Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Aizsardzības ministrs: Latvija nevar ignorēt ļoti ietekmīgo Ķīnu

Latvijas aizsardzības spēkiem nākotnē jāveido ciešāka sadarbība ar Ķīnu, jo nevar vienkārši ignorēt tik ietekmīgu valsti, intervijā aģentūrai LETA atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Vaicāts, kāpēc nepieciešams ciešāk sadarboties ar Ķīnu, nevis, piemēram, ar Krieviju un Baltkrieviju, ministrs atbildēja, ka Ķīna ir otrais lielākais pasaules spēlētājs ar ļoti nopietnu politisko un ekonomisko ietekmi, kā arī militāru ietekmi Āzijas reģionā, turklāt starp Ķīnu un Latviju ir tikai viena valsts - Krievija.

"Mēs vienkārši nevaram ignorēt tik ietekmīgu valsti. Tāpēc ir svarīgi saprast, kā Ķīna vēlas attīstīties nākotnē, jo tas ietekmēs globālo situāciju, tostarp Baltijas reģionā. Mēs esam ieinteresēti, lai Ķīna Baltijas reģionā būtu pārstāvēta vairāk. Mēs esam Ķīnai nodevuši ielūgumu piedalīties starptautiskajās militārajās mācībās, kas notiks Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Turpmāk Latvijas un Ķīnas sadarbību plānots attīstīt militārās izglītības, mācību, konsultāciju, kā arī kultūras jomā, īstenojot bruņoto spēku orķestru apmaiņas vizītes," norādīja ministrs.

Pabriks atgādināja, ka attiecības ar Baltkrieviju un Krieviju nav atstātas novārtā. Latvijai notiek konsultācijas ar Baltkrieviju, un mēs šo valsti neizolējam, turklāt Latvija darot visu iespējamo, lai būtu labas attiecības arī ar Krieviju, piemēram, aicinot Krievijas novērotājus uz mācībām.

Atšķirībā no Ķīnas Krievijai ir iekšpolitiskas intereses Baltijas reģionā, taču ķīniešu izpratnē Latvija ir viens no spēlētājiem NATO un Eiropas Savienībā, piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka Pabriks pērnā gada nogalē viesojās vizītē Ķīnā. Ķīnas nacionālās aizsardzības ministrs ģenerālis Lians Guanlie toreiz atzina, ka Ķīnas bruņotajiem spēkiem ir laba pieredze atmīnēšanā uz sauszemes, taču iemaņu pilnveidošana par atmīnēšanu jūrā varētu būt ļoti vērtīga. Puses pauda gatavību apsvērt iespēju rīkot regulāras aizsardzības ministriju ekspertu konsultācijas.

Abu valstu aizsardzības ministri vienojās Latvijas un Ķīnas sadarbību aizsardzības jomā attīstīt militārās izglītības, mācību, konsultāciju un kultūras jautājumos, īstenojot bruņoto spēku orķestru apmaiņas vizītes.

Ārlietu ministrijas mājaslapā atrodamā ministrijas oficiālā informācija liecina, ka Ķīnas Tautas Republika (ĶTR) bija viena no pirmajām valstīm, kas 1991.gada 7.septembrī atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu. Diplomātiskās attiecības starp Latvijas Republiku un Ķīnas Tautas Republiku tika nodibinātas 1991.gada 12.septembrī.

"Plašākā vēsturiskā skatījumā mūsu valstij ir bijis ļoti svarīgi, ka Latvijas okupācijas gados Ķīnas valdība neatzina Latvijas Republikas inkorporāciju PSRS," norāda Ārlietu ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Neatdalāmā bezjēdzība

Domājams, ka 2024. gada 2. jūlijs ieies vēsturē kā kārtējais paraugs tam, ka apgrūtinoša un brīžiem pat muļķīga birokrātija ir izcili iedzīvojusies ne tikai Latvijā, bet visas Eiropas Savienība...

Pieprasījums un piedāvājums

Divi patlaban nozīmīgākie notikumi Eiropas politiskajā dzīvē ir Nacionālās Asamblejas ārkārtas vēlēšanas Francijā, kuru pirmā kārta jau ir aizvadīta, kā arī parlamenta vēlēšanas Lielbritānijā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē