 70 vai pat 90 procentu? Aplūkojot jaunāko Eiropola statistiku, atklājas, ka 2010. gadā no reģistrētajām 249 epizodēm tieši trīs jeb 1,2% bija radikālas islāmticības motivētas, 2012. gadā tādas bija sešas no 219, tātad 2,7% no visiem reģistrētajiem gadījumiem (statistikā apkopots katrs izdevies, neizdevies vai savlaicīgi novērstais mēģinājums). Te, manuprāt, atklājas pavisam cita aina, nekā ierasts dzirdēt ikdienā. Un arī pats Eiropols nespēj turēties pretī ieradumam un savu pētījumu sāk tieši ar reliģiski pamatotā terorisma draudu analīzi. Svarīgais kapitulē populārā priekšā, gluži tā, it kā Eiropola pētījums būtu kāds dzeltenās preses izdevums.

Interesanta ir arī National Consortium For the Study of Terrorism and Responces to Terrorism (START) piedāvātā statistika, kuras ietvaros laikā no 1970. līdz 2012. gadam reģistrēti 2400 teroristiska rakstura uzbrukumi ASV teritorijā. Kopumā 60 jeb 2,5% no tiem veikuši musulmaņu ticības pārstāvji. Ja ielūkojas Vikipēdijas Terrorism in the United States lapā, tad, apskatot, piemēram, pēdējo desmit gadu spilgtāko terorisma epizožu sarakstu, arābu izcelsmes vārdus tajā atrast var reti, lai arī jāpiemin, ka tur uzskaitītas tikai izpildītās, bet ne laicīgi novērtētās teroristiskās darbības.

Neraugoties uz šiem vairāk nekā mulsinošajiem skaitļiem, vairums Rietumu mediju kā 2001. gadā aizsākuši, tā joprojām turpina izcelt musulmaņu teroristisko dabu. Izņēmums nav arī Latvijas prese. Vēl pavisam nesen lasīju kādu garāku rakstu par brāļiem Carnajeviem, kura autors ievadā bija apkopojis jaunākos tieši ar musulmaņu izcelsmes personām saistītos terorisma gadījumus, ļaujot lasītājam it kā pašam izdarīt secinājumus.

Tāpēc arī neizbrīna, ka vairāku stundu garumā pēc Anneša Bēringa Breivīka sarīkotā Oslo sprādziena televīzijā aptaujātie eksperti bija vienisprātis par to, ka eksploziju, visticamāk, sarīkojuši islāmisti. Nesen pamatīgu šoku nācās piedzīvot Vācijas sabiedrībai, uzzinot, ka labēji radikāla trīs cilvēku grupa pēdējos astoņus gadus pavadījusi, braukājot pa visu valsti un laupot, spridzinot un mērķtiecīgi slepkavojot neāriešus. Tas vienmēr ir milzīgs pārsteigums, ja kaut ko tādu nav pastrādājuši islāmisti, tas neiederas ierastajā modelī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē