Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Apinis: Vjačeslavs Dombrovskis nodarbojas ar ārsta profesijas nomelnošanu

Otrdien, 4. jūnijā, TV3 ziņās Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis paziņoja: "Pedagogu darba rezultāts izpaužas visas dzīves garumā. Atdeve ir ļoti, ļoti ilgtermiņā. Savukārt mediķu darba rezultāts ...nu bieži vien, nu mēs runājam par to, vai nu izglābt, ļoti burtiskā nozīmē, vai nu viņu kaut kā samazināt nu viņu sāpes, vai nu kaut kā tā.

Par to, vismaz ne oficiāli, par to tiek tā runāts, ka dažreiz cilvēki arī nu gatavi mediķiem samaksāt kaut ko, teiksim, ārpus kārtas. Līdz ar to, ņemot vērā arī mediķu iespējas piesaistīt finansējumu, tad nu te pedagogiem tās iespējas ir mazākas."

Trešdien Latvijas Ārstu biedrības valde – dr. Ieviņa Alka, prof. Gunta Ancāne, dr. Pēteris Apinis, dr. Jāzeps Baško, prof. Vilnis Dzērve, dr. Līga Kozlovska,  prof. Gaida Krūmiņa, prof. Gustavs Latkovskis, prof. Ardis Platkājis, dr. Māris Pļaviņš, dr. Anda Požarnova, dr. Maija Radziņa, dr. Ivars Ūpis, prof. Jānis Vētra, prof. Arnis Vīksna,  nosūtīja vēstuli Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, Saeimas deputātam, ārstam Valdim Zatleram, Saeimas Izglītības, kultūras un Zinātnes komisijas priekšsēdētājai Inai Druvietei, Veselības ministrei Ingrīdai Circenei un citām amatpersonām, kurā secina, ka Vjačeslava Dombrovska teksta pamattēze ir pretnostatīt izglītības darbiniekus ar mediķiem.

Ministrs Vjačeslavs Dombrovskis kūda divas profesijas, vēl vairāk – nodarbojas ar vienas profesijas nomelnošanu, apvainošanu kukuļņemšanā un korupcijā. Viedoklis sakņojas Krievijas vēsturiskajā skatījumā, kur savulaik Pēteris I paziņoja, ka ārstus pabaros tauta, bet Staļins papildināja, ka labos ārstus pabaros tauta, bet sliktie lai mirst nost.

Šobrīd Veselības ministrija ir precīzi norādījusi savas prioritātes, kamdēļ lūgusi Ministru kabinetam finansējumu zālēm, pārsienamajiem materiāliem, operācijām, diagnostikai. Viss, ko šobrīd prasa Veselības ministrija ir domāts tikai un vienīgi pacientiem. Cīnīties pret zālēm leikozes vai onkoloģisko slimnieku pacientiem var tikai ļoti cinisks cilvēks. Mēs aicinam Vjačeslavu Dombrovski apmeklēt Bērnu klīniskās slimnīcas onkoloģijas un hematoloģijas nodaļu un iepazīties kā strādā medicīnas personāls ar galēji smagi slimiem bērniem. Cik noprotams – Vjačeslava Dombrovska vērtību skalā nav tādu jēdzienu kā "vesels bērns" un "slims bērns".

Latvijā šobrīd ir zemākais finansējums veselības jomā Eiropā, augstākais pacientu līdzmaksājums, pilnībā izjaukts solidaritātes princips. Latvijas Ārstu biedrība allaž ir pastāvējusi uz viedokli, ka prioritātēm Latvijā ir jābūt izglītībai un medicīnai. Rodas iespaids, ka Vjačeslava Dombrovska mērķis ir sarīdīt mediķus ar izglītības darbiniekiem, lai uzmanība netiktu pievērsta citiem valdības izdevumiem, piemēram, Ilzes Viņķeles minētajai „Liepājas Metalurga” iespējamajai pārņemšanai ar lielu papildus finansējumu no valsts budžeta.

Latvijas Ārstu biedrības valde uzskata, ka šis gadījums ir precedents, kas liecina par Ministru kabineta locekļu domāšanas veidu. Aizvainojošs, ļauns, profesiju nomelnojošs ministra viedoklis ir jāatsauc Ministru prezidentam nevis Izglītības ministrijas preses sekretārei. 

Latvijas Ārstu biedrības valde uzskata par nepieciešamu tikties ar Valsts prezidentu un Ministru prezidentu, lai pārrunātu situāciju veselības aizsardzības jomā un publiskajā telpā attiecībā uz iedzīvotāju veselību un ārstniecības iespējām.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē