Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Ašeradens: Latvija ir ieinteresēta paplašināt tirdzniecības sakarus ar arābu valstīm

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) piektdien tikās ar Arābu līgas Ekonomiskās savienības padomes ģenerālsekretāru Mohamedu Al Rabī un pavadošo uzņēmēju delegāciju, lai pārrunātu sadarbības iespējas ar arābu valstīm, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā.

Tikšanās laikā ekonomikas ministrs atzina, ka Latvija ir ieinteresēta paplašināt tirdzniecības sakarus ar arābu valstīm. Lai arī šobrīd Latvijas tirdzniecības darījumu apjomi ar arābu valstīm ir nelieli, pastāv plašas iespējas sekmēt divpusējo ekonomisko sadarbību daudzās jomās, tostarp transporta un loģistikas, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, izglītības, pārtikas rūpniecības, farmācijas, tūrisma, būvniecības, kokapstrādes un citās.

Ministrs arī aicināja arābu valstu uzņēmējus izmantot Latvijas Ārējās ekonomiskās pārstāvniecības Apvienotajos Arābu Emirātos sniegtās iespējas jaunu biznesa kontaktu dibināšanai ar Latvijas uzņēmējiem. Vienlaikus Ašeradens ar gandarījumu atzina, ka vairāki Latvijas uzņēmumi jau ir veiksmīgi atraduši savus sadarbības partnerus arābu valstīs, ieņemot stabilu nišu un iegūstot atpazīstamību ar kvalitatīviem un specifiskiem produktiem un pakalpojumiem.

Tikšanās laikā Al Rabī uzsvēra, ka Arābu līgas valstis ir ieinteresētas attīstīt sadarbību ar Latviju, it īpaši tādās nozarēs kā tranzīts un loģistika, informācijas tehnoloģijas, pārtikas rūpniecība, kā arī tekstilizstrādājumu eksports. Vienlaikus Arābu līgas valstu Ekonomiskās savienības padomes ģenerālsekretārs izrādīja interesi par iespējamo arābu valstu inženieru un transporta speciālistu apmācību Latvijas augstskolās, kā arī sadarbību ar Latviju banku un investīciju jomā.

Arābu līgas Ekonomiskās savienības padomes ģenerālsekretārs Muhameds Al Rabī Latviju apmeklē pirmo reizi, lai vizītes laikā iepazītos ar ekonomiskās sadarbības iespējām starp Latviju un arābu valstīm.

2015.gadā kopējais Latvijas eksports uz 22 Arābu līgas valstīm bija 445,4 miljoni eiro jeb 3,1% no Latvijas kopējā eksporta, galvenokārt augu valsts produkti, elektriskās iekārtas, koksne un tās izstrādājumi u.c.

Savukārt no Arābu līgas valstīm Latvija importēja preces un pakalpojumus 21,3 miljonu eiro apmērā jeb 0,1% no Latvijas kopējā importa, galvenokārt augu valsts produktus, elektriskās iekārtas, dārgakmeņus un dārgmetālus, ķīmiskās rūpniecības produkciju u.c.

2015.gadā galvenie Latvijas sadarbības partneri no 22 Arābu līgas valstīm bija Alžīrija, Apvienotie Arābu Emirāti, Saūda Arābija, Ēģipte un Libāna.

Arābu līgas valstu Ekonomiskās savienības padome ir arābu valstu nozīmīgākā ekonomiskā organizācija, kas tika dibināta 1957.gadā. Tajā pārstāvētas 18 dalībvalstis un četras kandidātvalstis, un tajā ietilpst visas 54 šo valstu specializētās ekonomikas nozaru apvienības.

Top komentāri

XXX
X
NEVAR SASTRADATIES AR TUVEJIEM KAIMINIEM ,TAD TEME UZ SAHARAS TUKSNESI.
Bambaks
B
Gan jau Latvijas eksportētāji gan jau var atrast kādu specifisku nišas produktu, kas būtu nepieciešams arābiem. Pirmais, kas nāk prātā- tie varētu būt no Latvijas priedes ražoti paliktņi, uz kuriem pakāpties kamieļmātes drāšanas gadījumos, lai nav jāber smilšu kaudze, uz kuras pakāpties, jo gadījumā, ja kamieļmāte nedaudz pārvietojas, viss smilšu kaudzes bēršanas darbs ir veltīgs. Vēl varētu būt pieprasīti ērti koka rāmīši kazu fiksācijai iepriekšminēto tieksmju apmierināšanai. Vēl varētu būt sekojošs produkts- glīti zaļas krāsas auduma maisiņi, kuros varētu savākt kamieļu mēslus, kurus izmanto kā kurināmo tuksnesī. Zaļā krāsa iederētos tāpēc, ka uz tiem latvju rokdarbnieces varētu izšūt partijas Vienotība vai ZZS logo. Citu neko iedomāties nevaru.
Mainīs ūdeni pret benzīnu
M
Sauda Arābijā pudele ūdens maksā vairāk par pudeli benzīna. Pie mums arī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē